BTC USD 38,247.0 Gold USD 1,819.56
Time now: Jun 1, 12:00 AM

To Sell [Wts] Kit Cetak Baju Sendiri [Cbs] !

sitoplasmat

Active+ Member
Joined
Jan 31, 2010
Messages
3,567
Reaction score
9
Points
25
headerxs.jpg

CetakBajuSendiri [CBS]​

[BARANG YANG HENDAK DIJUAL]​
theproduk.gif

Salam semua, saya hendak menjual kit permulaan mudah percetakan baju silk screen (sutera saring). Terdapat pelbagai barang siap sepenuhnya di dalam kit ini iaitu blok (frame + sutera saring) percetakan baju dengan reka corak (design) anda sendiri 100% siap diexpose + bahan perwarna baju (paste + floting white) 5 warna hitam, putih, merah, biru dan kuning. sekuji (sqeugee), kain pengelap, sudu plastik, board, table glue dan video tutorial cetak baju.

Apa itu percetakan baju? Lihat t-shirt yang anda pakai sekarang, mesti ada logo atau reka corak berwarna dipermukaan kain baju anda. Itu dinamakan percetakan bsju (t-shirt printing). Percetakan ini bukan sahaja boleh dibuat di t-shirt anda malah ia juga boleh diaplikasikan pada apa jua permukaan fabrik seperti sapu tangan, tuala, cadar,sarung bantal, baju kurung, baju melayu ataupun seluar dalam anda!!

[UPDATE VIDEO!!!!!!]

CARA UNTUK MEMBUAT DESIGN AI :

MEMBUAT DESIGN MENEGAK (1 WRN) :
http://www.youtube.com/watch?v=ITNNuD7qakE
MEMBUAT DESIGN MELINTANG (1 WRN) :
http://www.youtube.com/watch?v=RobUsn8g0A4
MEMBUAT DESIGN 3 WARNA :
http://www.youtube.com/watch?v=W-fenq_o9q4

DOWNLOAD TEMPLATE!! :

CONTOH TUTORIAL CETAK BAJU YANG DISEDIAKAN :

CARA-CARA CETAK BAJU CBS BAHAGIAN PERTAMA :
http://www.youtube.com/watch?v=aKlqe5MJ27k
CARA-CARA CETAK BAJU CBS BAHAGIAN KEDUA :
http://www.youtube.com/watch?v=SzmswzqHuxM
CARA-CARA CETAK BAJU CBS BAHAGIAN KETIGA :

http://www.youtube.com/watch?v=XnowBId_Tnk

Terdapat 2 pakej yang saya sediakan iaitu pakej starter dan pakej grown ups:

starterl.gif

[HARGA][STRIKE]RM 60.00[/STRIKE]RM 90.00 (TERMAKSUK POS)

grown.gif

[HARGA]RM [STRIKE]110.00[/STRIKE]RM 140.00 (TERMAKSUK POS)


[APA BEZA STARTER DAN GROWNUPS?]

STARTER : GUNA T/C DYE
(dengan campuran float white untuk hasil yang lebih menarik) Untuk pakej starter ini, saya meyediakan bahan perwarna baju yang dikenali sebgai t/c dye. Dye ini amat mudah diggunakan terutamanya kepada individu yang baru ingin menjinakkan diri di dalam bidak percetakan baju ini. Selain itu, penggunakan t/c dye ini dapat membantu daripada masalah sutera saring tersumbat semasa proses percetakan dijalankan. T/C dye juga tidak bergitu sesuai untuk fabric atau baju yang berwarna gelap seperti t-shirt hitam, ianya amat sesuai untuk fabric yang cerah.
Kami meyediakan 5 warna asas iaitu merah, biru, kuning, hitam dan putih. Anda tidak perlu risau jikalau anda ingin mendapatkan warna selain dari warna utama ini, anda boleh mencampurkan warna utama ini untuk dijadikan warna yang lain.
Dengan menggunakan 1 botol warna ini anda boleh mencetak lebih dari 100 baju dengan penggunaan yang betul dan jimat. Teknik menggunakan dye di dalam botol ini akan diajat di dalam video tutorial yang akan disediakan.

GROWN UPS : GUNA RUBBER DYE
Apa yang membezakan pakej grown ups ini adalah penggunaan dye nya berbeza dengan pakej starter. Ini kerana rubber dye ini merupakan bahan perwarna fabric yang boleh dianggap bermutu untuk tujuan cetakan baju sutera saring. Ianya seperti getah yang timbul pada permukaan baju anda. Harganya juga lebih mahal berbanding dengan t/c dye. Bagi pendapat saya, seorang beginner dalam bidang percetakan baju ini tidaklah sesuai untuk menggunakan rubber dye ini, sebaiknya menggunakan t/c dye.Kami meyediakan 5 warna asas iaitu merah, biru, kuning, hitam dan putih. Anda tidak perlu risau jikalau anda ingin mendapatkan warna selain dari warna utama ini, anda boleh mencampurkan warna utama ini untuk dijadikan warna yang lain.
Dengan menggunakan 1 botol warna ini anda boleh mencetak lebih dari 100 baju dengan penggunaan yang betul dan jimat. Teknik menggunakan dye di dalam botol ini akan diajat di dalam video tutorial yang akan disediakan.

UNTUK MAKLUMAT LANJUT TENTANG PERBEZAAN ANTARA KEDUA-DUA PAKEJ INI SILA KLIK LINK DI SIGNATURE SAYA​

[JAMINAN]
10 HARI DARI TARIKH ANDA TERIMA
* jamin tertakluk pada syarat-syarat berikut iaitu :

- Jikalau berlaku kerosakan pada :
• Silk screnn seperti bocor atau terkoyak.
• Warna (paste) masuk angin (berketul).
Kami akan mengantikan dengan barang yang baru

- Lazimnya hanya masalah seperti yang tertera itu sahaja akan berlaku, namun jika wujudnya masalah lain yang meyebabkan wang anda perlu dikembalikan, saya akan uruskan (budi bicara) antara saya dan pelanggan.

[CARA BERURUSAN]
Boleh berurusan dengan 2 cara iaitu :
• Secara terus bersemuka (COD) namun kat area ipoh je, kalau jauh kena tambah harga jualan sebab cas minyak.
• Atau menggunakan perkhidmatan pos dengan bank-in wang bayaran terlebih dahulu

[LOKASI]
Saya duduk kat perak dan s.alam

[CARA HUBUNGI]
Korang boleh hubungi saya melaluai 5 cara iaitu :
• Sms ke no 013-4407488 (disyorkan)
• Email ke [email protected]
• Private msg saya kat forum nei
• Call saya di talian 013-4407488 (disyorkan)
• Ym : [email protected]

[USIA BARANG]
Baru buatan tangan saya sendiri.

[KEADAAN BARANG]
Sempurna, penghasilan barang-barang ini akan dikeluarkan dengan keadaan baik dengan kawalan mutu oleh aku sendiri .

[ALASAN HENDAK DIJUAL]
Nak start biz cara macam nei dan ingin mengembangkan ilmu percetakan baju ini kepada masyarakat umum. Ini kerana kebanyakan dari kita membeli baju atau menempah baju dengan harga yang mahal disebaliknya kita boleh menghasilkannya sendiri dengan kos yang minimum.

CONTOH F.A.Q..

[SEBAB APA SAYA KENA BELI PRODUK MACAM INI]
Mungkin ada tertanya-tanya faedahnya anda membeli produk ini kan?, disini saya meyediakan beberapa sebab yang mungkin munasabah untuk anda membeli produk ini iaitu :
• Merupakan langkah permulaan yang selamat dan menjimatkan anda untuk memulakan atau menjinakkan diri sebagai hobi atau perniagaan dalam industri percetakan baju ini.
• Untuk menjimatkan kos penempahan baju dengan design anda sendiri di kedai iaitu hampir 80% jimat dari harga kedai. Iyalah, sebagai contoh nak tempah 1 baju design anda sendiri tak boleh atau mahal, kena buat bayak-banyak pula baru boleh. Betul tak?, kalau beli produk aku nei korang beli je baju kosong dekat tesco atau carefour rm 4-5 atau guna je baju yang ada kat rumah (pada bahagian kosong seperti bahagian belakang) dan print je design anda tu sendiri.

[BOLEH KER SAYA CETAK?, SAYA MANA ADA ILMU CETAK NEI]
Kalau bab nei jangan terlalu risau, untuk permulaan memang anda mesti try and erro, tapi saya akan sediakan panduan berbentuk video start dari anda buka kotak sampai la tutorial untuk melakukan teknik print layer by layer. Saya pun tak la pro sangat, tapi saya akan cuba sedaya upaya saya untuk memaksimakan kepuasan anda dalam ilmu percetakan baju ini..

TENGOK LEBIH BANYAK F.A.Q DI BAWAH !!!​

[BERMINAT, MACAM MANA NAK BELI?]

1. UNTUK LANGKAH PERTAMA ANDA PERLU MEYEDIAKAN DESIGN ANDA SENDIRI
ikut penerangan design yang telah disediakan.

2. LANGKAH KEDUA IALAH ANDA HENDAKLAH MENGHANTAR DESIGN ANDA KE EMAIL SAYA
- Hantar ke email saya di alamat [email protected]
- Dalam email tu letak nama, no phone, nama pakej yang anda hendak dan alamat rumah
- Selepas email sms saya “saya email design” ke no tel saya 013-4407488
- saya akan follow up design anda dan akan menghubungi (sms) anda untuk sebarang berita yang berkaitan dengan design anda

3. LANGKAH KETIGA ANDA HENDAKLAH MEMBUAT PEMBAYARAN KEPADA SAYA
Selepas saya meneliti design anda, saya akan menghantar sms berserta NO AKAUN bank saya. Anda boleh membuat pembayaran dan perlulah anda menghantar sms semula kepada saya selepas membuat pembayaran. selepas semakan bayaran dibuat saya akan membuat proses pembungkusan dan proses penghantaran anda menggunakan pos laju.

KILK LINK DI SIGNATURE SAYA UNTUK MAKLUMAT LANJUT CARA UNTUK MEMBELI!!

SEBARANG PERTAYAAN JGN MALU BERTANYA YE.
 
Last edited:
Sponsored Post

sitoplasmat

Active+ Member
Joined
Jan 31, 2010
Messages
3,567
Reaction score
9
Points
25
!!!!FULL FAQ!!!!

cbs2copyconverted.png


[UPDATE 10 APRIL 2011]

Isteri Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin Puan Seri Norainee Abdul Rahman pun telah berCBS,anda bila lagi?
{demotrasi CBS dan tekstil di art market fssr)

http://www.youtube.com/watch?v=dywAXbzHv2w
cbsdanpuanserinoraineea.jpg



SEBAB APA SAYA KENA BELI PRODUK MACAM INI?
Mungkin ada tertanya-tanya faedahnya anda membeli produk ini kan?, disini saya meyediakan beberapa sebab yang mungkin munasabah untuk anda membeli produk ini iaitu :

- Merupakan langkah permulaan yang selamat dan menjimatkan untuk anda memulakan atau menjinakkan diri sebagai hobi atau perniagaan dalam industri percetakan baju ini.
- Untuk menjimatkan kos penempahan baju dengan design anda sendiri di kedai iaitu hampir 80% jimat dari harga kedai. Iyalah, sebagai contoh nak tempah 1 baju design anda sendiri tak boleh atau mahal kan?, kena buat bayak-banyak baru boleh. Betul tak?, kalau beli produk percetakan baju saya nei anda beli sahaja baju kosong di tesco atau carefour rm 4-5 atau guna sahaja baju yang ada kat rumah (pada bahagian kosong seperti bahagian belakang) dan print design anda tu sendiri.
- Anda sendiri boleh bebas mengaplikasikan design dimana-mana bahagian produk fabrik yang anda inginkan seperti didalam seluar dalam anda!!
- Anda boleh mencetak baju jika perlu sahaja, ini kerana anda boleh simpan produk ini dan menggunakannya dilain masa.

DI MANA SAYA NAK APLIKASIKAN CETAK BAJU NEI?
Banyak kegunaan anda boleh aplikasikan dengan melakukan percetakan baju nei. Sebagai contoh saya listkan beberapa benda yang terlintas dalam pemikiran saya kalau dapat cetak baju sendiri :

- Abang saya hendak kawin 4 bulan lagi, jadi saya boleh buat baju untuk crew yang menolong masa majlis perkahwinan tu, contohnya crew angkat pinggan kotor dan sebagainya.
- Selalunya sedara mara datang kawin bagi telur rebus dan kerepek beraneka dalam beg cenderahati, apa kata letak pula baju yang ada graphic atau tulisan pasal majlis perkahwinan abang saya tu. Baru unik sikit.
- Kalau anda buka almari pakaian di rumah, mesti tengok banyak baju yang design nya ada pada bahagian hadapan, apa kata anda aplikasikan design anda sendiri dengan mencetaknya pada bahagian belakang atau mana-mana bahagian yang sesuai pada baju yang tersedia tu.
- Boleh juga letak pada bahagian fabrik lain seperti beg, sarung bantal dan banyak lagi.
- Aduh…macam-macam tempat boleh aplikasikan percetakan silk screen nei, bukan pada baju jer…bergantung pada kreativiti anda sendiri.

BOLEH KER SAYA CETAK BAJU?, SAYA MANA ADA ILMU CETAK NEI?
Kalau bab nei jangan terlalu risau, untuk permulaan memang anda mesti try and erro, tapi saya akan sediakan panduan berbentuk video start dari anda buka kotak sampai la tutorial untuk melakukan teknik print layer by layer. Saya pun tak la pro sangat, tapi saya akan cuba sedaya upaya saya untuk memaksimakan kepuasan anda dalam ilmu percetakan baju ini.


KENAPA HARGANYA MURAH SANGAT?
Saya ada juga melihat kit permulaan untuk start buat percetakan baju ini di beberapa site dan blog. Kebanyakan nya diaorang jual antara rm150 – 200 (tak termasuk expose design andadi silk screen, maknanya anda kena buat sendiri semuanya). Bancuhan warna utama juga tidak disediakan. Jadi kenapa saya boleh jual murah pulak. Sebenarnya macam nei, saya buat benda nei sambil menjana duit poket aku dan sambil belajar. Jadi, isu memaksimakan keuntungan tu bukan target saya sangat. Banyak lagi pekara saya kena x-plore pasal percetakan baju nei.


APA SIZE BLOK SILK SCREEN (SUTERA SARING) YANG DITAWARKAN?
- Size blok yang saya tawarkan ialah size A4, ini bermakna design anda mestilah bersize A4 (lihat contoh design di page “nak beli?“). Untuk pengetahuan anda, dari satu frame A4 tu boleh membuatkan 3 warna (layer) pada sesebuah design.
- Size selain A4, saya juga sedia menerima tempahan untuk size seperti A3, A1, Ao dan lain-lain juga boleh dilakukan bergantung pada permintaan anda. kadar cas boleh sms saya untuk maklumat lanjut.

PERMASALAHAN DYE?
Mungkin anda akan terfikir saya hanya meyediakan warna hitam, putih, merah, biru dan kuning sahaja, adakah design anda terhad pada warna ini sahaja?…jawapanya tidak..anda boleh menghasilkan pelbagai warna pada design anda dengan menggunakan 5 warna utama ini, sebagai contoh design anda ada warna ungu (purple), jadi anda campur warna merah dan biru maka jadi warna ungu (purple). Dye yang kami sediakan amat mudah digunakan, antaranya adalah kami meyediakan dye di dalam botol sos yang anda boleh terus menggunakanya dengan hanya memicit botol sos ini. Teknik meletakan dye ini akan diajar dengan lebih lanjut di dalam video tutorial yang disediakan.


APA BEZA T/C DYE DAN RUBBER DYE?
T/C DYE : Sesuai untuk seorang beginner dalam bidang percetakan ini. Namun begitu ianya tidaklah begitu sesuai untuk baju yang berwarna gelap kerana ianya merupakan fabric dye yang meresap didalam fabric (benang). Amat sesuai untuk baju yang cerah seperti putih dan sebagainya.

RUBBER DYE : Amat sesuai untuk seseorang yang sudah sedikit mahir dalam bidang percetakan baju ini terutamanya semasa proses menarik dye pada permukaan silk screen. Selalunya golongan ini datang apabila sudah mahir menggunakan t/c dye. Sebab itu saya mewujudkan 2 pakej iaitu pakej starter untuk beginner manakala pakej grownup untuk golongan mahir. Ini kerana rubber dye merupakan dye yang mudah kering dan senang tersumbat pada silkscreen jiakalu tidak melakukan dengan teknik yang betul. Rubber dye juga boleh diaplikasikan pada semua jenis baju termaksuklah baju yang berwarna gelap seperti baju hitam dan biru gelap. Ia juga merupakan dye yang bergetah yang tertampal pada permukaan benang.


SAYA MEMANG TAK TAHU UNTUK BUAT DESIGN, MACAM MANA?
Jikalau anda tidak boleh buat design idea anda, saya sudi untuk memberi perkhidmatan untuk membuat design apa jenis corak yang anda inginkan. Bayaran tambahan sebanyak RM 20.00 akan dikenakan. Saya akan menghasilkan design sehingga mendapat kepuasan yang maksima dari anda.


NAK TAMBAH FRAME BOLEH?
Anda boleh melakukan penambahan frame yang lain, bayaran RM20 akan dikenakan untuk setiap frame.


SAYA HENDAK MEMILIH WARNA BOLEH?
Ya, anda boleh menukar warna utmana itu menjadi warna lain. (warna utama sahaja dibenarkan). Sebagai contoh warna utama yang anda akan dapat ialah merah, biru,kuning, hitam dan putih. Katakan anda tidak mahu warna hitam dan anda perlulah memaklumkan kepada saya semasa penghataran maklumat melaluai email dilakukan.


BOLEH PERCAYA KE PRODUK ANDA?
Dalam hak percaya atau tidak memang lumrah dalam perniagaan internet ini. Saya juga tidak pernah langsung berurusan pembelian melaluai internet. Jadi untuk meyakinkan anda, saya sertakan laman sosial saya. Anda boleh menglawati laman sosial saya di alamat email facebook [email protected]. Ramai kawan-kawan saya di situ, jikalau ada masalah anda boleh bertanya kepada mereka.

SAYA MASIH TIDAK FAHAM????
Sebarang pekara yang anda kurang faham bolehlah sms saya sebarang pertayaan dalam fikiran anda,saya pasti akan balas apa jua sms anda. (klu lambat balas maknanya kradet dah kong, kena topup dulu baru balas)

TUNGGU APA LAGI!!!!! REMBAT SEBELUM [STRIKE]HARGA PROMOSI TAMAT[/STRIKE]!!! HARGA PROMOSI DAH TAMAT. UPDATE HARGA BARU DAH..:)
:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:)cgrock:):)cgrock

!!!UPDATE (19/1/11)!!!

ANTARA YANG BERJAYA PRINT BAJU MENGGUNAKAN KIT CBS INI :





SETELAH 2 BULAN BEROPERASI, AK TRY BUKA KAUNTER DEMO DI ART MARKET, BYK TEMPAHAN DAPAT KAT SITU..:)paid:)paid :





[UPDATE 7/3/2011]​
KINI WEBSITE CETAK BAJU SENDIRI BOLEH DILAYARI DI WWW -DOT- CETAKBAJUSENDIRI -DOT- COM...​

[UPDATE 6/julai/2011]​
cbseyestablepromotion.png
 
Last edited:

Iman_Sr

Banned
Joined
Nov 24, 2010
Messages
29,961
Reaction score
408
Points
131
slm bro,
aku salute ngn ko...lain dr yg lain produk ko ni,aku cm berminat but still kiv...nt papehal aku pm ko... bg aku idea bis ko ni antra yg terbaik...malayisa boleh:)cgrock
 

sitoplasmat

Active+ Member
Joined
Jan 31, 2010
Messages
3,567
Reaction score
9
Points
25
slm bro,
aku salute ngn ko...lain dr yg lain produk ko ni,aku cm berminat but still kiv...nt papehal aku pm ko... bg aku idea bis ko ni antra yg terbaik...malayisa boleh:)cgrock

terima kasih bro...
 

jetfire97

Fun Poster
Joined
Dec 1, 2010
Messages
197
Reaction score
0
Points
10
maknanya kit ni leh digunakan berapa kali pun la untuk beberapa design sekali pun?

tak bape paham..macam berminat je aku nak beli ni..stok sentiasa ada ke?
 

sitoplasmat

Active+ Member
Joined
Jan 31, 2010
Messages
3,567
Reaction score
9
Points
25
maknanya kit ni leh digunakan berapa kali pun la untuk beberapa design sekali pun?

tak bape paham..macam berminat je aku nak beli ni..stok sentiasa ada ke?

boleh print banyak kali utk 1 design,,,stok bersepah kt rumah nei,,hehe
 

kijangkota

Fun Poster
Joined
Oct 17, 2010
Messages
607
Reaction score
38
Points
20
dalam satu frame tu leh cetak lima kaler sekali gus ke bro... ke kena guna frame asing.. maksud aku katakan design tu ader lima kaler leh cetak terus ke lima kaler tu sekali.. sorry kalau soalan aku nie soalan B**o sbb aku tak tau langsung psl cetak baju nie tp cam berminat...
 
Last edited:

piJimR

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2006
Messages
3,036
Reaction score
14
Points
25
2. LANGKAH KEDUA IALAH ANDA HENDAKLAH MENGHANTAR DESIGN ANDA KE EMAIL SAYA :

maksudnya stiap kali wat design kene hantar kat bro ke?
 

nazwa69.net

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2007
Messages
5,729
Reaction score
61
Points
75
menarik tul produk ni... lain dari yang lain... syabas...
 

flygrow

Active+ Member
Joined
May 11, 2010
Messages
3,203
Reaction score
27
Points
30
tebaik...aku nk bli,,,nti r bkn skang..pape nti aku pm TT
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register