BTC USD 49,236.3 Gold USD 1,788.82
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tips Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
PERSEDIAAN SEBELUM TEMUDUGA


tipstemudugakerajaan.jpg

1. Anda perlu mantapkan Resume anda. Buat beberapa salinan kerana kita mungkin diminta memberi beberapa salinan resume pada hari temuduga nanti. Resume yang bagus dapat mengambarkan kelayakan dan keupayaan anda untuk menjawat jawatan Penguasa Kastam W41.

2. Kemaskini Fail Sijil anda. Pastikan pada muka hadapan sijil anda mengandungi Surat Beranak dan Salinan IC. Keputusan penting peperiksaan anda seperti Ijazah, Diploma,STPM,SPM,PMR,UPSR dan sebagainya diletakkan pada permulaan fail sijil anda. Ia diikuti dengan sijil-sijil aktiviti anda yang lain. Jika ada sijil pernah berkursus atau aktiviti bersama pihak Kastam, letakkannya di hadapan sedikit.

3. Buat latihan fizikal. Saya sarankan buat latihan fizikal. Dengan jumlah calon yang terlalu ramai sebegini, pihak JKDM mungkin mengubah pendirian dengan mengadakan ujian fizikal. Pada rancangan awal sememangnya tiada perancangan untuk SPA mengadakan ujian fizikal. Jika calon yang lulus terlalu ramai, ia mungkin dilaksanakan.

PERSEDIAAN HARI TEMUDUGA

1. Berpakaian kemas. Jika lelaki, bertali leher dan memakai baju lengan panjang. Jika memakai baju lengan pendek, nampak tak sesuai. Berkasut hitam. Jangan pakai kasut sukan! . Jika wanita, berpakaian sopan dan tidak menjolok mata. Anda sedang menghadiri temuduga kerja kerajaan. Jangan memakai minyak wangi terlalu kuat ya.

2. Datang Awal Ke Tempat Temuduga. Kalau boleh sehari sebelum temuduga, cari dulu lokasi temuduga agar tidak tersesat. Akan ada orang akan ambil kedatangan pada awal waktu temuduga. Jadi jangan terlewat. Kalau susah bangun pagi, minta ibu bapa kejutkan anda lebih awal. Jika perlu simbah air, simbah lah. :)

PADA HARI TEMUDUGA

1. Masuk ke bilik temuduga dengan tenang. Berikan salam. Jangan duduk terus, hanya duduk apabila penemuduga meminta anda duduk. Serahkan fail sijil dan resume anda kepada mereka.

2. Duduk dengan tenang dan dengar soalan yang ditanya dengan teliti. Jawab dengan penuh keyakinan dengan suara yang jelas. Tetapi jangan terlalu yakin sehingga merendahkan ego penemuduga. Adakalanya mereka akan bertanyakan soalan yang boleh memainkan emosi anda.

3. Jangan teremosi sehingga menangis ketika temuduga. Jangan merayu-rayu kepada penemuduga sehingga mereka meletakkan markah yang rendah kepada anda. Jawab hanya soalan yang ditanya. Jangan melalut kepada benda yang tidak berkenaan dengan soalan mereka.

4. Jangan over confident dan bersembang-sembang seperti anda bersembang dengan kawan dengan penemuduga. Kadangkalanya mereka menguji anda dengan perkara sebegini. Ingat, dalam temuduga mereka sedang menilai sikap dan tingkahlaku anda.

SELEPAS HARI TEMUDUGA

1. Bagi mereka yang beragama Islam. Bertawakal kepada Allah. Semoga Tuhan berikan anda jalan untuk jawatan berkenaan. Bagi bukan beragama Islam, berdoalah mengikut kepercayaan anda. Anda sudah melakukan yang terbaik dalam temuduga sebelum ini.

2. Keputusan akan diumumkan di laman web SPA biasanya dalam masa 3 bulan. Anda boleh tengok laman SPA dari masa ke semasa untuk mengetahui keputusan temuduga berkenaan. Jika gagal, berusaha lagi untuk pada masa akan datang. Jangan putus asa. :)


Kami di pihak Tips Ujian ingin mengucapkan semoga berjaya kepada mereka yang akan menghadapi temuduga Penguasa Kastam Gred W41.

DAPATKAN PANDUAN RAHSIA LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Pertama sekali tiada paksaan untuk anda mendapatkan ebook ini. Namun, adakalanya anda perlukan pendapat dan juga panduan daripada mereka yang berpengalaman berkenaan temuduga kerja kerajaan ini. Jadi, suka kami sarankan satu panduan untuk rujukan anda dalam membuat persediaan untuk temuduga nanti.Apatah lagi ia merupakan temuduga anda yang pertama setelah bergraduasi daripada universiti.

Harga ebook ini adalah RM40 sahaja.

Ia mengandungi 4 modul berkenaan persediaan untuk menghadiri temuduga kerajaan seperti bagaimana menyusun fail sijil dan sebagainya. Mereka juga memberikan panduan bagaimana untuk menghasilkan resume yang terbaik bagi menghadiri temuduga kerja kerajaan.

Panduan ini boleh diguna pakai untuk mana-mana temuduga samada pihak kerajaan mahupun swasta. Jadi anda tidak perlu tercari- cari cara untuk menghasilkan resume untuk temuduga anda.

<<< Lihat Dulu, Klik Sini Panduan Kerja Kerajaan >>>

KerjaKerajaan_2020.png

Tag:
cara menjawab soalan temuduga kerja, contoh soalan temuduga kerja, contoh soalan temuduga kerja kerajaan, contoh soalan temuduga kerja swasta, jawapan soalan temuduga kerja, soalan lazim temuduga kerja, soalan lazim temuduga kerja kerajaan, soalan lazim temuduga kerja uitm, soalan semasa temuduga kerja, soalan soalan temuduga kerja, soalan temuduga jabatan kerja raya, soalan temuduga jabatan tenaga kerja, soalan temuduga jurupulih cara kerja, soalan temuduga jurupulih perubatan cara kerja, soalan temuduga kenapa berhenti kerja, soalan temuduga kenapa nak kerja kerajaan, soalan temuduga kerja, soalan temuduga kerja bank, soalan temuduga kerja dan jawapan, soalan temuduga kerja kerajaan, soalan temuduga kerja kilang, soalan temuduga kerja majlis agama islam, soalan temuduga kerja mara, soalan temuduga kerja sosial usm, soalan temuduga kerja swasta, soalan temuduga kerjaya, soalan temuduga kerjaya kastam, soalan temuduga latihan jurupulih perubatan cara kerja, soalan untuk temuduga kerja, soalan yang ditanya semasa temuduga kerja, teknik menjawab soalan temuduga kerja kerajaan, tips menjawab soalan temuduga kerja, tips temuduga kerja bank, tips temuduga kerja di uitm, tips temuduga kerja kerajaan, tips temuduga kerja kerani, tips temuduga kerja kerani pejabat pos, tips temuduga kerja kilang, tips temuduga kerja petronas, tips temuduga kerja uitm, tips temuduga kerja untuk fresh graduate, tips untuk temuduga kerja kerajaan, cara temuduga kerja, cara temuduga kerja kerajaan, contoh soalan temuduga kerja swasta, panduan lulus temuduga kerja kerajaan, panduan temuduga kerja, panduan temuduga kerja kerajaan, pengalaman temuduga kerja di punb, pengalaman temuduga kerja di uitm, pengalaman temuduga kerja di um, pengalaman temuduga kerja kerajaan, pengalaman temuduga kerja kilang, pengalaman temuduga kerja uitm, soalan lazim temuduga kerja uitm, soalan temuduga jabatan kerja raya, soalan temuduga kerja bank, soalan temuduga kerja dan jawapan, soalan temuduga kerja kerajaan, soalan temuduga kerja kilang, soalan temuduga kerja majlis agama islam, soalan temuduga kerja mara, soalan temuduga kerja swasta, tips temuduga kerja, tips temuduga kerja bank, tips temuduga kerja di uitm, tips temuduga kerja kerajaan, tips temuduga kerja kerani, tips temuduga kerja kerani pejabat pos, tips temuduga kerja kilang, tips temuduga kerja petronas, tips temuduga kerja sambilan, tips temuduga kerja swasta, tips temuduga kerja uitm, tips temuduga kerja untuk fresh graduate, adab temuduga kerajaan, baju temuduga kerajaan, berjaya temuduga kerajaan, blog temuduga kerajaan, buku temuduga kerajaan, cara temuduga kerajaan, contoh temuduga kerajaan, dokumen temuduga kerajaan, etika temuduga kerajaan, gagal temuduga kerajaan,lulus temuduga kerajaan, menghadapi temuduga kerajaan, menghadiri temuduga kerajaan, pakaian temuduga kerajaan, pakaian temuduga kerajaan lelaki, pakaian temuduga kerajaan wanita, panduan temuduga kerajaan, pengalaman temuduga kerajaan, persediaan temuduga kerajaan, petua temuduga kerajaan, rahsia temuduga kerajaan, resume temuduga kerajaan, soalan lazim temuduga kerajaan dan jawapan, soalan temuduga jawatan kerajaan, soalan temuduga kerajaan, soalan temuduga kerajaan & jawapan, soalan temuduga kerajaan brunei,soalan temuduga kerajaan dan jawapan, soalan temuduga kerajaan johor, soalan temuduga kerajaan n17, soalan temuduga pegawai kerajaan, soalan temuduga pemandu kerajaan, temuduga agensi kerajaan, temuduga kakitangan kerajaan, temuduga kerajaan, temuduga kerajaan 2014, temuduga kerajaan 2015, temuduga kerajaan 2016,temuduga kerajaan 2017, temuduga kerajaan brunei, temuduga kerajaan ketika mengandung, temuduga kerajaan negeri kelantan, temuduga kerajaan terbuka, temuduga kerajaan terbuka 2015, temuduga kerajaan tips, temuduga kerani kerajaan brunei, temuduga kerja kerajaan, temuduga kerja kerajaan 2014, temuduga kerja kerajaan 2015, temuduga kerja kerajaan 2016, temuduga kerja kerajaan sabah, temuduga nurse kerajaan, temuduga pinjaman kerajaan negeri selangor, temuduga pinjaman pelajaran kerajaan negeri selangor, temuduga sekolah agama bantuan kerajaan, temuduga sektor kerajaan, temuduga terbuka jawatan kerajaan, temuduga terbuka jawatan kerajaan 2016, temuduga terbuka kerajaan 2014, temuduga terbuka kerajaan 2016, temuduga terbuka kerajaan april 2015, temuduga terbuka kerajaan dan swasta, temuduga terbuka kerajaan disember 2014, temuduga terbuka kerajaan disember 2015, temuduga terbuka kerajaan januari 2016, temuduga terbuka kerajaan johor, temuduga terbuka kerajaan julai 2015, temuduga terbuka kerajaan jun 2015, temuduga terbuka kerajaan kelantan, temuduga terbuka kerajaan mac 2015, temuduga terbuka kerajaan mac 2016, temuduga terbuka kerajaan mei 2015, temuduga terbuka kerajaan negeri kelantan, temuduga terbuka kerajaan negeri kelantan 2015, temuduga terbuka kerajaan november 2014, temuduga terbuka kerajaan november 2015, temuduga terbuka kerajaan ogos 2015, temuduga terbuka kerajaan oktober 2015, temuduga terbuka kerajaan sabah, temuduga terbuka kerajaan sabah 2015, temuduga terbuka kerajaan sabah 2016, temuduga terbuka kerajaan september 2015, temuduga terbuka pemandu kerajaan, temuduga terbuka sektor kerajaan, temuduga terbuka sektor kerajaan 2015, temuduga terbuka sektor kerajaan 2016, tips temuduga dengan kerajaan, tips temuduga jawatan kerajaan,tips temuduga kerajaan 2015, tips temuduga kerajaan negeri, tips temuduga kerajaan pembantu tadbir, tips temuduga kerajaan w17,video temuduga kerajaan, www.temuduga kerajaan.com, youtube temuduga kerajaan
 
Last edited:
Sponsored Post

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
Tips dan Panduan Temuduga / Interview Kerajaan

spa500a.gif


Baru-baru ini saya dipanggil untuk interview kerja dalam sektor kerajaan untuk jawatan... Percayalah bukan mudah untuk memohon jawatan dalam kerajaan untuk jawatan yang saya pohon sahaja ada 110,000 yang memohon dan 2,500 sahaja yang layak untuk di temuduga dan 110 orang dalam simpanan dan hanya 64 jawatan kosong SAHAJA.

Makin lama makin banyak persaingan untuk bekerja dengan kerajaan so anda seharusnya bersiap sedia dalam menghadapi temuduga seolah-olah masa depan anda bergantung kepadanya..

Banyak persiapan yang diperlukan sebelum hadir ke temuduga kerajaan.


1. Persiapan diri
- kekemasan rambut, pakaian, janggut/misai, kasut

2. Resume
- resume kemas, sijil, fotostat seperti yang diarahkan (susunan yang cantik)

3. Persiapan soalan
- Ceritakan Tentang Peribadi/keluarga anda
- Ceritakan kelebihan anda
- Ceritakan kenapa kami perlu beri anda jawatan tersebut
- spesifikasi tugas jawatan yang anda minta
- Nama Menteri
- Berkaitan Jawatan yang diminta
- Isu semasa

<< Lagi Info Panduan Temuduga Kerajaan..KLIK SINI >>

Sedikit sebanyak Tips dan Soalan Bocor Temuduga Kerajaan yang dapat saya kongsikan semoga dengan info ini dapat membantu sedikit sebanyak untuk temuduga anda..
 
Last edited:

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
Tips dan Panduan Temuduga / Interview Kerajaan

spa500a.gif


Baru-baru ini saya dipanggil untuk interview kerja dalam sektor kerajaan untuk jawatan... Percayalah bukan mudah untuk memohon jawatan dalam kerajaan untuk jawatan yang saya pohon sahaja ada 110,000 yang memohon dan 2,500 sahaja yang layak untuk di temuduga dan 110 orang dalam simpanan dan hanya 64 jawatan kosong SAHAJA.

Makin lama makin banyak persaingan untuk bekerja dengan kerajaan so anda seharusnya bersiap sedia dalam menghadapi temuduga seolah-olah masa depan anda bergantung kepadanya..

Banyak persiapan yang diperlukan sebelum hadir ke temuduga kerajaan.


1. Persiapan diri
- kekemasan rambut, pakaian, janggut/misai, kasut

2. Resume
- resume kemas, sijil, fotostat seperti yang diarahkan (susunan yang cantik)

3. Persiapan soalan
- Ceritakan Tentang Peribadi/keluarga anda
- Ceritakan kelebihan anda
- Ceritakan kenapa kami perlu beri anda jawatan tersebut
- spesifikasi tugas jawatan yang anda minta
- Nama Menteri
- Berkaitan Jawatan yang diminta
- Isu semasa

<< Lagi Info Panduan Temuduga Kerajaan..KLIK SINI >>

Sedikit sebanyak Tips dan Soalan Bocor Temuduga Kerajaan yang dapat saya kongsikan semoga dengan info ini dapat membantu sedikit sebanyak untuk temuduga anda..
 
Last edited:

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
cover.jpg


Ebook ini adalah dalam bentuk file softcopy PDF yang ditulis berdasarkan segala ilmu dan pengalaman saya dalam pengambilan pegawai-pegawai baru. Saya telah ringkaskannya dan memudahkannya untuk tujuan pemahaman anda.
Berikut adalah antara isi kandungan, manfaat serta kelebihan yang bakal anda perolehi melalui pembacaan ebook ini:

Penjelasan terperinci tentang 11 rahsia berjaya dalam temu duga kerja kerajaan. Pemahaman mengenai rahsia ini dapat membantu anda berasa yakin semasa menghadiri temu duga.

Ketahui 9 kriteria calon temu duga yang dipilih dalam temu duga kerajaan. Kriteria ini akan dinilai sepanjang temu duga. Anda perlu bersedia dengan mengetahui kriteria-kriteria tersebut supaya anda dapat menonjolkan diri anda seperti yang dikehendaki oleh panel temu duga kerja kerajaan.

Pembongkaran persediaan sebelum, semasa dan selepas menghadiri temu duga kerja kerajaan. Ada diantaranya yang selama ini anda tidak menyedarinya dan mengetahuinya bahawa ia adalah salah satu punca anda gagal temu duga yang pernah dihadiri sebelum ini. Ketahui persediaan-persediaan dan lakukannya seperti yang dipelajari dalam ebook ini.

Pendedahan Teknik “Competency Based Interview (CBI)” yang perlu diketahui oleh calon-calon temu duga kerja kerajaan. Teknik ini digunakan dalam temu duga kerja kerja kerajaan pada masakini. Anda akan lebih bersedia untuk menjawab 4 perkara akan diuji dalam soalan-soalan temu duga yang mengunakan Teknik CBI ini.

Pembongkaran 31 tips mudah untuk berjaya dalam temu duga kerja kerajaan. Anda akan didedahkan tentang panduan yang perlu diikuti supaya anda lebih tenang dan yakin menghadapi sesi temu duga. Ketahui tip-tip mudah ini dan kemudian anda praktikannya. Anda PASTI layak dipilih dalam temu duga kerja kerajaan seperti mereka yang telah berjaya berkhidmat dalam perkhidmatan awam.

Adab temu duga dan etika pakaian yang PERLU dan ELAKKAN semasa menghadiri temu duga kerajaan. Pandangan pertama panel temu duga terhadap anda adalah sangat penting untuk anda ‘menawan’ mereka. Jika anda berjaya ‘menawan’ panel temu duga, peluang anda untuk berjaya dalam temu duga kerja kerajaan adalah sangat tinggi.
Pembongkaran 4 proses temu duga kerja kerajaan dalam bentuk grafik yang mudah difahami. Setiap proses mengandungi perkara-perkara penting yang dinilai oleh panel temu duga. Pengetahuan mengenai proses-proses ini akan meningkatkan keyakinan anda semasa menghadiri temu duga.

20 contoh soalan berserta jawapan yang popular di kalangan panel temu duga. Walau pun soalan-soalan tersebut popular, anda perlu mengetahui cara menjawabnya. Jawapan-jawapan anda sangat penting untuk menentukan kejayaan temu duga yang anda telah hadiri.

115 tambahan soalan-soalan temu duga supaya anda lebih bersedia dan yakin. Pengetahuan mengenai soalan-soalan tersebut serta latih tubi menjawabnya mampu menonjolkan kelebihan diri anda daripada calon-calon lain.Anda tampak berpengetahuan, bersungguh-sungguh dan berminat untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam. Ini memberi BONUS kepada anda.

6 Rahsia yang perlu anda ketahui dan lakukan untuk berjaya dalam temu duga kerajaan.

Perkara-perkara “do” dan “don’t” yang perlu anda ketahui bagi menghadiri temu duga kerajaan. Walau pun sesuatu perkara itu dianggap mudah dan remeh, tetapi ia boleh mengurangkan markah temu duga anda.

Dan banyak lagi pendedahan dan pembongkaran yang boleh membantu anda membuat persediaan menghadapi temu duga supaya anda layak dipilih untuk berkhidmat dalam perkhidmatan awam dalam temu duga kerja kerajaan.

Lagi Info Panduan Temuduga Kerajaan..

KLIK SINI --> https://bit.ly/KerjaKerajaan2020
 
Last edited:

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
Last edited:

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
Banyak Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Dan Ramai Juga Yang Memohon!

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan pada tahun 2014 oleh Setiausaha Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA); Datuk Ramli Juhari, hampir 2.5 juta permohonan kerja telah diterima untuk menyertai perkhidmatan awam.

Permohonan ini untuk mengisi jangkaan 80,000 kekosongan jawatan dalam sektor awam yang jelas menunjukkan persaingan yang sangat kompetitif di kalangan pemohon untuk memilih berkhidmat dalam perkhidmatan awam.

“Arrggh!Jud, cukup lah! Saya dah tak sanggup dengar mengenai kelebihan dan peluang pekerjaan yang disediakan dalam perkhidmatan awam”, kata anda dalam hati.

Memang saya amat faham akan perasaan anda itu.

Usah risau, sebenarnya anda memang layak terpilih dalam temu duga kerja kerajaan!

Tapi sebelum saya dedahkan kepada anda jalan penyelesaiannya, izinkan saya untuk perkenalkan diri saya terlebih dahulu…

Lagi Info Panduan Temuduga Kerajaan..

KLIK SINI --> https://bit.ly/KerjaKerajaan2020

bundle.jpg
 
Last edited:

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
Banyak Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Dan Ramai Juga Yang Memohon!

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan pada tahun 2014 oleh Setiausaha Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA); Datuk Ramli Juhari, hampir 2.5 juta permohonan kerja telah diterima untuk menyertai perkhidmatan awam.

Permohonan ini untuk mengisi jangkaan 80,000 kekosongan jawatan dalam sektor awam yang jelas menunjukkan persaingan yang sangat kompetitif di kalangan pemohon untuk memilih berkhidmat dalam perkhidmatan awam.

“Arrggh!Jud, cukup lah! Saya dah tak sanggup dengar mengenai kelebihan dan peluang pekerjaan yang disediakan dalam perkhidmatan awam”, kata anda dalam hati.

Memang saya amat faham akan perasaan anda itu.

Usah risau, sebenarnya anda memang layak terpilih dalam temu duga kerja kerajaan!

Tapi sebelum saya dedahkan kepada anda jalan penyelesaiannya, izinkan saya untuk perkenalkan diri saya terlebih dahulu…

Lagi Info Panduan Temuduga Kerajaan..

KLIK SINI -->
bundle.jpg
 
Last edited:

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
PERSEDIAAN SEBELUM TEMUDUGA

1. Anda perlu mantapkan Resume anda. Buat beberapa salinan kerana kita mungkin diminta memberi beberapa salinan resume pada hari temuduga nanti. Resume yang bagus dapat mengambarkan kelayakan dan keupayaan anda untuk menjawat jawatan Penguasa Kastam W41.

2. Kemaskini Fail Sijil anda. Pastikan pada muka hadapan sijil anda mengandungi Surat Beranak dan Salinan IC. Keputusan penting peperiksaan anda seperti Ijazah, Diploma,STPM,SPM,PMR,UPSR dan sebagainya diletakkan pada permulaan fail sijil anda. Ia diikuti dengan sijil-sijil aktiviti anda yang lain. Jika ada sijil pernah berkursus atau aktiviti bersama pihak Kastam, letakkannya di hadapan sedikit.

3. Buat latihan fizikal. Saya sarankan buat latihan fizikal. Dengan jumlah calon yang terlalu ramai sebegini, pihak JKDM mungkin mengubah pendirian dengan mengadakan ujian fizikal. Pada rancangan awal sememangnya tiada perancangan untuk SPA mengadakan ujian fizikal. Jika calon yang lulus terlalu ramai, ia mungkin dilaksanakan.

PERSEDIAAN HARI TEMUDUGA

1. Berpakaian kemas. Jika lelaki, bertali leher dan memakai baju lengan panjang. Jika memakai baju lengan pendek, nampak tak sesuai. Berkasut hitam. Jangan pakai kasut sukan! . Jika wanita, berpakaian sopan dan tidak menjolok mata. Anda sedang menghadiri temuduga kerja kerajaan. Jangan memakai minyak wangi terlalu kuat ya.

2. Datang Awal Ke Tempat Temuduga. Kalau boleh sehari sebelum temuduga, cari dulu lokasi temuduga agar tidak tersesat. Akan ada orang akan ambil kedatangan pada awal waktu temuduga. Jadi jangan terlewat. Kalau susah bangun pagi, minta ibu bapa kejutkan anda lebih awal. Jika perlu simbah air, simbah lah. :)

PADA HARI TEMUDUGA

1. Masuk ke bilik temuduga dengan tenang. Berikan salam. Jangan duduk terus, hanya duduk apabila penemuduga meminta anda duduk. Serahkan fail sijil dan resume anda kepada mereka.

2. Duduk dengan tenang dan dengar soalan yang ditanya dengan teliti. Jawab dengan penuh keyakinan dengan suara yang jelas. Tetapi jangan terlalu yakin sehingga merendahkan ego penemuduga. Adakalanya mereka akan bertanyakan soalan yang boleh memainkan emosi anda.

3. Jangan teremosi sehingga menangis ketika temuduga. Jangan merayu-rayu kepada penemuduga sehingga mereka meletakkan markah yang rendah kepada anda. Jawab hanya soalan yang ditanya. Jangan melalut kepada benda yang tidak berkenaan dengan soalan mereka.

4. Jangan over confident dan bersembang-sembang seperti anda bersembang dengan kawan dengan penemuduga. Kadangkalanya mereka menguji anda dengan perkara sebegini. Ingat, dalam temuduga mereka sedang menilai sikap dan tingkahlaku anda.

SELEPAS HARI TEMUDUGA

1. Bagi mereka yang beragama Islam. Bertawakal kepada Allah. Semoga Tuhan berikan anda jalan untuk jawatan berkenaan. Bagi bukan beragama Islam, berdoalah mengikut kepercayaan anda. Anda sudah melakukan yang terbaik dalam temuduga sebelum ini.

2. Keputusan akan diumumkan di laman web SPA biasanya dalam masa 3 bulan. Anda boleh tengok laman SPA dari masa ke semasa untuk mengetahui keputusan temuduga berkenaan. Jika gagal, berusaha lagi untuk pada masa akan datang. Jangan putus asa. :)


Kami di pihak Tips Ujian ingin mengucapkan semoga berjaya kepada mereka yang akan menghadapi temuduga Penguasa Kastam Gred W41.

DAPATKAN PANDUAN RAHSIA LULUS TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Pertama sekali tiada paksaan untuk anda mendapatkan ebook ini. Namun, adakalanya anda perlukan pendapat dan juga panduan daripada mereka yang berpengalaman berkenaan temuduga kerja kerajaan ini. Jadi, suka kami sarankan satu panduan untuk rujukan anda dalam membuat persediaan untuk temuduga nanti.Apatah lagi ia merupakan temuduga anda yang pertama setelah bergraduasi daripada universiti.

Harga ebook ini adalah RM40 sahaja.

Ia mengandungi 4 modul berkenaan persediaan untuk menghadiri temuduga kerajaan seperti bagaimana menyusun fail sijil dan sebagainya. Mereka juga memberikan panduan bagaimana untuk menghasilkan resume yang terbaik bagi menghadiri temuduga kerja kerajaan.

Panduan ini boleh diguna pakai untuk mana-mana temuduga samada pihak kerajaan mahupun swasta. Jadi anda tidak perlu tercari- cari cara untuk menghasilkan resume untuk temuduga anda.

<<< Lihat Dahulu, Klik Sini >>>

otopakej.jpg
 
Last edited:

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
Tips dan Panduan Temuduga / Interview Kerajaan

spa500a.gif

Baru-baru ini saya dipanggil untuk interview kerja dalam sektor kerajaan untuk jawatan... Percayalah bukan mudah untuk memohon jawatan dalam kerajaan untuk jawatan yang saya pohon sahaja ada 110,000 yang memohon dan 2,500 sahaja yang layak untuk di temuduga dan 110 orang dalam simpanan dan hanya 64 jawatan kosong SAHAJA.

Makin lama makin banyak persaingan untuk bekerja dengan kerajaan so anda seharusnya bersiap sedia dalam menghadapi temuduga seolah-olah masa depan anda bergantung kepadanya..

Banyak persiapan yang diperlukan sebelum hadir ke temuduga kerajaan.


1. Persiapan diri
- kekemasan rambut, pakaian, janggut/misai, kasut

2. Resume
- resume kemas, sijil, fotostat seperti yang diarahkan (susunan yang cantik)

3. Persiapan soalan
- Ceritakan Tentang Peribadi/keluarga anda
- Ceritakan kelebihan anda
- Ceritakan kenapa kami perlu beri anda jawatan tersebut
- spesifikasi tugas jawatan yang anda minta
- Nama Menteri
- Berkaitan Jawatan yang diminta
- Isu semasa

<< Lagi Info Panduan Temuduga Kerajaan..KLIK SINI >>

Sedikit sebanyak Tips dan Soalan Bocor Temuduga Kerajaan yang dapat saya kongsikan semoga dengan info ini dapat membantu sedikit sebanyak untuk temuduga anda..
 
Last edited:

php1

Super Active Member
Messages
9,954
Joined
Jul 3, 2008
Messages
9,954
Reaction score
4
Points
75
contoh soalan temuduga kerja kerajaan

contohsoalantemudugakerajaan.jpg


cara menjawab soalan temuduga kerja, contoh soalan temuduga kerja, contoh soalan temuduga kerja kerajaan, contoh soalan temuduga kerja swasta, jawapan soalan temuduga kerja, soalan lazim temuduga kerja, soalan lazim temuduga kerja kerajaan.


Klik sini >> contoh soalan temuduga kerajaan

Tag:

cara menjawab soalan temuduga kerja, contoh soalan temuduga kerja, contoh soalan temuduga kerja kerajaan, contoh soalan temuduga kerja swasta, jawapan soalan temuduga kerja, soalan lazim temuduga kerja, soalan lazim temuduga kerja kerajaan, soalan lazim temuduga kerja uitm, soalan semasa temuduga kerja, soalan soalan temuduga kerja, soalan temuduga jabatan kerja raya, soalan temuduga jabatan tenaga kerja, soalan temuduga jurupulih cara kerja, soalan temuduga jurupulih perubatan cara kerja, soalan temuduga kenapa berhenti kerja, soalan temuduga kenapa nak kerja kerajaan, soalan temuduga kerja, soalan temuduga kerja bank, soalan temuduga kerja dan jawapan, soalan temuduga kerja kerajaan, soalan temuduga kerja kilang, soalan temuduga kerja majlis agama islam, soalan temuduga kerja mara, soalan temuduga kerja sosial usm, soalan temuduga kerja swasta, soalan temuduga kerjaya, soalan temuduga kerjaya kastam, soalan temuduga latihan jurupulih perubatan cara kerja, soalan untuk temuduga kerja, soalan yang ditanya semasa temuduga kerja, teknik menjawab soalan temuduga kerja kerajaan, tips menjawab soalan temuduga kerja, tips temuduga kerja bank, tips temuduga kerja di uitm, tips temuduga kerja kerajaan, tips temuduga kerja kerani, tips temuduga kerja kerani pejabat pos, tips temuduga kerja kilang, tips temuduga kerja petronas, tips temuduga kerja uitm, tips temuduga kerja untuk fresh graduate, tips untuk temuduga kerja kerajaan, cara temuduga kerja, cara temuduga kerja kerajaan, contoh soalan temuduga kerja swasta, panduan lulus temuduga kerja kerajaan, panduan temuduga kerja, panduan temuduga kerja kerajaan, pengalaman temuduga kerja di punb, pengalaman temuduga kerja di uitm, pengalaman temuduga kerja di um, pengalaman temuduga kerja kerajaan, pengalaman temuduga kerja kilang, pengalaman temuduga kerja uitm, soalan lazim temuduga kerja uitm, soalan temuduga jabatan kerja raya, soalan temuduga kerja bank, soalan temuduga kerja dan jawapan, soalan temuduga kerja kerajaan, soalan temuduga kerja kilang, soalan temuduga kerja majlis agama islam, soalan temuduga kerja mara, soalan temuduga kerja swasta, tips temuduga kerja, tips temuduga kerja bank, tips temuduga kerja di uitm, tips temuduga kerja kerajaan, tips temuduga kerja kerani, tips temuduga kerja kerani pejabat pos, tips temuduga kerja kilang, tips temuduga kerja petronas, tips temuduga kerja sambilan, tips temuduga kerja swasta, tips temuduga kerja uitm, tips temuduga kerja untuk fresh graduate, adab temuduga kerajaan, baju temuduga kerajaan, berjaya temuduga kerajaan, blog temuduga kerajaan, buku temuduga kerajaan, cara temuduga kerajaan, contoh temuduga kerajaan, dokumen temuduga kerajaan, etika temuduga kerajaan, gagal temuduga kerajaan,lulus temuduga kerajaan, menghadapi temuduga kerajaan, menghadiri temuduga kerajaan, pakaian temuduga kerajaan, pakaian temuduga kerajaan lelaki, pakaian temuduga kerajaan wanita, panduan temuduga kerajaan, pengalaman temuduga kerajaan, persediaan temuduga kerajaan, petua temuduga kerajaan, rahsia temuduga kerajaan, resume temuduga kerajaan, soalan lazim temuduga kerajaan dan jawapan, soalan temuduga jawatan kerajaan, soalan temuduga kerajaan, soalan temuduga kerajaan & jawapan, soalan temuduga kerajaan brunei,soalan temuduga kerajaan dan jawapan, soalan temuduga kerajaan johor, soalan temuduga kerajaan n17, soalan temuduga pegawai kerajaan, soalan temuduga pemandu kerajaan, temuduga agensi kerajaan, temuduga kakitangan kerajaan, temuduga kerajaan, temuduga kerajaan 2014, temuduga kerajaan 2015, temuduga kerajaan 2016,temuduga kerajaan 2017, temuduga kerajaan brunei, temuduga kerajaan ketika mengandung, temuduga kerajaan negeri kelantan, temuduga kerajaan terbuka, temuduga kerajaan terbuka 2015, temuduga kerajaan tips, temuduga kerani kerajaan brunei, temuduga kerja kerajaan, temuduga kerja kerajaan 2014, temuduga kerja kerajaan 2015, temuduga kerja kerajaan 2016, temuduga kerja kerajaan sabah, temuduga nurse kerajaan, temuduga pinjaman kerajaan negeri selangor, temuduga pinjaman pelajaran kerajaan negeri selangor, temuduga sekolah agama bantuan kerajaan, temuduga sektor kerajaan, temuduga terbuka jawatan kerajaan, temuduga terbuka jawatan kerajaan 2016, temuduga terbuka kerajaan 2014, temuduga terbuka kerajaan 2016, temuduga terbuka kerajaan april 2015, temuduga terbuka kerajaan dan swasta, temuduga terbuka kerajaan disember 2014, temuduga terbuka kerajaan disember 2015, temuduga terbuka kerajaan januari 2016, temuduga terbuka kerajaan johor, temuduga terbuka kerajaan julai 2015, temuduga terbuka kerajaan jun 2015, temuduga terbuka kerajaan kelantan, temuduga terbuka kerajaan mac 2015, temuduga terbuka kerajaan mac 2016, temuduga terbuka kerajaan mei 2015, temuduga terbuka kerajaan negeri kelantan, temuduga terbuka kerajaan negeri kelantan 2015, temuduga terbuka kerajaan november 2014, temuduga terbuka kerajaan november 2015, temuduga terbuka kerajaan ogos 2015, temuduga terbuka kerajaan oktober 2015, temuduga terbuka kerajaan sabah, temuduga terbuka kerajaan sabah 2015, temuduga terbuka kerajaan sabah 2016, temuduga terbuka kerajaan september 2015, temuduga terbuka pemandu kerajaan, temuduga terbuka sektor kerajaan, temuduga terbuka sektor kerajaan 2015, temuduga terbuka sektor kerajaan 2016, tips temuduga dengan kerajaan, tips temuduga jawatan kerajaan,tips temuduga kerajaan 2015, tips temuduga kerajaan negeri, tips temuduga kerajaan pembantu tadbir, tips temuduga kerajaan w17,video temuduga kerajaan, www.temuduga kerajaan.com,
youtube temuduga kerajaan
 
Last edited:
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register