ASN Equity 3 lebih baik dari ASN

Recommended Brokers


Latest Threads

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,546
Reaction score
728
Points
0
Jika dinilai kepada nilai dividen sejak 2014 hingga sekarang. Didapati dividen ASN Equity 3 lebih baik berbanding dengan ASN.

Bagaimana pula pendapat sahabat2 pasal tu. Sebelum ini tt hanya ada ASN tanpa sedari berkenaan ASN yang lain. Semasa nak g tambah ASN baru2 ni tt dicadangkan oleh staf bank untuk melabur dalam ASN lain. Apabila dikaji baru perasan rupanya ASN Equity 3 memberikan pulangan yang lebih baik.

Jika sahabat ada pegetahuan pasal ASN lain boleh kongsi hal tersebut.
 
Sponsored Post

poknik

Legendary Member
Joined
Dec 11, 2007
Messages
13,988
Reaction score
278
Points
0
Jika dinilai kepada nilai dividen sejak 2014 hingga sekarang. Didapati dividen ASN Equity 3 lebih baik berbanding dengan ASN.

Bagaimana pula pendapat sahabat2 pasal tu. Sebelum ini tt hanya ada ASN tanpa sedari berkenaan ASN yang lain. Semasa nak g tambah ASN baru2 ni tt dicadangkan oleh staf bank untuk melabur dalam ASN lain. Apabila dikaji baru perasan rupanya ASN Equity 3 memberikan pulangan yang lebih baik.

Jika sahabat ada pegetahuan pasal ASN lain boleh kongsi hal tersebut.
lebih kurang je tak banyak beza sebb harga seunit berbeza..

ASN RM0.60+ seunit ASN 3 dlm RM1.00 seunit

so kalo kira semua dlm 5% return
 

gmxemail

Fun Poster
Joined
May 29, 2018
Messages
474
Reaction score
29
Points
0
lebih kurang je tak banyak beza sebb harga seunit berbeza..

ASN RM0.60+ seunit ASN 3 dlm RM1.00 seunit

so kalo kira semua dlm 5% return
Ni.

Mahal tu RM1.00.

ASN dan ASN2 lebih murah.
 

-Ahmad87-

Fun Poster
Joined
Dec 10, 2010
Messages
871
Reaction score
84
Points
28
Pulangan

ASN: (Tahun berakhir 31 Disember)
2016: 4.62%
2017: 18.26%
2018: -8.95%

ASN2: (Tahun berakhir 30 Jun)
2016: -1.48%
2017: 11.93%
2018: -1.28%

ASN3: (Tahun berakhir 31 Mac)
2017: 4.20%
2018: 8.18%
2019: -6.27%

Dari data-data di atas, betulkah ASN3 lebih baik dari ASN?
 

-Ahmad87-

Fun Poster
Joined
Dec 10, 2010
Messages
871
Reaction score
84
Points
28
Untuk faham keuntungan dari unit trust/amanah saham seperti ASN ini, kita mesti tahu apa beza 'total return' vs 'income distribution'

Yang mana akan menambah nilai pelaburan kita. Yang mana hanya nampak banyak di mata tetapi tidak menambah nilai pelaburan kita.
 

im755

Super Active Member
Verified
Joined
Apr 27, 2006
Messages
5,033
Reaction score
85
Points
0
Pulangan

ASN: (Tahun berakhir 31 Disember)
2016: 4.62%
2017: 18.26%
2018: -8.95%

ASN2: (Tahun berakhir 30 Jun)
2016: -1.48%
2017: 11.93%
2018: -1.28%

ASN3: (Tahun berakhir 31 Mac)
2017: 4.20%
2018: 8.18%
2019: -6.27%

Dari data-data di atas, betulkah ASN3 lebih baik dari ASN?
apa maksud negetive yer.. tak dpt pulangan ker mcm mana?
 

-Ahmad87-

Fun Poster
Joined
Dec 10, 2010
Messages
871
Reaction score
84
Points
28
Contoh ASN: Labur RM 1000 pada 2 Jan 2018 pada harga RM0.7484. Jadi dapat lah 1269.37 unit.

ASNB umum pada hujung tahun 2018, pengagihan pendapatan ASN utk tahun semasa 3.25 sen seunit. Makan dapat lah RM0.0325 x 1269.37 = RM41.25

Dilaburkan semula pada 2 Jan 2019 pada harga 0.6489. Unit dilabur semula = RM41.25/0.6489 = 63.57unit.

Jumlah unit yg dipegang 1269.37 + 63.57 = 1332.94.

Nilai pelaburan ASN dalam RM pada 2 Jan 2019?
RM0.6489 x 1332.94 unit = RM864.94.

Labur RM 1000 tapi lepas setahun jadi RM 864.94.

Positif atau negatif?
 

-Ahmad87-

Fun Poster
Joined
Dec 10, 2010
Messages
871
Reaction score
84
Points
28
Selama ni kita tahu 'dividen' ASN lebih kurang 5% utk tahun 2018.

Mana pergi 5% 'keuntungan' tu? Bila kira nilai pelaburan makin negatif adalah, bukan untung 5%.

Sebab tu 5% 'dividen' tu bukan untung tapi pengagihan pendapatan. Dan ianya tak penting pun. Takde pun takpe. Sebab harga yg kita tgk dan update hari-hari tu dah termasuk dah nilai untung atau rugi pelaburan ASN, Asn2, ASN3 dan mana-mana unit trust yg ada kat dunia ni.
 
Last edited:

-Ahmad87-

Fun Poster
Joined
Dec 10, 2010
Messages
871
Reaction score
84
Points
28
Contoh ASN: Labur RM 1000 pada 2 Jan 2018 pada harga RM0.7484. Jadi dapat lah 1269.37 unit.

ASNB umum pada hujung tahun 2018, pengagihan pendapatan ASN utk tahun semasa 3.25 sen seunit. Makan dapat lah RM0.0325 x 1269.37 = RM41.25

Dilaburkan semula pada 2 Jan 2019 pada harga 0.6489. Unit dilabur semula = RM41.25/0.6489 = 63.57unit.

Jumlah unit yg dipegang 1269.37 + 63.57 = 1332.94.

Nilai pelaburan ASN dalam RM pada 2 Jan 2019?
RM0.6489 x 1332.94 unit = RM864.94.

Labur RM 1000 tapi lepas setahun jadi RM 864.94.

Positif atau negatif?
Ini adalah real data dari harga ASN yang updated hari2. Bukan teori tapi real.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register