BTC USD 61,126.1 Gold USD 1,793.52
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Anak Toman

Prulink One

Freshie
Joined
Aug 22, 2010
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
Salam semua,
aku ada pelihara sekor anak toman ( Channa Micropeltes ), baru 17cm panjangnya.
Yang peliknya, walau aku bagi ikan kecik...bagi udang hidup...bagi cacing beku...tapi kenapa dia x makan ?
Risau gak aku kalau toman ni mati. aku ada suapkan :)) anak ikan, ada gak dia cuba tangkap...tapi macam x berupaya....sambar anak ikan tapi tak kena...kepala anak ikan toman ni sampai dah cengkung..
Tolong lah warga CG yang ada pelihara toman, aku memerlukan nasihat dan tunjuk ajar dari orang berpengalaman.

Thanks in advanced.
salam.
 
Sponsored Post

ruparaw

Fun Poster
Joined
Dec 22, 2005
Messages
308
Reaction score
5
Points
15
mungkin ph air tu x betul....kena tanya orang yang expert apa ph sesuai untuk toman
 

Prulink One

Freshie
Joined
Aug 22, 2010
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
PH air ok jer... anak ikan siap boleh kuak lentang..haha
lagipun toman boleh survive dalam air PH 4.0 - 9.0.
tapi kenapa still x nk makan ?
pening nk jaga dia ni..

5 ekor Tiger Oscar ok je makan..siap pelahap makan anak ikan...
 

slayer7815

Active+ Member
Joined
Mar 27, 2009
Messages
3,221
Reaction score
33
Points
30
PH air ok jer... anak ikan siap boleh kuak lentang..haha
lagipun toman boleh survive dalam air PH 4.0 - 9.0.
tapi kenapa still x nk makan ?
pening nk jaga dia ni..

5 ekor Tiger Oscar ok je makan..siap pelahap makan anak ikan...

try bagi makan lalat
 

TamingSari

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jun 28, 2006
Messages
25,495
Reaction score
162
Points
138
PH air ok jer... anak ikan siap boleh kuak lentang..haha
lagipun toman boleh survive dalam air PH 4.0 - 9.0.
tapi kenapa still x nk makan ?
pening nk jaga dia ni..

5 ekor Tiger Oscar ok je makan..siap pelahap makan anak ikan...

klu baru bela.. memang makan masa sikit toman nak biasakan diri...
 

Prulink One

Freshie
Joined
Aug 22, 2010
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
erkk...boleh ker bagi makan lalat ?
karang kena taun lak toman ni..wakakaka..
btw, thanks for other CG user opinion
 

addy

Active+ Member
Joined
Jul 3, 2008
Messages
3,025
Reaction score
29
Points
30
aku ada bela juga dulu serumpun anak toman merahhhhhhh aku rasa anak toman ko tu demam huhu
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register