BTC USD 69,310.6 Gold USD 2,362.79
Time now: Jun 1, 12:00 AM
Sponsored Post

disc piring tu mmemang boley dikeluarkan. Tp mane2 kes recovery, medium tu mesti didiagnos dgn method yang betul, jadi baru la dpt tentukan samada perlu atau tidak piring tu dikeluarkan. kalo result diagnos tu memerlukan piring dikeluarkan, barula proses tu dijalankan. Tp berbalik pada simptom tak boleh detect, kemungkinan firmware error atau PCB yg rosak.
 
aku punyer external hard disk bunyi gitu ... camaner nak slamatkan ?

External Storage [mechanical based:hard disk] akan bunyi cmtu atas sebab paling utama tak cukup 'juice' (power supply) bile run kat laptop or front usb kat desktop, mmg normal bunyi cmni. tapi kalo boleh elakkan dari external storage tu x cukup 'juice'. Jdi dalam case ni, peluang tuk diselamatkan mmg ade.
Kat sini kami focus utk selamatkan data, jadi drive yg da mula rosak dah x reliable tuk digunapakai. Apabila ade simptom drive failure mcm ni, ade baiknye trus backup data2 penting.
 
manala tau ada tool lain bleh read piring disc tu jer

ok, utk menjawab soalan ni, basic data recovery ade 2 category:
a)physical: hardware failure, pcb damage etc
b)logical: hardware ok tp structured table corrupt, firmware corrupt, etc.

Tools utk read piring mmg ade, tapi should follow strict method pasal kite akan deals ngan 1 chance je tuk recovery physical damage kerana if mistakes happen, we lost everythings.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register