BTC USD 61,926.1 Gold USD 4,453.08
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Apple nafi kerjasama dengan NSA

balqis07

CG Top Poster Club
gem
Messages
30,953
Paid Membership
Joined
Jan 27, 2010
Messages
30,953
Reaction score
294
Points
136
NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Pengeluar telefon pintar terkenal, Apple Inc, menafikan dakwaan mengatakan pihaknya terlibat dengan Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA) bagi mencipta jalan pintas dalam mana-mana produk mereka.

Satu laporan menyebut agensi perisikan telah membangunkan satu sistem menggodam dan memantau iPhone.

Dalam satu kenyataan, Apple menegaskan pihaknya tidak mengetahui berhubung usaha yang mensasarkan produknya itu.

Minggu ini, Germany's Der Spiegel melaporkan agensi rahsia NSA telah membuat alatan dan perisian khusus untuk mengintip dan memantau peralatan komputer termasuk telefon bimbit.

Laporan tersebut merangkumi grafik NSA tahun 2008 yang merangka sistem ‘Dropoutjeep’ yang disifatkan sebagai ‘implan perisian’ yang membenarkan penyeludup menolak dan menarik serta mendapat kembali data dari iPhone seperti senarai kenalan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan semalam, NSA tidak memberi sebarang komen terhadap mana-mana tuduhan itu.

“Amerika Syarikat mengejar misi perisikannya dengan hati-hati bagi memastikan bahawa pengguna-pengguna tidak bersalah tidak terjejas,” kata Agensi.
 
dh besar2 pun double thread
 
Back
Top
Log in Register