BTC USD 86,003.0 Gold USD 4,333.54
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Zymtech Corporation Sdn Bhd (736621-X) (AJL 931774) - Zymtechworld.com

Syarikat jualan langsung MLM yang diakui sah membayar bonus/ganjaran kepada ahli/pengedar berdasarkan kepada nilai jualan atau pengembangan jaringan untuk meningkatkan jualan kumpulan. Sungguhpun begitu, berbagai jenis pelan pemasaran boleh digunakan untuk pengiraan bonus atau ganjaran yang telah dijanjikan.

Manakala syarikat jualan langsung MLM yang melaksanakan sistem piramid, bonus/ganjaran dibayar berdasarkan kepada penajaan atau kemasukkan ahli/pengedar baru ke dalam skim piramid yang digunakan, pelan pemasaran, operasi atau proses berantai dan tidak secara langsung berdasarkan kepada jualan produk, servis atau harta yang “intangible” oleh ahli atau pengedar.



Q: bagaimana untuk mengetahui atau membezakan di antara syarikat yang menjalankan perniagaan jualan langsung yang beretika dengan syarikat yang menjalankan perniagaan menjurus kepada skim piramid atau skim cepat kaya ?

Menyatakan bahawa perniagaan mereka adalah secara e-dagang, namun pelan yang ditunjukkan dalam website atau secara presentation, ianya lebih menitikberatkan kepada keuntungan besar dan mencari orang daripada kebaikan dan penjualan produk

Apabila sukar atau tidak dibenarkan menarik diri dalam tempoh tertentu

Boleh membeli kedudukan atau pangkat, sama ada melibatkan pembelian barang atau tidak

Tidak menyediakan polisi beli balik dan kontrak bertulis atau perjanjian

Menyatakan keahlian adalah percuma namun disyaratkan apabila nak jadi ahli dan menginginkan pendapatan bonus, perlu membeli barangan tertentu pada jumlah yang agak tinggi

Perlu membeli dalam jumlah yang agak besar seperti rm 2,000 atau rm20,000 dan kemudiannya mencari orang untuk membuat perkara yang sama

Didatangi orang dan mempromosikan pelan pemasaran yang lebih menceritakan tentang mendapat untung dan mencari orang daripada kebaikan dan penjualan produk

Promosi yang dijalankan sama ada melalui iklan atau flyers lebih menceritakan tentang mendapat untung dan mencari orang daripada penjualan produk

Hanya perlu membuat pelaburan tanpa membeli barang

Di dalam sistem piramid, diantara ciri-ciri asas adalah seperti berikut:-

(i) mereka yang terdahulu sentiasa menikmati kelebihan yang banyak dan yang datang kemudian mendapat sedikit kelebihan atau ke tahap merugikan bila mereka tidak dapat mngembangkan penajaan.

(ii) pada lazimnya, skim piramid yang tulen melibatkan perletakan/susunan ahli secara automatik. Ahli/pengedar tidak dapat menentukan susunan atau hiraki jaringan mereka sendiri.

(iii) mempunyai ciri yang dinamakan “front loading”.
Kaedah ini memaksa ahli/pengedar membeli barangan/servis dengan nilai yang tinggi/mahal dan dalam masa yang sama ahli/pengedar tidak memungkinkan menggunakan atau menjual barangan tersebut di dalam jangkamasa yang terdekat.

Ianya juga melibatkan ciri seperti pembelian pangkat melalui pembelian produk dan memperolehi pulangan yang banyak tanpa menjalankan perniagaan.

(iv) skim piramid juga boleh melibatkan skim pelaburan. Kaedah ini memberikan pulangan yang tinggi terhadap sebarangan pelaburan di mana nilai minimumnya ditetapkan. Pulangan seperti 10% sebulan daripada nilai yang dilaburkan adalah biasa. Skim ini nampaknya sangat menggalakkan diperingkat awal tetapi runtuh apabila tiada lagi pelaburan yang masuk untuk melaksanakan pembayaran yang tinggi.

ianya juga dikaitkan dengan konsep berikut:

“anda tidak perlu menjual mendapatkan ganjaran/keuntungan”
“letak saja duit untuk buat duit”
“beli atau labur sekarang, ambil barang kemudian”

Kadangkala, perlaksanaan konsep ini bertopeng perniagaan “trading”. Labur dan layak untuk mendapat barangan yang harganya lebih rendah dari nilai wang yang dilabur.


Q: Apakah penalti yang dikenakan terhadap mereka yang mempromosikan atau menjalankan skim piramid ?

Bagi Individu, penalti yang dikenakan adalah didenda tidak kurang RM500 ribu dan tidak lebih RM5 juta dan atau 5 tahun penjara bagi kesalahan pertama. Bagi kesalahan kedua dan selanjutnya, denda tidak kurang RM1 juta dan tidak lebih RM10 juta dan atau 10 tahun penjara.

Bagi pertubuhan perbadanan / syarikat, penalti yang dikenakan adalah didenda tidak kurang RM1 juta dan tidak lebih RM10 juta dan bagi kesalahan pertama serta denda tidak kurang RM10 juta dan tidak lebih RM50 juta dan bagi kesalahan kedua dan selanjutnya.

panduan terkini dari www.kpdnkk.gov.my
Reply With Quote

nape letak nie..company ada masalah ker..?aku xjoin tp aku tgk ok jer...
 
ilang pun post mamat td...org lain nk niaga pun susah...good luck semua....
 
KAMI SYARIKAT BIO TECH INGIN MEMPELAWA ANDA MENYERTAI BIZ HEBAT INI...KENAPA BIZ NI?

MODAL KECIL RM250
BONUS TAJA RM50
BONUS PAIR RM50+RM25 DAN RM100+RM70
...MATCHING BONUS 10%
BONUS FLUSHING RM4500
TABUNG KERETA / CASH
BONUS UNILEVEL 10 LEVEL
HADIAH FLUSHING H/PHONE/LAPTOP/MELANCONG
DUTA KAMI DATO SYEIKH MUZAFFAR(ANGKASAWAN NEGARA)
ADA LESEN AJL
DAPAT GERAN KERAJAAN RM20 JUTA
PRODUK BERASASKAN ENZYME(GERENTI POWER)
COMPANY YG MANTAP DAN KUKUH

SILA LAYARI... www.zymtechworld.com/realdream2
 
Jom lah berniaga bersama-sama

lifezyme.jpg


Produk hebat..sekali cuba pasti nak lagi.

lifezyme2.jpg
 
Back
Top
Log in Register