Alza vs Exora

Recommended Brokers


inmaroon

Junior Member
Joined
Feb 20, 2011
Messages
59
Reaction score
0
Points
6
Tolong saya... Saya minat Alza, suami nak exora. please evaluate based on this category:

1. Fuel saving
2. Spacious
3. Back compartment
4. Perjalanan jauh: KL-Kedah-kelantan
5. Aircond
6. Performance
7. harga monthly if trade in wira UK spec 2002 MT Aeroback + loan 9 years

terima kasih semua ya...
 
Sponsored Post

jimmiejb

Fun Poster
Joined
Sep 23, 2011
Messages
216
Reaction score
1
Points
15
saya pakai alza hampir setahun setengah...memang best,jimat minyak,setakat nie xada masalah,service pun murah..biasanya balik kg dari johor ke kuala terengganu 1 tank penuh leh sampai...dlm 600km, itu pun ada lg minyak..
 

true investor

Active+ Member
Joined
Apr 25, 2007
Messages
2,663
Reaction score
26
Points
30
buat undian la tt
 

faizk

Super Active Member
Joined
May 31, 2010
Messages
7,514
Reaction score
26
Points
70
klo ank 2-3 beter alza
 

nikprofit

Active Member
Joined
Dec 25, 2007
Messages
2,092
Reaction score
8
Points
25
aku just tolong TT je,
TT pandai pandailah buat keputusan...


ini ada satu cerita pasal exora bold aku ambil dari web lain untuk dikongsikan bersama.



Saya membeli sebuah Proton Exora Bold Premium yang menggunakan enjin turbo dan gearbox CVT pada awal Mac 2012. 2 minggu digunakan, gearbox mula rosak. Apabila gear reverse dimasukan, enjin akan mati. Setelah mencuba banyak kali, barulah saya dapat menggunakan gear reverse. Itupun enjin begegar seolah-olah nak mati. Saya menghubungi pusat servis di Johor Jaya memaklumkan masalah yang dihadapi dan pihak pusat sevis meminta saya untuk menghantar kereta untuk diperiksa.

Pemeriksaan pertama pihak pusat servis cuma mengetatkan kabel bateri dan meminta saya untuk pulang dan mencuba kereta telebih dahulu. Tak sampai setengah jam saya ambil kereta dari pusat servis, masalaah sama tetap berulang. Saya kemudian merujuk terus kerta saya ke Pusat Servis 3S di Plentong.

Pemeriksaan kedua, ECU kreta saya direset semula dan saya diminta untuk membawa pulang kerta sepertimana selepas pemeriksaan yang pertama. Tidak sampai 2 jam, masalah sama berulang. Saya terpaksa menunggu selama 3 hari untuk menghantar kereta berikutan hari Sabtu hanya dikhaskan untuk servis sahaja.

Pada hari isnin saya menghantar kereta saya ke pusat servis dan kereta saya terpaksa ditinggalkan selama 2 hari untuk diperiksa. Keputusannya memang menyakitkan hati saya. Mengikut kata petugas yang incharge problem kereta saya tu, laporan dah dihantar ke headquarters bekenaan masalah yg dihadapi dan saya diminta tunggu sehingga jawapan diberikan semula oleh HQ.

Saya dah dapat bayangkan maksudnya itu tetapi atas dasar percaya, saya ia kan saja dan masih lagi menunggu, mengikut kata petugas tu lebih kurang seminggu lebih untuk saya dapatkan jawapan. Sekarang dah masuk 4 hari saya tunggu, tinggal lagi beberapa hari untuk saya dihubungi oleh petugas tesebut (janjinya nak telefon dan maklumkan saya). Apa yang saya nak highlightkan di sini ialah, kenapa begitu teruk produk Proton ni? Takkanlah baru 2 minggu pakai dah rosak? Bunga tayar kereta pun tak sempat haus lagi enjin dan gearbox dah meragam? Adakah Proton main tangkap muat je barang-barang yang digunakan?

***************************************************************
UPDATE BERITA TERKINI DI PAGE 44
***************************************************************

Aku Saje jer nak Kongsi Pengalaman aku yang masih 'fresh' dengan Model baru PROTON-- PREVE.:mad::mad:

PREVE mmg cun... Drive pun best.. features mmg menarik la berbanding model proton2 yang lain..tu sbb aku beli..:D

AKU guna 15 HARI JER..PASTU DAH KONG... ENJIN OIL LEAK..APA BARANG PROTON..:(scam:(scam:(scam:(scam

sKARANG KETE TU ADE KT PROTON hq.. TP LAYANAN CAM HARAM..BERLAGAK BAGUS JER..

HARAP KAWAN CG BLEH BAGI CADANGAN APE NAK BUAT:)cgrock

Update summary (sowy ayat tunggang langgang sbb masih nak marah)

1. Aku hantar preve ke proton dealer pada 30/6/2012 ...tp dia cpk dia x bley nak td air sbb leak dari bhgn enjin..so mntk hantar HQ. Dealer suruh aku bwk balik kete tp aku refuse sbb kete ade major leak..so aku tinggal je kete pada dealer.

2. On 2/7/2012 aku contact n meet-up dgn Proton i-care reps... i-care minta aku antar sdiri kreta ke HQ n wat appoitmeNT utk SERVIS dulu.... Bila dia ulang2 ckp camtu, aku terus HOT n kecoh la proton hari tu. Dia ckp tu mmg polisi protong. Aku cakap aku x peduli..tu polisi protong.... POLISI aku plak aku x order kreta DEFECT.
Aku mntk jumpa MANAGER.Dia ckp manager takde. Mntk No contack pn x bagi. Oleh sbb aku insist nak jumpa manager gak..last 2 dia bgn dn terus blah cam tu jer..mmg kerek.

3. Terpaksala aku pegi JUMpa Receptionist Protong yang CUN tu :):) mntk nak jumpa superior i-care, pastu kami duduk bincang pun same gak..x de penyelesaian.. Dia siap tnya aku detail kreta tu bocor blah mane n Dari arah mane minyak tu kluar..aku sound dia "apsal tnya saya, awak ingat saya ni pomen kreta ke..u tnya la dealer u. i dh antar sana sejak ari sabtu lg"

4. SBB tak puas hati, aku return pada dealer untuk dptkn report ttg defect kete aku, smpi sana, tgk2 depa tgh check kete aku * ari tu kate x leh repair*... barai kete Ku..muke seko2 dh lain..mgkn sbb effect aku mengamok kt HQ td kot.. Aku sempat snap defect oil leak tu.. Pasti dealer tu pasang balik n hantar kete tu pd HQ.aku ikut skali.

5. Smpi HQ, kami jumpa budak i-care balik dlm kul 1.00tgh hari. Dia suruh tggu kt bwh n nnti kul 2 baru rengister sbb tgh lunch time.
KuL 2:15 budak i- care tu turun n register kete aku..ok la.. Aku inform dia aku akan ade kt sini smpi petang nnti sbb aku nak tau feedback Dr "pasukan kucing" a.k.a CAT team. **Klu korang nak tau cat team tu special unit utk attend special kes cam kete aku ni**

6. Tggu punya tggu.. Dh kul 5.30 ptg.. Tp masih xde feedback Dr i-care.. Pasti aku pn tnya la kaunter..depa contact budak td n ckp nnti dia turun..

7. Budak td turun pasti inform aku... Kete aku blum buat ape2 lg...aku sound dia elok2, lain kali jgn buat org tertunggu2 camni.. Aku mntk email n contact manager dia sbb aku igt nak komplen.. Dia ckp xde. Tp dia offer la nak antar aku balik.

Aku suruh dia tggu skejap sbb aku nak naik atas jumpa reception td mntk no. Contact bos dia... Sambil2 tuggu Receptionist Cun tu bagi contact particulars, aku nmpk budak i-care tu berjalan balik office. SBB tak nak gaduh2.. aku pn mntk Receptionist Protong yang Manis tu bg aku no. teksi jer..aku balik naik teksi...hati panas jer..


9. Aku x bley nak sabar.. 4/6/2012, aku turun gi Proton skali lagi..tnya budak kaunter status kete aku.. Depa ckp budak tu cuti.. So, dia akan update pasal kete tu ESOK. Aku x puas hati.. Aku contact i-care melaui H/phone aku. Sembang2.. Pn ckp benda same.. Aku sound, x kn la nak tau status kete aku nK kena tggu budak tu. klu dia mati, nak suruh aku korek lubang kubur dia ke tnya.. Aku sound lg.. Klu ko x leh check takpe.. Aku bley masuk tmpt servis tu n tanya sendiri..x kn la tu pn korang x leh buat. Aku mntk jumpa MANAGER sbb aku mmg dh ade kt Proton dh pn..sane jer call nak trap. Dia ckp nnti dia call aku smula.
Dia call balik suruh tggu kt Tingkat 2 ..tp x kluar2 puun...haramjadah tui..


10. Ok takper..sibuk.. Aku infor RECEPTIONIST yg CUN tu aku nak jumpa CEO atau DIRECTOR... Aku x tggu, berjalan pegi kearah bilik CEO n DIRECTOR... Baru la cepat2 dia org kuar..adoiyai...

11. AlHamdulillah.. Perbincangan ngan manager ade unsur2 positif.. Dia mnta tggu smpi ari jumaat sbb permintaan aku di luar bidang kuasa dia..Aku stuju..

12. JUAMAAT (6/7/21012) Manager ade inform bhw CEO dh bawa kes aku ke top management proton smalan ( ntah btul ke tidAk).. Skarang tgh tggu giliran dia nak jumpa CEO nak tnya status pasal kes aku.. Good luck bro.. Or else.. See u in media n court.
 

azmie82

Fun Poster
Joined
Feb 29, 2012
Messages
991
Reaction score
0
Points
10
Tolong saya... Saya minat Alza, suami nak exora. please evaluate based on this category:

1. Fuel saving (alza kot.hehe)
2. Spacious (exora kot.tp klu ikut spec dua2 bsr ckit je dlm 4cm bhg dlm la.x tau la klu slh.sori)
3. Back compartment (bsr exora tp klu brg byk n ramai pnumpang srupa je kn psh THULE kt bumbung gk)
4. Perjalanan jauh: KL-Kedah-kelantan . (x pnh try pkai exora.alza ok jer.hehe)
5. Aircond . (pkai alza sejuk gk.tp klebihan tuk exora la cz ada blower gk utk pnumpang blkg)
6. Performance (sndri mau igt nk bwk cmne. 1.5 cc VS 1.6 cc(yg ni body berat ckit) )
7. harga monthly if trade in wira UK spec 2002 MT Aeroback + loan 9 years (x tau.no idea)

terima kasih semua ya...
ni pndpt sy je.terpulang kt tt la nk wt plihan.
 

ezis2u

Super Active Member
Joined
Aug 1, 2008
Messages
9,744
Reaction score
18
Points
65
Tolong saya... Saya minat Alza, suami nak exora. please evaluate based on this category:

1. Fuel saving - (Alza)
2. Spacious - (Exora)
3. Back compartment - (Exora)
4. Perjalanan jauh: KL-Kedah-kelantan (mungkin exora kot sebab lebih besar dan comfortable..)
5. Aircond (yg ni asal sejuk jer ok lah..mungkin guna jenis yg sama, bergantung kepada kekuatan enjin lak)
6. Performance (exora ada cfe tapi rege mahal, alza 1.5 jer tapi leh jimat minyak)
7. harga monthly if trade in wira UK spec 2002 MT Aeroback + loan 9 years (bergantung kepada spec yg diambil sebab exora harga jauh beza antara satu sama lain)

terima kasih semua ya...
dari pandangan aku jerk...
:):):)
 

ezeynet

Super Active Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
8,839
Reaction score
3
Points
65
alza nak banding dengan exora?
silap banding tu..sorila alza owner perasan mpv..
kalau nak mpv ambik exora..sekian terima kasih
 
Sponsored Post
Top
Log in Register