Wayar hard disk hangus/cair.

Recommended Brokers


Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
41,752
Reaction score
1,534
Points
191
Katanya masa tengah guna komputer, penyangkut baju jatuh atas CPU.

Terus komputer jadi hang.


Windows dah tak load.

Reset cable semua sebab mungkin masa benda jatuh tu, cable lari sikit.



Tetiba wayar merah berasap.

Beli cable baru.

Sama gak...hangus dan cair.

Wayar merah jer.

Ada cara nak atasi?

 
Sponsored Post

matztbd

Junior Member
Joined
Nov 7, 2016
Messages
96
Reaction score
14
Points
11
Engko punya PSU, brand apa? Berapa watt?
Ada pakai GPU? Model apa?

BTw, cuba jangan guna cable SATA power connector tu, guna direct dari PSU punya.
 

SaudagarDollar

Fun Poster
Joined
Oct 11, 2012
Messages
788
Reaction score
4
Points
15
ni masalah PSU.. PSU tu mesti tak true power.. biasalah psu jenis2 biasa ni suka bakar hardware..
 

Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
41,752
Reaction score
1,534
Points
191
Engko punya PSU, brand apa? Berapa watt?
Ada pakai GPU? Model apa?

BTw, cuba jangan guna cable SATA power connector tu, guna direct dari PSU punya.
Master Cooler 500

Sebelum ni ok jer.

Tetiba lak semalam ~X(




PSU ni lak takde SATA punya cable.

PSU lama...2009.

Kena beli PSU yang ada SATA cable ke?


Aku tak kisah.

Asalkan data dalam HDD tu masih ok.

Banyak data :((










Lupa nak bitau.

HDD ni amik dari CPU lama.

CPU Pentium 4.
 
Last edited:

Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
41,752
Reaction score
1,534
Points
191
ni masalah PSU.. PSU tu mesti tak true power.. biasalah psu jenis2 biasa ni suka bakar hardware..

Master Cooler 500

Sebelum ni ok jer.

Tetiba lak semalam ~X(
 

SaudagarDollar

Fun Poster
Joined
Oct 11, 2012
Messages
788
Reaction score
4
Points
15
Master Cooler 500

Sebelum ni ok jer.

Tetiba lak semalam ~X(
tapi bila pikir2 balik penyangkut baju jatuh atas case dia.. mcm mana bleh efek plak.. haha.. :-?:-?

cable psu blkg tu cucuk rapat tak?? lg satu jgn pakai extension tu.. pakai direct dari psu..

ha btul la tu.. PSU biasa tu.. cooler master 500.. dia tak ada certificated 80+ bronze and above.. bronze pon dh ok..

dah smpai masa kot psu tu..
 

SaudagarDollar

Fun Poster
Joined
Oct 11, 2012
Messages
788
Reaction score
4
Points
15
Master Cooler 500

Sebelum ni ok jer.

Tetiba lak semalam ~X(




PSU ni lak takde SATA punya cable.

PSU lama...2009.

Kena beli PSU yang ada SATA cable ke?


Aku tak kisah.

Asalkan data dalam HDD tu masih ok.

Banyak data :((










Lupa nak bitau.

HDD ni amik dari CPU lama.

CPU Pentium 4.
HDD xda masalah.. asalkan tak bunyi whining or kruk krek mcm cengkerik ada dlm tu sudah la.. kalau turn on pc dia menyala tak??
 

Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
41,752
Reaction score
1,534
Points
191
HDD xda masalah.. asalkan tak bunyi whining or kruk krek mcm cengkerik ada dlm tu sudah la.. kalau turn on pc dia menyala tak??
Belum try lagi kat CPU Pentium 4 tu.

Malam nanti nak try.



Selamat lagi ke cable yang dah cair tu?

Kalau perati, cable tu 2 in 1 (2 SATA + 1 power cable)

Yang satu lagi (tak hangus) tu elok lagi ke?


Terbang RM25 tadi ~X(

RM10 - SATA power cable.

RM15 - Cable SATA




Check balik CM 500 tu ada la SATA cable...hehehe...

Ada 4.

Power cable ada 2.

Selamat ke?

Cam takut lak hangus gak.
 
Last edited:

matztbd

Junior Member
Joined
Nov 7, 2016
Messages
96
Reaction score
14
Points
11
Masalah PSU boleh jadi, masalah hard disk pun boleh jadi.

Try Tukar PSU dulu lah
 

matztbd

Junior Member
Joined
Nov 7, 2016
Messages
96
Reaction score
14
Points
11
Belum try lagi kat CPU Pentium 4 tu.

Malam nanti nak try.



Selamat lagi ke cable yang dah cair tu?

Kalau perati, cable tu 2 in 1 (2 SATA + 1 power cable)

Yang satu lagi (tak hangus) tu elok lagi ke?


Terbang RM25 tadi ~X(

RM10 - SATA power cable.

RM15 - Cable SATA
Cable sata pun mencair ke? Tukar SATA power cable je kot.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register