vios 1.5 vs civic ej b16a

CG Sponsors




peja510

Super Active Member
Joined
Jun 13, 2009
Messages
7,875
Reaction score
41
Points
80
salam kawan2 semua
aku ni ada banyak betul la pertanyaan...hehhe

Aku ni dalam dilema sekarang ni

Dulu aku nak pakai vios auto model lama tapi xmampu RM50000++)monthly rm550(p/loan 15tahun)
so, dah buang dalam hati dan tanam minat nak pakai hoda ej b16a(alang2 amik vtec) RM40k.monthly rm395(p/loan 15 tahun)

pastu lak, tunang aku nak tambah la rm100 setiap bulan kalau aku amik vios sebab dia minat keta tu

Aku gaji cukup makan je..xsampai pun rm2k setiap bulan
Ingat2 nak main vtec je pas ni sebab nak amik manual tapi takut xleh mantain je.


Soalannya
1. Korang rasa mana yang lebih elok?
2.Berbaloi ke kalo nak amik civic compare ngan vios
3. Dari segi maintenance lak canmne agak2?
4. Ketahanan Enjin

Dan kalo ade pendapat yang lain, harap bagitau la ye kawan2...
Dua2 minat tapi nak tau pro n kontra je lagi
 
Last edited:
Sponsored Post

mojotudam

Active Member
Joined
Sep 3, 2008
Messages
1,160
Reaction score
0
Points
20
Soalannya
1. Korang rasa mana yang lebih elok?
2.Berbaloi ke kalo nak amik civic compare ngan vios
3. Dari segi maintenance lak canmne agak2?
4. Ketahanan Enjin

Dan kalo ade pendapat yang lain, harap bagitau la ye kawan2...
Dua2 minat tapi nak tau pro n kontra je lagi
1. aku vote civic
2. berbaloi2
3. sama je mentenen
4. sama je ketahanan

pro
5. power lagi henjen vtec
6. gaya lagi civic

con
7. civic keter panas, hati2 nak parking kat memana

pilihan lain
8. waja convert mivec/gsr
9. gen 2 convert mivec/gsr
10. wira convert evo
 

azimuth

Active Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
2,010
Reaction score
0
Points
20
amik mn yg mampu je la bro...ckp kt tunang tu..rm100 smpn wt kawin.. lg baguih..kekekekke
 

adar

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Dec 20, 2005
Messages
9,027
Reaction score
215
Points
73
1. aku vote civic
2. berbaloi2
3. sama je mentenen
4. sama je ketahanan

pro
5. power lagi henjen vtec
6. gaya lagi civic

con
7. civic keter panas, hati2 nak parking kat memana

pilihan lain
8. waja convert mivec/gsr
9. gen 2 convert mivec/gsr
10. wira convert evo
ye ke sama ketahanan dgn vios? setahu aku la hond ani kira keta manja. ada sape ntah yg dah guna 2 dua, baik civc atau vios, dia ckp civic ni manja. vios tahan lasak.

rasanya bukan sorang dua ckp mcm tu. dah berpuluh org aku dgr ckp mcm tu gak. honda/bmw manja. toyota/mercedes tahan lasak. boleh main lanyak je.
 

zerotech

Super Active Member
Joined
Mar 3, 2009
Messages
9,284
Reaction score
106
Points
73
ni pendapat peribadi aku untuk TT

Tak payah pakai kete buat masa ni dulu..
ko pun baru nak kawin bukan ada anak pinak nak bawak kulur kilir..
save save saving tu lagi bagus..
plus besok ko nak kawin kenduri kendara mana ko nak cekau duit..
time tu la baru ko nak pikir mana nak cari duit buat sewa kemah, barang utk ini ke apa ke..
jgn ko buat kete ko sebagai hantaran sudah la :))
lagi bagus ko simpan duit yg ko ada sekarang nih cukup masa ko buat modal buat beli rumah lepas ko dah kawin besok lagi berguna/berpaedah/bijaksana..tuk tunang ko tu ambik tetap ambik rm100 yg dia janji tu tapi masuk dalam asb ke apa ke lagi baguih :D takat ko nak bergaya pakai kete toksah la, ni aku cakap kalau ko duk kl..

tapi aku tau org tengah giler pikir pasal kete ni mana ada pikir bende lain dah kan.. so kalau mcm tu aku vote for civic.. aku bagi sikit pendapat lagi ej ni body berat bang nanti takut tak larat plak nak "bawak" so vote for EG tapi tak tau la kalau ko ni jenis hati bunga kete pun stok "kental".. kalau ko org mcm tu EJ memang sesuai utk ko tapi ko jgn panas plak kalau ada EG merah wfr1182 kasi tapau ko punyer EJ tuh :eek:

PEBARANG AUTO!!!!!
 

zerotech

Super Active Member
Joined
Mar 3, 2009
Messages
9,284
Reaction score
106
Points
73
ye ke sama ketahanan dgn vios? setahu aku la hond ani kira keta manja. ada sape ntah yg dah guna 2 dua, baik civc atau vios, dia ckp civic ni manja. vios tahan lasak.

rasanya bukan sorang dua ckp mcm tu. dah berpuluh org aku dgr ckp mcm tu gak. honda/bmw manja. toyota/mercedes tahan lasak. boleh main lanyak je.
aku bangkang!!!!
kete honda aku umur dah 16tahun ++
ok jer lagi tak ada plak dia nak manja2 mintak utk mintak ini..
siap boleh tapau vios lagi..:p
bagi aku semua ni atas owner sendiri..
mcm mana owner jaga kete, macam mana owner bawak kete, mcm mana owner lenjan kete..
kalau bawak kete mcm lembu pastu tak pandai nak jaga bagi kete kebal pun boleh lerai bang :D
 

mrafif

Active+ Member
Joined
Apr 28, 2006
Messages
2,868
Reaction score
12
Points
25
ni pendapat peribadi aku untuk TT

Tak payah pakai kete buat masa ni dulu..
ko pun baru nak kawin bukan ada anak pinak nak bawak kulur kilir..
save save saving tu lagi bagus..
plus besok ko nak kawin kenduri kendara mana ko nak cekau duit..
time tu la baru ko nak pikir mana nak cari duit buat sewa kemah, barang utk ini ke apa ke..
jgn ko buat kete ko sebagai hantaran sudah la :))
lagi bagus ko simpan duit yg ko ada sekarang nih cukup masa ko buat modal buat beli rumah lepas ko dah kawin besok lagi berguna/berpaedah/bijaksana..tuk tunang ko tu ambik tetap ambik rm100 yg dia janji tu tapi masuk dalam asb ke apa ke lagi baguih :D takat ko nak bergaya pakai kete toksah la, ni aku cakap kalau ko duk kl..

tapi aku tau org tengah giler pikir pasal kete ni mana ada pikir bende lain dah kan.. so kalau mcm tu aku vote for civic.. aku bagi sikit pendapat lagi ej ni body berat bang nanti takut tak larat plak nak "bawak" so vote for EG tapi tak tau la kalau ko ni jenis hati bunga kete pun stok "kental".. kalau ko org mcm tu EJ memang sesuai utk ko tapi ko jgn panas plak kalau ada EG merah wfr1182 kasi tapau ko punyer EJ tuh :eek:

PEBARANG AUTO!!!!!
WFR1182 tu kete ko ke? wow.. pasni boleh la blaja dgn ko camne nak melajukan vtec. hihi. :p
 

yid

Active Member
Joined
Aug 31, 2008
Messages
1,795
Reaction score
5
Points
25
Satu perbandingan yg lansung tak sesuai.Nak best pakai civic tapi sanggup ke nak maintain bukan sebab manja tapi org yg bawak biasanya lupa diri lenjan keta ni off limit sebab tu cepat rosak.Vios plak takat mana je boleh pegi lebih kepada kereta riadah so kuranglah rosak.
Lagipun civic tu model lama mesti akan ada yg perlu dibaiki.

Tapi aku rasa engkau ni antara org yg hilang kewarasan dan nak bunuh diri sebab sanggup amik personal loan untuk beli keta yg dah tua. loan 15 tahun keta kau ni boleh ke tahan lagi 15 tahun.

Kelemahan org melayu bila berbelanja tak fikir panjang cuma fikir nak best je pastu pakai 3- 4 tahun nama dah black list loan takleh bayar sebab banyak nak keluar duit repair keta.

kau simpan jelah duit ko tu lebih baik. kalau nak beli keta gak beli jelah yg murah2 macam saga ke viva ke perlu ke. aku takut lepas kahwin asyik bergaduh laki bini sebab camne nak bayar utang..

itu ajelah aku nak pesan.
sorilah kalau terasa hati tapi sebagai manusia aku kena nasihatkan juga.
tapi duit kau kau punya sukalah nak buat apa.
 

ameant

Super Active Member
Joined
Mar 27, 2007
Messages
6,332
Reaction score
143
Points
73
aku vote honda civic EJ/EK tapi yg dah 99spec :D . tapi biasa la kereta dah berusia 1995-1999 manufacture...mesti ada wear n tear.

aku pakai kereta yg masuk usia 18 tahun ni ( civic EG )... kalau tak penah rosak tipu la, tapi kos biasa2 je.
 

zerotech

Super Active Member
Joined
Mar 3, 2009
Messages
9,284
Reaction score
106
Points
73
WFR1182 tu kete ko ke? wow.. pasni boleh la blaja dgn ko camne nak melajukan vtec. hihi. :p
kalau nak kasi laju kete vtec senang jer kasi buang enjin vtec kasi masuk enjin turbo.. kompom laju...:eek::eek:
 
Sponsored Post
Top
Log in Register