BTC USD 84,603.0 Gold USD 4,140.83
Time now: Jun 1, 12:00 AM

-----------void-----------

better aku of topic dr aku of dr umat rasulullah...
keldai tu = org yg setuju dgn segala kemungkaran...
pikir sendiri kalo allah anugerahkan ko otak..
kalo x de pun aku x amik pusing pasal dah qada qadar ko camtu..
sian tgk memane benang lu masuk sure kene tibai cam keldai tu je

hurm...aku rase tt pun menerima teguran dgn ikhlas..
ko je start maki org dlu..kene maki balik marah...
bapak marahhhhhhhh?????? nanti kene jual....:eek:

aku x marah.. sebab bg aku posting2 org x berilmu mmg mcm ni..
lain yg org post ..lain dijawab.. lain pulak konlusi hukuman dia buat... = mmg xhairan pun. :D banyak2 membaca bro.. jgn sampai diri kita dianggap ***** :">

perihal aku kata ..
"zikir rilek2 sudah, buat apa sampai mcm dah head banging" ..
walhal ayat tu aku amik dari ceramah Ustaz Khazim Elias..

mesti ramai "ustaz wannabe" menetapkan dan menyangkal apa yg dikatakan oleh ustaz tu.. hebat betul ilmu agama bro.. kagum aku..

..aku x kesah pun aku kena maki.. sebab aku dah berforum since 2003.. tataw lh plak org2 baru nk berforum ni pikir mcm mana keh3..
 
ohhh naqsyabandi... kalo nak aku tlg tawajjuhkan pun boleh?

walauwehh..hebat..:"> dulu saya ada gaks berkunjung 2-3 kali di diaorg di bukit damansara. Adala join.

pernah jumpa sheikh hisham 2 kali dan dibaiaat oleh sheikh hisham sendiri. Itu 2thn dulu la.. skrg saya dah lama x ke sana.

cuma saya ada buat simple zikir untuk amalan saya setiap hari.:">
 
aku bukan main tibai je ckp..
aku pernah pergi dgr ceramah Ustaz Kazim..
dia sendiri ckp apa yg aku ckp tu

ust. kazim elias tu mmg takde authority utk bercakap pasal zikruLLah ni sbb dia bukan ahli zikruLLah pun... ko igt asalkan ustaz je mesti ahli zikruLLah ye?

firman ALLAH Azza Wa Jalla (al-anbiya : 7)

فاسئلوا أهل الذكر إن كنتم لا تعلمون

mksudnya kira2 :

"maka bertanyalah (kalian) kepada ahla-dzikr sekira (kalian) tidak mengerti (apa2 tentangnya)"
 
ust. kazim elias tu mmg takde authority utk bercakap pasal zikruLLah ni sbb dia bukan ahli zikruLLah pun... ko igt asalkan ustaz je mesti ahli zikruLLah ye?

firman ALLAH Azza Wa Jalla (al-anbiya : 7)

فاسئلوا أهل الذكر إن كنتم لا تعلمون

mksudnya kira2 :

"maka bertanyalah (kalian) kepada ahla-dzikr sekira (kalian) tidak mengerti (apa2 tentangnya)"


agak2nya ustaz tu kenal allah ker?

nilah masalahn ya bila islam jd agama exklusif..org ade title ustaz/ulama jer yg boleh cter ttg allah..ade certificate dgree dalam agama islam boleh cter..

ade sape2 boleh paste kt sni certicate phd nabi muhammad?aku nk tgok gk..:D:))
 
tu pasal la dlm firman ALLAH TAALA hal2 camni kena tanya betul2 pada AHLINYA (ahli zikruLLah)... takde pun kata pada ustaz atau ulamak.
 
yg peliknya kalau dah tak berapa pasti pasal zikruLLah ni baik diam saja... jangan cakap apa2, ni yg dikata takde bala cari bala... ni la dia org2
yg rasa diri tu dah bijak sangat... bukan nak kaji selidik betul2... main hentam menghukum org berzikr goyang2 tu salah.

ye, skrg ni boleh la rilek2 tengok la di hari mahsyar nanti rilek ke tak rilek!
 
ni berita metro smalam...jabatan agama sendiri akui tarikat ni benar...tp pengikut yg merosakkan tarikat tu sendiri...

Tunai haji ghaib

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin
[email protected]

IPOH: Tidak perlu berbelanja besar dan bersusah payah ke Makkah, sebaliknya hanya menjalani upacara ghaib dikenali sebagai ‘khatam batu’, pengikut sebuah ajaran sesat menganggap mereka sudah menunaikan Rukun Islam kelima serta menggunakan gelaran haji atau hajah.

Berdasarkan siasatan jabatan agama, ajaran sesat Tarekat Naqsyabandiah Al Kholidiyah itu didalangi seorang lelaki bergelar syeikh yang mempunyai pengikut sekitar Sungkai, Perak dan beberapa daerah berhampiran.


Ajaran yang diharamkan Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak itu turut memperkenalkan beberapa amalan lain yang bertentangan hukum syarak.

Bekas pengikut yang enggan namanya disiarkan mendakwa, ajaran sesat itu yang berkembang terutama di Kampung Menderang di Sungkai mempunyai kira-kira 100 pengikut terdiri di kalangan penduduk kampung.

Menurutnya, pada peringkat awal dia mengikuti ajaran yang turut terkenal di Indonesia itu, ia dilihat tidak jauh berbeza dengan tarekat lain yang cuba mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.


“Namun, agak menggusarkan apabila semua pengikut perlu mengikuti beberapa syarat awal sebelum menyertai tarekat itu antaranya diwajibkan mandi taubat dan sujud taubat.

“Selain itu, ada amalan mandi air zam-zam, kauthar dan mahfuz, kononnya bagi membuka hijab dan makrifat antara murid dengan syeikh berkenaan sebagai tok guru,” katanya.

Menurutnya, pengikut juga boleh melalui pengalaman dan melakukan Israk Mikraj seperti dilalui Rasulullah SAW.

“Ketika itu, saya mula sedar ajaran itu tidak masuk akal kerana hanya Rasulullah SAW diberikan mukjizat dan kelebihan untuk melalui pengalaman itu.

“Lebih pelik apabila pengikut boleh bergelar haji dan hajah tanpa perlu menunaikan ibadat itu di Makkah. Mereka hanya perlu melakukan ibadah itu secara ghaib melalui majlis dipanggil khatam batu, membabitkan zikir dan beberapa amalan lain,” katanya.

Menurutnya, terkini ajaran tarekat itu turut disebarkan melalui laman sosial facebook di Internet dalam usaha mencari lebih ramai pengikut.

Antara yang diketengahkan di laman sosial itu ialah perlunya setiap umat Islam menyertai tarekat terbabit kerana hanya dengan cara itu mereka memiliki tok guru dan itu kononnya satu kemestian di dalam Islam disebabkan Rasulullah SAW sendiri dikatakan memiliki guru iaitu malaikat Jibrail.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (Jaip), Mohd Yusop Husin berkata ajaran kumpulan tarekat terbabit diharamkan kerana ia didapati bertentangan amalan Tarekat Naqsyabandiah yang asal.

“Mereka melakukan amalan yang disandarkan kepada tarekat muktabar iaitu Terekat Naqsyabandiah, tetapi ada amalan tertentu yang diamalkan pengikut, berlawanan dengan tarekat sebenar.


“Antaranya mengerjakan ibadah haji secara ghaib atau dinamakan khatam batu,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini, semalam.

Mohd Yusop menasihatkan umat Islam berhati-hati dengan tarekat kerana bimbang mereka terjebak ajaran salah yang menyimpang akidah dan ajaran Islam.

“Ramai yang menyertai tarekat kerana mahu menjadi baik, tetapi ada amalan tertentu bertentangan hukum syarak.

“Justeru, kami meminta umat Islam berhati-hati dengan kegiatan seperti ini kerana ramai yang menggunakan Tarekat Naqsyabandiah atau nama tarekat lain yang muktabar, tetapi melakukan amalan terpesong.

Menurutnya, dalam soal tarekat, umat Islam mesti menyelidik dengan rapi siapa gurunya dan membuat rujukan terhadap amalan kerana dikhuatiri bertentangan Islam.

Sebelum ini, 14 ajaran atau kumpulan sudah difatwakan sebagai sesat di Perak iaitu Ajaran Azhar Wahab, Ajaran dan Amalan Ilmu Hakikat Hassan Jonit, Ajaran Islam Jamaah, Kumpulan Al Maunah, Ajaran dan Fahaman Anti Hadis serta Kumpulan Darul Arqam/Al-Arqam.

Ajaran lain ialah Tarian Bubu, Ajaran Ayah Pin, Syarikat Rufaqa’ Corporation, Ajaran Cahaya Qursani, Black Metal, Yoga, Pengkid dan Tidak Mendirikan Solat Jumaat Ketika Bersuluk.
 
mereka sebenar bukan dari jemaah tareqat naqsyabandiyah kholidiyah yg sebenar... aku kenal kebanyakkan dari mereka ni... mereka ni adalah pengikut syeikh yahya laksamana yg mana mereka ini mengabungkan beberapa tareqat tanpa ada silsilah dan sanad yg jelas... mana2 kumpulan atau jemaah tareqat kalau tidak balik sanadnya ke besilam (Syeikh Hasyim As-Syarwani) JAIP tidak mengiktiraf mereka itu sebagai kumpulan tareqat naqsyabandiyah kholidiyah yg sah.
 
penah ada ceramah org tanya amalan tarekat ni merujuk kpd sumber mana?
ustaz tu jawab ilmu tasawuf..
ilmu ni cuma akan difahami dijika beramal...
kalau cakap berguni2 pun, org takkan faham jika tak amalkannya...
cuma melalui amalan2 zikir barulah kita akan faham...
dan lebih faham, kena masuk suluk..

semua amalan2 tarekat, ada dlm kitab tasawuf...termasuk suluk.
 
Back
Top
Log in Register