BTC USD 83,422.8 Gold USD 4,177.27
Time now: Jun 1, 12:00 AM

UR Mart Sdn Bhd (894693-P)

blik

Active+ Member
Messages
3,615
Joined
Dec 8, 2009
Messages
3,615
Reaction score
125
Points
33
Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh...

Sebelum saya memulakan..saya nak tanya..ada sape2?yang penah dengar tak pasal Pokok Gaharu/Karas/Agarwood ni??kalo tak penah meh kita nengok video ni dlu :-

http://www.youtube.com/watch?v=cdx0laL_Wyk


OK, dah nengok kan video...skarang mari kita berkenalan sikit ngan pokok mahal ni.

PENGENALAN GAHARU

Gaharu merupakan sejenis kayu damar yang terhasil menerusi pengeluaran resin atau teras dari pokok Karas@depu. Gaharu di gelar ‘Emas dari belantara’ kerana nilainya yang tinggi. Nama saintifiknya ialah Aquilaria. Terdapat beberapa spesis Aqualaria yang mempunyai nilai yang tinggi, antaranya ialah A.Agaloccha, A.Crassna, A.Sub-integra, A.Malacensis A.Bailloni dan A.Grandiflora.

Pokok Karas/Gaharu adalah spesis yang diletakkan dibawah kawalan CITES, iaitu spesis yang terancam kerana kepupusan populasinya. Gaharu digunakan di dalam industri minyak wangi, produk perubatan , perubatan ayurvedic dan juga untuk majlis keagamaan.

Pokok Karas ini dapat menghasilkan Damar (teras pokok karas) yang dikenali sebagai gaharu yang terkenal boleh mengeluarkan bauan harum dan banyak diguna pakai bagi menghasilkan minyak wangi yang bermutu tinggi.

Jika dibandingkan dengan negara-negara seperti Indonesia, Thailand dan Kemboja, tanaman pokok karas di Malaysia masih baru dan dalam proses meningkat naik. Dengan ini peluang untuk memajukan industri gaharu di negara ini amat besar. Jadi pihak kami ingin menjemput setiap individu, syarikat korporat, dan badan kerajaan untuk sama-sama memajukan industri gaharu ini. Dengan iklim khatulistiwa yang dikurniakan Tuhan kepada negara ini pokok karas dapat membesar dengan lebih baik dan Malaysia berpotensi untuk menjadi antara pengeluar utama gaharu dunia.​

PASARAN GAHARU

Kayu gaharu sangat jarang ditemui, oleh yang demikian harga pokok gaharu sangat tinggi di pasaran.Harganya berbeza-beza bergantung pada pengaruh bentuk muka bumi. Harga gaharu adalah dalam lingkungan USD$10 per kilogram untuk gred rendah hingga melebihi USD$30,000 per kilogram bagi resin dan minyak yang bernilai tinggi.Dari segi pemasarannya, pasaran dan permintaan gaharu sangat tinggi di seluruh dunia terutamanya di pasaran Timur Tengah yang mana adalah menjadi satu budaya pada penduduk di sana menggunakan gaharu sebagai salah satu keperluan hidup dan budaya mereka.​

LATAR BELAKANG PROJEK

Projek penggalakan penanaman pokok gaharu ini adalah secara usahasama di antara syarikat UR Mart Sdn Bhd dengan syarikat Kayu Gaharu(M) Sdn Bhd. Kami memilih syarikat Kayu Gaharu kerana mereka mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang penanaman gaharu ini serta mempunyai kilang memproses gaharu mereka sendiri. Ini secara tidak langsung dapat mengelak daripada masalah pasaran untuk pokok gaharu yang telah matang. Dalam projek ini, peserta program akan menanam pokok gaharu secara komersial mengikut pakej-pakej yang ditawarkan di tanah persendirian milik peserta. Pihak syarikat akan menawarkan tiga jenis pakej kepada setiap peserta iaitu Pakej A, Pakej B dan Pakej C. Pihak syarikat secara langsung akan menjadi konsultan kepada peserta program.

Syarikat UR Mart akan menawarkan khidmat:
1. Anak pokok gaharu jenis Aquilaria Subintegra kepada setiap peserta.
2. Membantu menanam anak pokok gaharu (minimum 100 batang).
3. Memberi khidmat nasihat dan tunjuk ajar seperti kaedah pengredan, kaedah penjagaan, teknik inokulasi kepada peserta sepanjang tempoh projek.
4. Menyediakan pakar-pakar dalam tanaman gaharu untuk memantau penanaman anak pokok selama 3 bulan pertama secara percuma.
5. Membekalkan baja, kepakaran dan vaksin inokulasi kepada peserta projek.
6. Menyediakan pasaran untuk penjualan pokok gaharu yang boleh dijual. Syarikat bersedia menawarkan pembelian semula pokok yang telah mengeluarkan hasil daripada peserta program.
7. Syarikat juga sedia untuk membeli dan menjual teras gaharu dan minyak gaharu daripada pengusaha pokok gaharu yang sedia ada.​

LATAR BELAKANG SYARIKAT

Nama Syarikat: UR Mart Sdn Bhd (894693-P)
Alamat : 77-G-24, Penang Times Square,
Jalan Dato Keramat, 10150,
Pulau Pinang.
Tel/Fax : 04- 228 0032

UR Mart Sdn Bhd adalah sebuah syarikat yang ditubuhkan di Pulau Pinang yang menjalankan perniagaan berkenaan pokok gaharu. Kami mempunyai pengalaman yang luas dalam penanaman pokok gaharu dan di antara pelopor penanaman gaharu di bahagian utara Malaysia. Tapak projek kayu gaharu kami terletak di Ara Kuda, Pulau Pinang. Kami telah menjalinkan usahasama dengan Syarikat Kayu Gaharu (M) Sdn Bhd dalam:
1. Menjadi pengedar yang sah bagi anak pokok gaharu, minyak wangi berasaskan gaharu dan produk-produk gaharu yang lain seperti teh gaharu, kopi gaharu, kopi strawberi gaharu, losyen gaharu, shampu gaharu, sabun gaharu dan lain-lain produk gaharu yang mana Syarikat Kayu Gaharu telah bekerjasama dengan Universiti Putra Malaysia (UPM) untuk membuat penyelidikan (R&D).
2. Pemindahan teknologi dalam membangunkan kilang tradisional memproses minyak gaharu di tapak milik Syarikat UR Mart.
Syarikat UR Mart juga telah membuka sebuah kedai di Penang Times Square untuk menjual segala produk gaharu seperti minyak wangi.​

Jadi, syarikat telah menawarkan beberapa pakej untuk sesiapa yang berminat dengan penanaman pokok gaharu ini.Pakej dibawah yang akan saya tunjukkan ini adalah sesuai kepada mereka yang mempunyai tanah sendiri..kalo tanah kt kampung tu terbiar, apa salahnye kita berkebun betul tak??dapat juga hasil..banyak pulak tu :)cgrock

PAKEJ-PAKEJ YANG DI TAWARKAN

PAKEJ A
Kos Projek: RM16,000

Jumlah pokok: 1000 batang

Jangka Masa: 5 - 7 tahun

Jangkaan Pulangan: RM1,000,000

Perkhidmatan:
• Pembekalan anak pokok gaharu jenis Aquilaria Subintegra
• Menanam pokok (Mengorek lubang, menanam, memasang pancang buluh, membaja)
• Pemantauan selama 3 bulan.
• Jaminan anak pokok selama 3 bulan.
• Jaminan pasaran.


PAKEJ B
Kos Projek: RM8,000

Jumlah pokok: 500 batang

Jangka Masa: 5 - 7 tahun

Jangkaan Pulangan: RM500,000

Perkhidmatan:
• Pembekalan anak pokok gaharu jenis Aquilaria Subintegra
• Menanam pokok (Mengorek lubang, menanam, memasang pancang buluh, membaja)
• Pemantauan selama 3 bulan.
• Jaminan anak pokok selama 3 bulan.
• Jaminan pasaran.


PAKEJ C
Kos Projek: RM2,000

Jumlah pokok: 100 batang

Jangka Masa: 5 - 7 tahun

Jangkaan Pulangan: RM100,000

Perkhidmatan:
• Pembekalan anak pokok gaharu jenis Aquilaria Subintegra
• Menanam pokok (Mengorek lubang, menanam, memasang pancang buluh, membaja)
• Pemantauan selama 3 bulan.
• Jaminan anak pokok selama 3 bulan.
• Jaminan pasaran.


PAKEJ ANAK POKOK
Pakej ini untuk mereka yang nak jaga beli dan jaga sendiri pokok ni
Harga: RM8.00 sebatang anak pokok
Untuk 300batang anak pokok dan keatas sahaja akan dihantar kepada pembeli, kurang daripada itu kena amik sendiri


OK, MACAMANA PULAK KALO SAYA TAKDA TANAH, TAKPA JANGAN RISAU, KAMI JUGA ADA PAKEJ UNTUK MEREKA-MEREKA YANG BELUM LAGI MEMILIKI TANAH SENDIRI..KALAU ADA TANAH PON DAH BUAT RUMAH KAN??:)paid OK INI PAKEJ NYE (DAH RAMAI BOOK, AKHIR BULAN MAY 2010 INI TARIKH TUTUP,PASAL TANAH DAH PENUH...BAIK CEPAT!!)

PAKEJ D
Kos Projek: RM2,000

Jumlah pokok: 10 batang

Jumlah lot: 1

Jangka Masa: 5-7 tahun

Jangkaan Pulangan: RM10,000 - RM30,000

Perkhidmatan:
• Tanah Syarikat
• Menanam pokok (Mengorek lubang, menanam, memasang pancang buluh, membaja)
• Menjaga anak pokok dari mula ditanam sehingga dituai
• Jaminan anak pokok sehingga dituai (hanya bencana alam sahaja akan diadakan perbincangan dengan tuan lot)
• Jaminan pasaran.


Jadi apa tunggu lagi. Kepada sesiapa yang berminat boleh menghubungi saya:

Nama:Mohd Faizal b Abu Bakar
Contact: 019-2294476
Y! : [email protected]
skype: mfaizalab

waktu sesuai untuk chatting/call:
Isnin - Jumaat : 2.00ptg - 12.00mlm
Sabtu- Ahad : Anytime :p
 
Last edited:
hulamakkk....pulangan sampai 1jutaaaaa...kaye2,,,best pokok nehh :)
 
pakej C n D tuh same ke?? modal rm2k?? ke typo??
 
pakej C n D tuh same ke?? modal rm2k?? ke typo??

pakej C n D tu sama harga cuma pakej D tu pakai tanah company..pakej tu paling popular skang ni...ye la tanah kan mahal :p
 
pakej C n D tu sama harga cuma pakej D tu pakai tanah company..pakej tu paling popular skang ni...ye la tanah kan mahal :p

i see...paham2..........:)
 
cerita projek cmni tgh byk terkandas skrg ni..ape jaminan tt kpd pelabur?

terkandas camna tu bro??explain sket :D..skarang ni hanya 20% keperluan gaharu diisi diseluruh dunia...so masih ada lagi 80% kekosongan yang perlu diisi :)
 
solat maghrib...jumpa selepas maghrib
 
kite cuma perlu labur duit jela erk tt? kalau tanah yang disediakan tu kat kawasan mana?
 
Back
Top
Log in Register