BTC USD 76,485.3 Gold USD 4,346.08
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ternakan Cacing Kompos

... :)

Permulaan cukup tu...
Masa saya mula dulu, saya mula dgn modal RM600, tambah sikit2
Dtg Melaka jumpa saya & Hamdiz...Saya kenalkan dengan penternak berdekatan sekali...:)

Kat sini ada ZAWS Agro, Azam Agro, etc...

Oooppss, dpt iklan percuma plak..Patut rasa mcm tersedak2 je.. :D Ha'a, bleh bro, jalan2 la..Nak beli cacing skali pun dialu2kan.. :D
 
Yup nak tanya sikit..

1.Apa beza kualiti baja diantara ratio 50:50,60:40 dan 70:30 (habuk:tinja kambing)
2.Kelebihan dan kekurangan diantara habuk dgn jerami,tgk ramai yg guna habuk..sy nak pakai jerami takut jugak.
3.Mana baja yg lebih baik dr lubricus atau night crawler,ada kelebihan masing2 ke?

Sy keliru sikit dlm hal ni..maklum la baru tumbuh gigi,jln pun xbetui lg.Harap dapat tunjuk ajar dr yg pakar.
byk tinja byk kandungan N. tu je.

nisbah C to N = 4 to 1 std preparation for compost pile
baja yg kita hasilkan tidak boleh rendah dari 7% kandung N + P + K. N min 1.5% and the remaining for P & K. utk tingkatkan N kita boleh tambahkan tinja, atau bahan2 organik yg masih segar atau apa2 bahan berasaskan legum (kekacang). ex soya.

jerami - yes as good as coco peat. ada fiber & cellulose. badan cacing diperbuat daripada polisakarida. jerami supply bekalkan dlm btk gula complex dan akan dipecahkan kpd monosakarida sterusnya digunakan sbg sumber tenaga dan pembentukan tubuh cacing. kalau saya penternak kecil, saya akan gunakan sabut dan jerami sahaja dan nyahkan terus habuk kayu. kenapa? habuk kayu datang dari pokok segar. belum mereput. cacing sebenarnya tak favour benda2 cam ni. tak caya tanya cacing..

night crawler makan byk dlm sehari lebih dari lumbricus dlm keadaan standard. tapi night crawler susah jaga tapi cepat biak. lumbricus boleh tutup mata kalau pelihara depa.
 
Last edited:
en yup..
kalau pakai habuk kayu lepas org tanam cendawan ok ke? pastu klu x yah rendam dulu boleh x?
 
tapi night crawler susah jaga tapi cepat biak.

Betul tu Yup, Night Crawler cepat bertelur, telur cepat menetas, anak cacing cepat besar.

Some info on African Nightcrawler (Eudrillus eugeniae)yang boleh dishare
1)Boleh membesar hingga 8 inci
2)1 ekor Night crawler boleh hasilkan 1 biji cocoon seminggu.
 
Ok sgt tu...that's one of the best material.
Cocopeat rendam 24 hours.
maaf.. dok x habis tanya lagi., soil meter masih x jumpa. ada idea mana bleh dapat? sekam padi tu pulak ada dua type, satu dlam bentuk ori dan satu lagi telah dikisar menjadi tepong (95% halus). mana yang ok, perlu direndam juga atau..? plz adv
 
maaf.. dok x habis tanya lagi., soil meter masih x jumpa. ada idea mana bleh dapat? sekam padi tu pulak ada dua type, satu dlam bentuk ori dan satu lagi telah dikisar menjadi tepong (95% halus). mana yang ok, perlu direndam juga atau..? plz adv

For Soil Meter, contact Azam Agrotech.
Sekam perlu direndam.
Saya tak sure brp halus serbuk sekam tu. Jadi susah untuk saya agak kesesuaiannya.
boleh hantar sikit sample kat saya?
 
Back
Top
Log in Register