Tips-tips berguna untuk newbies

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.18625
USD / JPY
104.705
GBP / USD
1.30455
USD / CHF
0.90414
USD / CAD
1.31322
EUR / JPY
124.206
AUD / USD
0.71389

CG Sponsors




hzahin

Fun Poster
Joined
Jan 18, 2010
Messages
360
Reaction score
129
Points
23
Salam Warga CG yang BERFOREX..

Tujuan buka thread nie, agar otai-otai FOREX di CG dapat kasi TIPS-TIPS yang berguna kepada NEWBIES yang ingin berjinak dalam bidang nie...

Newbies yang berjinak terkena "MC" mungkin dapat berkongsi pengalaman mereka dalam perjalanan BERFOREX...

Secara UMUMNYA majoriti trader tahu bahawa 90% - 95% trader LOSS MONEY atau BreakEven.. Cuma 5 - 10 % yang berjaya...

Samada TIPS untuk membina METHOD, menggunakan Indicators, Minda, MM dan sebagainya

:)cgrock

TQ
 
Sponsored Post

zamdr

Freshie
Joined
Nov 14, 2009
Messages
17
Reaction score
2
Points
8
Tip apa ye....

1. Main forex ni fokus pada currency tertentu saja, fokus dan belajar trendnya, paling aktif secara menurun EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CHF (pip per day average 100 semuanya, sometime lebih)

2. Kena tahu masa mana market active, secara ringkas market terbahagi 3 iaitu asian , london dan us. USD/JPY boleh main pagi waktu malaysia sampai malam, lain tu masa london open terus ke us open session till around 1 am, lepas tu cool balik, baik tidur.

3. Bangun pagi 6.30am lepas solat, buka forex factory dulu, tengok kalau ada big impact dari fundamental news hari tu, trade masa news best sebab high liquidity, ramai orang masuk, dengan ilmu yg ada boleh buat untung.

4. Lepas tu cek trends kalau ada, best to cek adalah pada high timeframe H4 atau D1 sometime tengok juga W1 samada uptrend, downtrend atau sideway.

5. Tak ada trend jangan masuk,recommend trade guna indikator otherwise takut kita hilang arah dan punca.

6. Plan your trade, and trade your plan

Good luck, bukan berlagak pandai, cuma nak kongsi pengetahuan. So far its work for me.

2.no
 

hzahin

Fun Poster
Joined
Jan 18, 2010
Messages
360
Reaction score
129
Points
23
Tip apa ye....

1. Main forex ni fokus pada currency tertentu saja, fokus dan belajar trendnya, paling aktif secara menurun EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CHF (pip per day average 100 semuanya, sometime lebih)

2. Kena tahu masa mana market active, secara ringkas market terbahagi 3 iaitu asian , london dan us. USD/JPY boleh main pagi waktu malaysia sampai malam, lain tu masa london open terus ke us open session till around 1 am, lepas tu cool balik, baik tidur.

3. Bangun pagi 6.30am lepas solat, buka forex factory dulu, tengok kalau ada big impact dari fundamental news hari tu, trade masa news best sebab high liquidity, ramai orang masuk, dengan ilmu yg ada boleh buat untung.

4. Lepas tu cek trends kalau ada, best to cek adalah pada high timeframe H4 atau D1 sometime tengok juga W1 samada uptrend, downtrend atau sideway.

5. Tak ada trend jangan masuk,recommend trade guna indikator otherwise takut kita hilang arah dan punca.

6. Plan your trade, and trade your plan

Good luck, bukan berlagak pandai, cuma nak kongsi pengetahuan. So far its work for me.

2.no
TQ Bro.. Tips2 yang berguna untuk NewBie..
Harap ramai lagi otai2 fx dapat sumbang tips2 dari pengalaman masing2. Sebab kalau cedok dari buku banyak...

Semalam ada terbaca satu INFO.. mungkin antara TIPS PENTING...

Persoalan: Adakah kita perlu METHOD yang 90% winnning shj baru kita akan success dalam TRADING?

Jawapan (TIPS): Dalam pertandingan antara win dan lose... Jika diletakkan duit singgit (RM1) sebanyak seratus keping.. Siapa yang dapat banyak KEPING duit Singgit dikatakan MENANG... dapat 80 keping RM1... akan menang berbanding orang yang cuma dapat 20 keping duit RM1.

Dalam Trading; falsafah dia lain. Dalam pertandingan antara Win dan Lose... Tapi dalam pertandingan ini, walaupun pun value dia RM100... Tetapi jika terdapat sekeping duit RM50. Dua Keping RM10. Tiga Puluh Keping duit RM1... So; kita akan menang walaupung WIN beberapa KEPING DUIT JER; asalkan VALUE DIA BESAR.

~X(
 

zamdr

Freshie
Joined
Nov 14, 2009
Messages
17
Reaction score
2
Points
8
TQ Bro.. Tips2 yang berguna untuk NewBie..
Harap ramai lagi otai2 fx dapat sumbang tips2 dari pengalaman masing2. Sebab kalau cedok dari buku banyak...

Semalam ada terbaca satu INFO.. mungkin antara TIPS PENTING...

Persoalan: Adakah kita perlu METHOD yang 90% winnning shj baru kita akan success dalam TRADING?

Jawapan (TIPS): Dalam pertandingan antara win dan lose... Jika diletakkan duit singgit (RM1) sebanyak seratus keping.. Siapa yang dapat banyak KEPING duit Singgit dikatakan MENANG... dapat 80 keping RM1... akan menang berbanding orang yang cuma dapat 20 keping duit RM1.

Dalam Trading; falsafah dia lain. Dalam pertandingan antara Win dan Lose... Tapi dalam pertandingan ini, walaupun pun value dia RM100... Tetapi jika terdapat sekeping duit RM50. Dua Keping RM10. Tiga Puluh Keping duit RM1... So; kita akan menang walaupung WIN beberapa KEPING DUIT JER; asalkan VALUE DIA BESAR.

~X(
untuk berjaya dalam forex method/sistem adalah penting. 70% winning dah kira bagus. risk management paling penting untuk berjaya dan kekal lama dalam bisnes ni. 80 keping pun menang, 20 keping pun sebenarnya menang juga dalam forex ni. yang tak menang those yg loss 80 @ 20 keping tu. remember every 1 dollar we win ada orang yg loss 1 dollar. yang membezakan antara 80 dan 20 tu cuma timing entry sahaja, menang tetap menang. as long as we trade using our own system menang sikit pun tak apa bcoz our system work. kalau menag besar tapi tak ikut sistem sebenarnya kita gagal. nak share something malam ni (tengah tunggu big news USD/JPY 11pm) market pun boring tengah sideway, sat lagi pasang trap. selalunya i will not risk more than 3% of my equity for a single trade. before place in our trade, kena kira berapa pip kita nak risk kan untuk trade tu. TP : SL selalunya 2 : 1 contohnya kalau SL 20 pip, TP must around 40 pip or more (baru consider a good trade) otherwise jgn ambil trade tu. kena kira SL dulu baru kira TP. So kalau kita loss pun, kita akan win balik in next trading. :):-? ada info apa2 lagi we share....need a break.
 

sobie

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2008
Messages
153
Reaction score
5
Points
15
untuk berjaya dalam forex method/sistem adalah penting. 70% winning dah kira bagus. risk management paling penting untuk berjaya dan kekal lama dalam bisnes ni. 80 keping pun menang, 20 keping pun sebenarnya menang juga dalam forex ni. yang tak menang those yg loss 80 @ 20 keping tu. remember every 1 dollar we win ada orang yg loss 1 dollar. yang membezakan antara 80 dan 20 tu cuma timing entry sahaja, menang tetap menang. as long as we trade using our own system menang sikit pun tak apa bcoz our system work. kalau menag besar tapi tak ikut sistem sebenarnya kita gagal. nak share something malam ni (tengah tunggu big news USD/JPY 11pm) market pun boring tengah sideway, sat lagi pasang trap. selalunya i will not risk more than 3% of my equity for a single trade. before place in our trade, kena kira berapa pip kita nak risk kan untuk trade tu. TP : SL selalunya 2 : 1 contohnya kalau SL 20 pip, TP must around 40 pip or more (baru consider a good trade) otherwise jgn ambil trade tu. kena kira SL dulu baru kira TP. So kalau kita loss pun, kita akan win balik in next trading. :):-? ada info apa2 lagi we share....need a break.


setuju dgn pendapat ni...
 

gomogy

Freshie
Joined
Feb 6, 2010
Messages
33
Reaction score
0
Points
6
TQ Bro.. Tips2 yang berguna untuk NewBie..
Harap ramai lagi otai2 fx dapat sumbang tips2 dari pengalaman masing2. Sebab kalau cedok dari buku banyak...

Semalam ada terbaca satu INFO.. mungkin antara TIPS PENTING...

Persoalan: Adakah kita perlu METHOD yang 90% winnning shj baru kita akan success dalam TRADING?

Jawapan (TIPS): Dalam pertandingan antara win dan lose... Jika diletakkan duit singgit (RM1) sebanyak seratus keping.. Siapa yang dapat banyak KEPING duit Singgit dikatakan MENANG... dapat 80 keping RM1... akan menang berbanding orang yang cuma dapat 20 keping duit RM1.

Dalam Trading; falsafah dia lain. Dalam pertandingan antara Win dan Lose... Tapi dalam pertandingan ini, walaupun pun value dia RM100... Tetapi jika terdapat sekeping duit RM50. Dua Keping RM10. Tiga Puluh Keping duit RM1... So; kita akan menang walaupung WIN beberapa KEPING DUIT JER; asalkan VALUE DIA BESAR.

~X(
tip yang bagus ..terima kasih
 

srijatimas

Fun Poster
Joined
Oct 9, 2009
Messages
990
Reaction score
2
Points
15
baru2 nak berjinak... mintak tunjuk ajar ya..
 

iezfx

Fun Poster
Joined
Feb 9, 2010
Messages
125
Reaction score
0
Points
10
saya baru lagi dgn forex..
yg paling penting patot jaga adalah Money Management.
x jaga Money Management, teknik power cmne skalipun kite boley loss.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register