WD Elements 750GB External Hard Drive

CG Sponsors




Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,968
Reaction score
246
Points
43
HD aq terjatuh ..

Cucuk USB cable led berklip sekali saja,lepas tu padam.

..adakah ada harapan untuk repair?

 
Sponsored Post

otaida00taj

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,463
Reaction score
56
Points
120
buka dan pasang hard drive direct to computer...
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,043
Reaction score
419
Points
141
Case anti shock ke tak ek?? Kalau tak risau file Dalam Tu pun corrupt
 

2iquelo

Fun Poster
Joined
Dec 26, 2018
Messages
100
Reaction score
4
Points
15
What do you need here sorry ? Some external cable for that device to your PC ? It's very simple - simply order from something like AliExpress or go to your local store and you would be good to go anyway. See my point ? I hope you really do.
 

Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,968
Reaction score
246
Points
43
dah tak boleh selamat dah boleh jadi tukun..
 

Hendadda

Fun Poster
Joined
Dec 27, 2018
Messages
142
Reaction score
8
Points
25
That's a very good external drive, I do prefer samsung by the way, but they are not doing them anyway with whatever you may want for such matter. Can we really do something with that or not ? I am totally absent anyway. What gives ? I am not that sure completely and totally.
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,571
Reaction score
567
Points
121
Physical backup penting. Tapi cloud backup pun penting.

Nak yang murah try Wasabi, 100GB cuma RM0.50sen sebulan.

Tapi nak yg canggih sikit, Backblaze pun murah. Boleh request simpan dalam pendrive dan pos ke tempat korang kalau korang nak.

Google drive, One drive, amazon drive, tu semua pun okay tapi mahal sikit la.

Aku da cek 3 biji external hdd aku, yg buat byk tu movie dan software je. Gambar2 dan fail2 penting, x byk mana pun.

Sib baik da backup semua gambar ke cloud, kalau external hdd rosak ke apa ke x risau pun. Yang hilang movie je. Leh cari balik.
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
18,010
Reaction score
3,251
Points
236
migrate kepada SSD sahaja, lebih selamat dan durable untuk jangkamasa lama .. HDD biasa memang tak digalakkan untuk kegunaan bergerak "portable", silap hari bulan tu jatuh, menangis, SSD lebih lasak walaupun jatuh sebab tiada komponen bergerak ..

HDD biasa kalau "terjatuh" masih selamat lagi, tapi dalam keadaan tidak berpusing dan "head" dalam kedudukan "parked" .. bukan jatuh dalam keadaan masih berfungsi ..

dalam desktop komputer saya pun secondary guna WD 500GB dari astro PVR jenis AV, sebab AV ni lasak kalau "longterm running", primary masih guna 160GB jenis yang biasa untuk komputer .. sebab PC ni kat rumah je, xpernah bergerak ..

cadang nak beli 1TB SSD .. tunggu drop price dulu :D
 

Gurrentoln

Freshie
Joined
Mar 12, 2020
Messages
4
Reaction score
0
Points
3
Are people really in need of such big amounts of data for their usual business needs or it's some other sort of solution absolutely and possibly? I clearly do not see any better with this entirely..... there are so many cloud services for some quick needs.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register