BTC USD 49,065.300 Gold USD 1,701.050
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tips Mendidik Anak Cepat Membaca

CG Sponsors
aspirasimaju

Freshie
Joined
Nov 16, 2010
Messages
2
Reaction score
0
Points
3
Assalamualaikum semua,

Lama saya di forum ni cuma sekadar membaca... Tapi mulai hari ni nak saya kongsikan tips-tips bagaimana nak mendidik anak-anak cepat membaca.

Sebagai permulaan saya kongsikan tips berikut:


Tips Cepat Membaca - Siri 1

"BAHASA INGGERIS ATAU BAHASA MELAYU DAHULU?"

Kita selalu berdepan dengan dilemma semasa hendak memilih bahasa apa yang patut diajarkan anak membaca dahulu... Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris. Untuk tips pertama ini suka saya usulkan anda bermula dengan Bahasa Inggeris terlebih dahulu. Bilamana anak telah mula menguasainya barulah anda memperkenalkan Bahasa Melayu pula.

Rasionalnya di sini ialah anak anda akan merasakan yang dia benar-benar belajar sesuatu yang baru dan akan memberikan lebih tumpuan berbanding mula belajar menggunakan bahasa yang telah didengarnya seharian. Skil atau kemahiran membaca yang dipelajarinya semasa belajar Bahasa Inggeris ini nanti akan dengan cepat dan mudah diaplikasikannya pula kepada Bahasa Melayu.

Umumnya ada dua pendekatan belajar membaca di dalam Bahasa Inggeris yang paling popular iaitu melalui pendekatan fonetik (cthnya: Early Reading Series ReadEasy Phonics) dan kata kunci atau key words(cthnya: Key Words With Ladybird). Anda boleh memilih untuk menggunakan mana-mana kaedah... atau kedua-duanya sekali serentak (pendekatan yang saya gunakan untuk anak saya) .

Cubalah!!!

NOTA: Jika di rumah anda biasa berbicara dalam Bahasa Inggeris, maka elok bermula dengan mengajar anak anda Bahasa Melayu dahulu.


"SELANGKAH LEBIH BIJAK"

Untuk tips-tips lain sila kunjungi:

http://adikbijak.com/ref.pl?MB03931
 
Sponsored Post

fredo

Super Active Member
Joined
Nov 17, 2007
Messages
5,395
Reaction score
101
Points
83
welcom n tq...
 

aspirasimaju

Freshie
Joined
Nov 16, 2010
Messages
2
Reaction score
0
Points
3
Tahukah Anda Apa Itu Kaedah Fonetik

Kaedah Fonetik Mengajar Anak Unit Asas Pembentukan Perkataan
Mungkin ramai di kalangan kawan-kawan tertanya-tanya apa sebenarnya pendekatan Fonetik sebagaimana yang digunakan dalam buku-buku Bacalah Anakku, ReadEasy dan Al-Furqan. Apa kelebihannya dan bagaimana ia dapat membantu anak-anak untuk lebih cepat membaca.
Jika kita imbas kembali kaedah yang biasa kita gunakan iaitu memperkenalkan kanak-kanak kepada nama-nama huruf seperti "B" (dibunyi "bi") atau "Y" (dibunyi "Wai")... kaedah ini sebenarnya tidak banyak membantu bagi menyediakan anak-anak kepada kemahiran membaca. Ini kerana nama-nama huruf tidak menyumbang secara terus dalam pembentukan perkataan.
Tetapi melalui pendekatan Fonetik anak-anak akan diperkenalkan kepada BUNYI huruf seperti "beh" (untuk "B") dan "yeh" (untuk "Y"). Kita sedia maklum yang sesebuah perkataan adalah terbentuk dari kombinasi bunyi-bunyi yang diwakili oleh setiap huruf... dengan menguasai bunyi setiap huruf anak-anak akan lebih mudah untuk membentuk perkataan dari kombinasi bunyi-bunyi ini.
Contohnya "beh"... "aa"... "jeh"... "uu"... bila disebut secara terus dan bersambung akan membentuk perkataan BAJU. Tapi bandingkan jika anak cuba membentuk perkataan dengan cara menyebut nama huruf... "bi"... "ey"... "jey"... "yu"... saya pasti anda sendiri belum tentu dapat meneka apa perkataan yang sepatutnya terhasil, bukan?
Kita sambung lagi nanti...

"SELANGKAH LEBIH BIJAK"

Untuk tips-tips lain sila kunjungi:

http://adikbijak.com/ref.pl?MB03931
 
Sponsored Post
Top
Log in Register