Alhamdulilah..Hari ni secara tiba-tiba aku terfikir nak buat kajiselidik pegangan Bumiputera dalam produk2 PNB terutamanya ASB.
Setiap kali pelancaran produk2 baru PNB kita sering dimaklumkan kuoata bukan bumiputera cepat sungguh habis. Licin dalam masa 1-2 jam sahaja.
Tapi setelah dibuat analisis dari web PNB bilangan unit ASB sahaja adalah 110.2 Bilion berbanding 55.53 Bilion hasil tambah semua saiz tabung produk2 PNB yang lain seperti berikut:
Nama Tabung : ASB
Saiz Tabung : Tiada Had ( Penyata 2012 – 110.2 billion unit)
Nama Tabung : ASN
Saiz Tabung : 2.5 Bilion unit
Nama Tabung : ASN2
Saiz Tabung : 2.5 Bilion unit
Nama Tabung : ASG
Saiz Tabung : 1.0 Bilion unit
Nama Tabung : ASW 2020
Saiz Tabung : 16.615 Bilion unit
Nama Tabung : ASM
Saiz Tabung : 13.91 Bilion unit
Nama Tabung : ASD
Saiz Tabung : 5.0151 Bilion unit
Nama Tabung : AS1M
Saiz Tabung : 14.0 Bilion unit
Kesimpulan kajiselidik:
Bumiputera menguasai majoriti produk PNB dan kita harus bersyukur dengan perkembangan ini. Semoga kita berjaya mencapai sasaran semua ahli keluarga MAX 200k ASB
p/s- ye betul bukan bumiputera maybe byk saving kat tempat lain tapi sekurang2nya kita dah JELAS dalam PNB kita majoriti




sumber:
http://www.asnb.com.my/asb.htm
http://www.nst.com.my/latest/asb-unitholders-to-get-7-75-sen-dividend-1-15-sen-bonus-1.189669
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PemegangunitASBdapatdividen7_75sen_bonus1_15sen/Article