Asb+fd-od

CG Sponsors




acids

Fun Poster
Joined
Nov 11, 2009
Messages
244
Reaction score
1
Points
15
salam

tadi gi bank in asb dari od yang da disburse,tiba-tiba my banker tu ofer lak kata buat la fixed deposit pastu dapat 100% od dari fixed dep tu,then duit masuk lak dalam asb.duit od tu kita bole dpt 100% dan yang untungnya untuk od kita dapat blr -2%.bank ni ialah bank cimb. so kalo kira-kira jadi macam ni:

FD 2.00%(purata la bole dapat sampai 2.5%)
ASB 8.00%
OD 5.5%-2%=3.5%
untung 2%+8%-3.5%=6.5% setahun

maksudnya kalo kita tak masuk dalam FD kita cuma dapat untung 4.5% je. So otai2 OD dijemput dengan segala hormatnya memberi komen.tqvm:D
 
Sponsored Post

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
awat tak guna teknik oleh saudara pindik_tagap postkan.....cuba selak2 pasai OD advance...tu lagik baguih....13% leh dapat setahun...
 

dollarkey

Fun Poster
Joined
Apr 26, 2008
Messages
519
Reaction score
79
Points
20
salam

tadi gi bank in asb dari od yang da disburse,tiba-tiba my banker tu ofer lak kata buat la fixed deposit pastu dapat 100% od dari fixed dep tu,then duit masuk lak dalam asb.duit od tu kita bole dpt 100% dan yang untungnya untuk od kita dapat blr -2%.bank ni ialah bank cimb. so kalo kira-kira jadi macam ni:

FD 2.00%(purata la bole dapat sampai 2.5%)
ASB 8.00%
OD 5.5%-2%=3.5%
untung 2%+8%-3.5%=6.5% setahun

maksudnya kalo kita tak masuk dalam FD kita cuma dapat untung 4.5% je. So otai2 OD dijemput dengan segala hormatnya memberi komen.tqvm:D
Silap bro. Cuba fikir & kira balik.:)
 

SiRentap

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2009
Messages
6,618
Reaction score
394
Points
81
salam

tadi gi bank in asb dari od yang da disburse,tiba-tiba my banker tu ofer lak kata buat la fixed deposit pastu dapat 100% od dari fixed dep tu,then duit masuk lak dalam asb.duit od tu kita bole dpt 100% dan yang untungnya untuk od kita dapat blr -2%.bank ni ialah bank cimb. so kalo kira-kira jadi macam ni:

FD 2.00%(purata la bole dapat sampai 2.5%)
ASB 8.00%
OD 5.5%-2%=3.5%
untung 2%+8%-3.5%=6.5% setahun

maksudnya kalo kita tak masuk dalam FD kita cuma dapat untung 4.5% je. So otai2 OD dijemput dengan segala hormatnya memberi komen.tqvm:D

cuba tolong fikir2 kan mcmmana nak advance kan Loan ASB + OD/ASB (div 7%) + OD/ASW(div 6%)+ CC Al Rajhi(interest fee 55 hari), katakan kite ada cash saving yg paling minumum utk buat OD RM12,000. utk manafaat kite bersama.

Thread sebelah memang dah kaw pasal nie...OD/FD tak main langsung
Saudara ayip memang dah advance tuh tapi segan kot :D
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
cuba tolong fikir2 kan mcmmana nak advance kan Loan ASB + OD/ASB (div 7%) + OD/ASW(div 6%)+ CC Al Rajhi(interest fee 55 hari), katakan kite ada cash saving yg paling minumum utk buat OD RM12,000. utk manafaat kite bersama.

Thread sebelah memang dah kaw pasal nie...OD/FD tak main langsung
Saudara ayip memang dah advance tuh tapi segan kot :D
cuba baca ODadvance...dah citer dah...
 

zuryathlon

Active+ Member
Joined
Jan 12, 2009
Messages
4,396
Reaction score
6
Points
25
Silap bro. Cuba fikir & kira balik.:)
Ada dua interest kena masukkan dalam calculation tu..Interest OD ASB dengan interest OD-FD..dari situ baru nampak untung atau rugi..

Ada bank ble bg OD-FD 1:2 dan 1:3 kan? Kalau dapat yg ni..cane plak yer..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register