BTC USD 32,488.7 Gold USD 1,799.10
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Turkey Bangunkan Vaksin Covid-19 sendiri

logammaut

Legendary Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
10,452
Reaction score
888
Points
171
Nanti bila vaksin baru dah siap wabak COVID-19 pun dah reda dan 80% rakyat malaysia dah selesai disuntik. Tapi boleh lah guna pada 20% lg rakyat yg byk cengkadak tunggu vaksin 'halal' & BMF.
 
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
May 29, 2008
Messages
14,232
Reaction score
3,957
Points
201
Jadi, vaksin turkey ni xdak la agenda suntik cip, agenda yahudi?

Boss kena faham, geng anti vaksin yg promote info ttg suntik cip ni adalah geng teori konspirasi. Mereka gunakan maklumat untuk sebarkan agenda konspirasi.

Benda tu xde bukti pun.

----

Ada jgk geng anti vaksin.. Yang nk cari vaksin halal..

Cth Aku anti vaksin juga, tp aku lebih kpd mencari yang halal dan diyakini.

Kita faham konsep vaksin yg dilemahkan. Dimana virus yg lemah dimasuk dlm badan untuk membentuk imun.

---

Berbeza dgn vaksin MRNA keluaran pfizer. Mereka tak guna virus yg dilemahkan.

So akan ada side effect long term yang tak pasti. Sebab mmg xde kajian long term ttg vaksin mrna ni.

---

Sebab tu ramai persoalkan, tp sehingga skrng. Ramai sihat je ambil vaksin pfizer. Rare kes tu biasa la. Mana2 vaksin akan ada side effect.

Cuma vaksin yg dilemahkan ni terbukti lebih selamat dari sebarang long term side effect.

---

Berbalik kpd vaksin yg dilemahkan ni. Kebanyakkan guna bahan yang meragukan. Contoh sinovac.


---

So vaksin turkey ni kita yakin lebih guna bahan yang lebih baik kerana buatan orang islam. Itu je.
 

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,953
Reaction score
472
Points
51
Nanti bila vaksin baru dah siap wabak COVID-19 pun dah reda dan 80% rakyat malaysia dah selesai disuntik. Tapi boleh lah guna pada 20% lg rakyat yg byk cengkadak tunggu vaksin 'halal' & BMF.

Sama je boss. Depa akan cari alasan lain pulak nanti.

Ulama 1 dunia kata boleh vaksin pun depa xboleh terima.

Kalau sebab takut kesan sampingan, org mati sebab eksiden kereta hari2 lagi ramai.
Tapi depa x takut pulak nk bwk kereta.

Aku syak depa ni takut jarum je sebenarnya. Tapi malu nak ngaku.
 

logammaut

Legendary Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
10,452
Reaction score
888
Points
171
Sama je boss. Depa akan cari alasan lain pulak nanti.

Ulama 1 dunia kata boleh vaksin pun depa xboleh terima.

Kalau sebab takut kesan sampingan, org mati sebab eksiden kereta hari2 lagi ramai.
Tapi depa x takut pulak nk bwk kereta.

Aku syak depa ni takut jarum je sebenarnya. Tapi malu nak ngaku.
Mmg betul pun penakut jarum. Nanti dah ada vaksin BMF diorang pusing cari alasan lain lak hahaha...
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
303,911
Reaction score
13,542
Points
2,376
Bagus la ni
Makin banyak variasi vaksin di pasaran lepas ni
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
May 29, 2008
Messages
14,232
Reaction score
3,957
Points
201
Nanti bila vaksin baru dah siap wabak COVID-19 pun dah reda dan 80% rakyat malaysia dah selesai disuntik. Tapi boleh lah guna pada 20% lg rakyat yg byk cengkadak tunggu vaksin 'halal' & BMF.

Hak memilih boss..
Ada orang sokong najib korupsi jdi pm..
Ada orang sokong atuk sampah jdi pm..

Terpulang..

Tapi aku rse bukan 20%.. Tapi hampir 40% yang banyak cengkadak.. Hehe.. Semua nak mencari yg terbaik..

Korang yang nak awal, silakan.. Yang boleh sabar dan tunggu vaksin keluaran orang islam.. Boleh continue tunggu..
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
May 29, 2008
Messages
14,232
Reaction score
3,957
Points
201
Sama je boss. Depa akan cari alasan lain pulak nanti.

Ulama 1 dunia kata boleh vaksin pun depa xboleh terima.

Kalau sebab takut kesan sampingan, org mati sebab eksiden kereta hari2 lagi ramai.
Tapi depa x takut pulak nk bwk kereta.

Aku syak depa ni takut jarum je sebenarnya. Tapi malu nak ngaku.

Takde kaitan dgn takut jarum..

Ramai je yg ambil vaksin masa baby.. Bcg masa sekolah rendah.

Dan mereka ni masih tunggu dan lihat ttg vaksin covid..

---

Side effect vaksin is real..

Cuma x heboh dlm media tempatan..

Pendapat boss ttg perbandingan kemalangan vs side effect vaksin adalah BS ( berbeza solusi ).

Klo nak elak kemalangan yg meragut nyawa kita boleh beli kenderaan yg ada 5 star safety dan sebagainya. Elak memandu laju melebihi had dan sebagainya. So aku kata BS bila boss bawa perbandingan mcm tu. Hehe

Manakala vaksin, bila cucuk side effect setiap badan x sama. Dan kita xde pilihan pun bila terjadi sesuatu diluar jangkaan.

---

Aku bawa info ttg vaksin keluaran turkey yg lebih diyakini bahan penggunaan nya berbanding vaksin sedia ada.

Takde kaitan dgn menafikan pendapat ulama..

Ulama sebut harus. Bukan wajib pun..

IMG_20210616_101849.jpg
 

Encik Sponge

Active+ Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
4,899
Reaction score
702
Points
81
Boss kena faham, geng anti vaksin yg promote info ttg suntik cip ni adalah geng teori konspirasi. Mereka gunakan maklumat untuk sebarkan agenda konspirasi.

Benda tu xde bukti pun.

----

Ada jgk geng anti vaksin.. Yang nk cari vaksin halal..

Cth Aku anti vaksin juga, tp aku lebih kpd mencari yang halal dan diyakini.

Kita faham konsep vaksin yg dilemahkan. Dimana virus yg lemah dimasuk dlm badan untuk membentuk imun.

---

Berbeza dgn vaksin MRNA keluaran pfizer. Mereka tak guna virus yg dilemahkan.

So akan ada side effect long term yang tak pasti. Sebab mmg xde kajian long term ttg vaksin mrna ni.

---

Sebab tu ramai persoalkan, tp sehingga skrng. Ramai sihat je ambil vaksin pfizer. Rare kes tu biasa la. Mana2 vaksin akan ada side effect.

Cuma vaksin yg dilemahkan ni terbukti lebih selamat dari sebarang long term side effect.

---

Berbalik kpd vaksin yg dilemahkan ni. Kebanyakkan guna bahan yang meragukan. Contoh sinovac.


---

So vaksin turkey ni kita yakin lebih guna bahan yang lebih baik kerana buatan orang islam. Itu je.

Anti vaksin, dengan memilih yang halal ni beza

Xleh nak samakan..

Memilih yg halal ni biasa kita patuh pandangan semasa ulama... ulama kat wajib, kita wajib... kalau harus kita pon harus

Jenis antivaksin ni mai p la apa pon asal vaksin semua konspirasi... Anak2 dari lahir pon dia xbagi...

Apa pon yg datang asalkan vaksin adalah konspirasi xkira dari tangan turkey ke, tangan bani melayu
 

jaws_am

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
May 29, 2008
Messages
14,232
Reaction score
3,957
Points
201
Anti vaksin, dengan memilih yang halal ni beza

Xleh nak samakan..

Memilih yg halal ni biasa kita patuh pandangan semasa ulama... ulama kat wajib, kita wajib... kalau harus kita pon harus

Jenis antivaksin ni mai p la apa pon asal vaksin semua konspirasi... Anak2 dari lahir pon dia xbagi...

Apa pon yg datang asalkan vaksin adalah konspirasi xkira dari tangan turkey ke, tangan bani melayu

Itu pendapat boss..

Aku no komen..

---

Cth lain ulama fatwakan rokok haram.. Vape haram
Ade orang islam ikut ?

Relax je geng2 ni hisap rokok dan vape..

---

Jika boss rse anti vaksin semuanya sama.. Itu terpulang kpd boss..

Tapi ade yg anti vaksin, sbb side effect, sebab bahan yang meragukan dan sebagainya..

Aku dh terangkan, x nak terima pendapat aku.. Is okay.. Xde paksaan

---
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register