BTC USD 83,490.8 Gold USD 4,121.66
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tudung Vs Fesyen

mcm2 yahudi buat nk jahanamkn umat islam
 
Trend tudung yang dilarang -

n-1.png


:-?
lebih terperinci sila masuk web OhIslam ni >> http://ohislam.com/trend-tudung-yang-dilarang/
 
pompuan melayu skrg pakai tudung pun x guna... terlampau ikut trend... ikat situ sini.... cucuk situ sana... lilit tudung sampai jerut leher sendri.... aduyai... sib baik x letak antena tv atas kepala... hohoho...:eek:
 
macam mana pulak hukum pakai tie, pakai jubah masa konvo? kalau perati betul2 jubah yg kita pakai masa konvo tu ada iras2 macam rahib kristian. siap ada hud lagi kat belakang. begitu juga kalau kita pakai jubah hitam. pendeta yahudi pun pakai jubah hitam gak. sapa tiru sapa ni....?


erk...mcm penah pakai gini dulu. siap amik gambar pastu frame besar utk lekat kat dinding:D:D
 
erk...mcm penah pakai gini dulu. siap amik gambar pastu frame besar utk lekat kat dinding:D:D

sebab tu dalam bab ni cik tipah tak berapa setuju. kalau pakai tudung than melepasi paras dada, tutup rambut dan ber pin sana-sini tak menjadi masalah dalam hal menutup aurat. bab pin sana-sini ni lebih kpd unsur tabarruj

ramai yg amat menekankan aurat perempuan. itu bagus kerana kita saling tegur-menegur. tapi kadang2 kerana terlalu menekankan sesuatu perkara kita terlupa perkara lain yg hampir serupa.

mcm kes tudung ni la.... sekarang heboh kata mcm paderi kristian. sedangkan jubah yg kita pakai masa konvo tak dak pun nak pertikaikan. kalau pakai jubah warna hitam mcm pendeta yahudi pun tak dak sapa nak pertikaikan
 
Sejarah pemakaian tudung ini sebenarnya bermula berkurun lamanya sebelum kedatangan Islam. Pada zaman Judeo-Kristian membuktikan pemakaian tudung yang biasanya dipakai oleh rahib wanita mereka.Cuba anda perhatikan pemakaian rahib wanita? mereka memakai tudung tetapi tidak menutup dada, tetapi tudungnya labuh ke belakang. Oleh itu apabila kedatangan Islam setiap wanita diperintahkan Allah S.W.T untuk melabuhkan tudung kepala mereka menutupi bahagian dada. Melalui cara ini ia dapat dibezakan antara rahib wanita dan juga Wanita Islam yang terlalu istimewa pemakaian tudung. Begitu juga jika anda melihat paderi "pop" yang memakai kopiah kecil di atas kepala tetap apa perbezaannya kopiah mereka dengan pemakaian kopiah di kalangan masyarakat muslim. Bezanya cuba anda perhatikan betul-betul kopiah yang dipakai oleh pop itu terkebelakang sedikit dan kopiahnya agak kecil dan tidah menutup sebahagian rambut. Jika kopiah yang dipakai oleh masyarakat muslim, kopiahnya di letakkan sempurna menutupi bahagian kepala. Menurut hadis yang diriwayatkan Bukhari, Aisyah radiallahuanha menceritakan kisah ketika Surah An Nur ayat 31 diturunkan di Madinah wanita mukmin Ansar dan Muhajirin terus melaksanakan perintah ini serta-merta tanpa banyak soal dengan mencari apa sahaja kain di sekeliling mereka lalu bertudung dengannya sebagai membenarkan dan membuktikan iman kepada apa yang Allah perintahkan. Tanpa mempertikai apa-apa.

(info dari laman web lain)
 
Back
Top
Log in Register