BTC USD 63,087.5 Gold USD 4,317.38
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Warga kota takut hantu

balqis07

CG Top Poster Club
gem
Messages
30,953
Paid Membership
Joined
Jan 27, 2010
Messages
30,953
Reaction score
294
Points
136
ne_02.1.jpg

KHIDMAT bomoh yang masih dicari warga kota yang dipercayai dapat memenuhi apa sahaja yang mereka hajati. - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Siapa sangka warga kota yang lazimnya hidup penuh sofistikated tetapi masih ada dalam kalangan mereka yang percayakan bomoh sehingga merugikan diri sendiri.

Hakikat itu terbukti apabila Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Izany Abdul Ghani mendedahkan dalam tempoh dua setengah tahun lalu sebanyak RM1.4 juta kerugian dialami orang ramai di ibu negara yang terlalu percaya dengan cerita rekaan bomoh.

Dalam tempoh itu, kerugian paling banyak dicatatkan ialah pada tahun 2012 membabitkan sebanyak RM1 juta apabila seramai 20 mangsa membuat laporan polis selepas mereka menyedari menjadi mangsa penipuan bomoh.

Pada tahun 2013 pula sebanyak enam kes penipuan membabitkan kerugian RM300,000 manakala sehingga bulan Jun lalu, tiga mangsa mendakwa ditipu sebanyak RM40,000 oleh bomoh terlibat.

Sebahagian besar mangsa yang terlibat dalam kes penipuan ini mendakwa bomoh yang ditemui mampu memberikan kekayaan kepada mereka, boleh menolak bala serta mempunyai kuasa untuk menghalau hantu.

Izany berkata, polis sebelum ini sedaya upaya mendidik masyarakat supaya tidak mempercayai bomoh namun usaha tersebut diakui belum membuahkan hasil 100 peratus.

“Saban tahun, polis tetap menerima kes-kes mangsa yang kerugian angkara tertipu dengan bomoh.

“Dalam banyak kes, kita sendiri hairan bagaimana seorang warga kota yang hidup di tengah-tengah kemodenan boleh tertipu dengan cerita karut dan tidak boleh diterima akal,” kata beliau ketika ditemui Kosmo! di sini baru-baru ini.

Menurut beliau, hasil siasatan kebanyakan mangsa terlibat adalah mereka yang berpelajaran tinggi malahan ada sudah hidup mewah namun masih terpedaya dengan janji bomoh berkenaan.

Katanya, bomoh terlibat menggunakan modus operandi yang hampir sama iaitu mendakwa mampu berkomunikasi dengan hantu, berkebolehan menghalau hantu, menolak bala, mengubah nasib atau menyembuh penyakit.

Izany memberitahu, mangsa yang terjebak dengan bomoh hanya menyedari diri ditipu apabila bomoh berkenaan menghilangkan diri selepas menyerahkan barangan berharga milik mereka.

Menurut beliau, kes terbaharu pada bulan lalu melibatkan seorang wanita berusia 55 tahun yang berasal dari Kepong di sini yang kerugian kira-kira RM8,500 kerana percaya ramalan seorang lelaki kononnya mampu mengubah nasib seseorang.

“Dalam kes itu, lelaki terbabit dikenali sebagai Master Kao meminta mangsa menyerahkan sejumlah wang untuk membeli peralatan sembahyang bagi menilik nasibnya.

“Mangsa kemudiannya telah memasukkan wang sebanyak RM8,500 secara berperingkat ke dalam akaun yang diberikan suspek. Lelaki berkenaan bagaimanapun menghilangkan diri selepas wang dimasukkan,” katanya.

Jelasnya, mangsa tidak sedar diri ditipu walaupun suspek berkali-kali meminta wang yang banyak daripadanya tanpa melakukan apa-apa.

“Mangsa sebaliknya hanya menyedari diperdaya selepas gagal menghubungi suspek yang telah melarikan diri dengan semua wang miliknya,” katanya.

Sehubungan itu, tambah beliau, orang ramai diminta supaya tidak terlalu taksub untuk mempercayai bomoh atau tukang tilik kerana hakikatnya kebanyakan individu terbabit sebenarnya tidak mempunyai kemampuan berbuat apa-apa.


sumber:http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0802&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm
 
Letak ler gambar bomoh cina..bukan melayu je ada bomoh.master kao tu terang2 bomoh tok pekong.
 
Aku penakut gak

Tp idak laa sampai berbomoh

Duit pun xde nak byr ribu2 ke bomoh :))
 
gambar tu bomoh ke atau tukang masak???...
:-?:-?:-?:)):)):))
 
Salaam.

Area korang aku tak pasti.

Tapi kat apartment aku (Taman Lembah Maju), tiap2 tahun rasanya.


Cina (Buddha kot).

Siap pasang kemah bagai...makan2...karaoke dari 7 malam sampai 12 am.

3 hari...Isnin lepas sampai Rabu.

Aku rasa festival hantu kot.


Karut..karut.




Melayu paling champion la.

Santau, guna jin nak aniaya sesama Melayu/Islam.

Puihhh!!!!!

 
Kalau melibatkan ratus2 ribu dan juta2 ni biasanya cina la...

Sbb diorg ni byk duit, kalau melayu jarang la ada yg sanggup bayar sampai juta2 ni...
 
Salaam.

Area korang aku tak pasti.

Tapi kat apartment aku (Taman Lembah Maju), tiap2 tahun rasanya.


Cina (Buddha kot).

Siap pasang kemah bagai...makan2...karaoke dari 7 malam sampai 12 am.

3 hari...Isnin lepas sampai Rabu.

Aku rasa festival hantu kot.


Karut..karut.




Melayu paling champion la.

Santau, guna jin nak aniaya sesama Melayu/Islam.

Puihhh!!!!!



ini memang tetiap tahun festival diorang....

dah memang budaya diorang...

kalau tak, hantu mengamuk...
 
Back
Top
Log in Register