BTC USD 85,941.2 Gold USD 4,333.89
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Yubikey (Two-factor authentication) Lindungi password atau akaun anda dari penggodam

ems

Active Member
Messages
1,419
Joined
Jul 16, 2010
Messages
1,419
Reaction score
21
Points
25
Yubikey (Two-factor authentication)

black_single_small.jpg


Kegunaan Yubikey

YubiKey adalah perkakasan kecil berbentuk seakan USB drive tapi nipis.Yubikey antara paling terkenal dan digunakan secara meluas sebagai alat Two-factor authentication.

press_yubikeyandkeys_white_small.jpg


Apakah dia Two-factor authentication?

Two-factor authentication adalah penambahan lapisan keselamatan selepas kata laluan untuk mengakses sesebuah sistem atau aplikasi.Contoh mudah adalah Gmail + SMS PIN.
Two-factor authentication adalah trend utk setiap jenis applikasi masakini dan dijangka digunakan utk sebarang aktiviti pengkomputeran masa depan.

YubiKey.jpg


Two-factor authentication guna mobile phone xpraktikal dan tak jamin 100% selamat (malware boleh infect android, ios dan windows phone)
Untuk buat pengesahan guna Yubikey sangat mudah dan cool..cara dia senang jer masuk dalam USB port dan sentuh jari dekat bulatan chip kat tengah dia dan siap.

Kenapa Two-factor authentication?

Untuk mengelak akaun/applikasi di ceroboh oleh hackers. Contohnya B ada password A tapi A dah aktifkan Two-factor authentication, ini bermakna B tak akan dapat ceroboh akaun A disebabkan pengesahan 2-faktorkan diperlukan.

Apkah aplikasi utama yang boleh saya gunakan dengan Yubikey?

Sebagai contoh saya gunakan Lastpass password manager untuk urusan pengurusan setiap kata laluan internet saya, Pengurusan keselamatan password manager amat kritikal sebab kalau hackers dpt master password akaun Lastpass, dia akan dapat akses kepada semua password internet saya.

Jadi saya enabledkan Two-factor authentication dari akaun LastPass dan link kan dgn Yubikey. So lepas ni saya boleh login LastPass saya dari mana2 PC tanpa perlu risau akaun diceroboh.

Apa lagi program yang support Yubikey Two-factor authentication selain LastPass?

TrueCrypt Disk Encryption
Gmail
Windows login
Content Management System (CMS) - Boleh integrate dalam admin panel untuk Wordpress, Drupal, Joomla dan banyak lagi
Remote Access & VPN

Dan banyak lagi di masa hadapan.

Tak lama lagi Google akan menggantikan kata laluan dengan yubikey (http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/01/google-password/)

"Password and simple bearer tokens such as cookies are no longer safe."



Sapa nak beli Yubikey boleh order dari saya. (20 units avaiable)



dsc0222rz.jpg


Harga: RM160
Warna : Hitam atau Putih (brand new)
Method :COD area KL atau Pos Laju (Tambah RM10 untuk Pos laju)

Berminat boleh PM atau hubungi talian 013-369 3672 untuk urusan pembelian. Terima kasih.
 
sesapa yg pakai lastpass password manager bleh consider integrate yubikey utk better sekuriti ;)
 
Ade sesapa nk beli yubikey boleh kontek saya.
 
Back
Top
Log in Register