BTC USD 83,384.0 Gold USD 4,117.25
Time now: Jun 1, 12:00 AM

||Teknik Garis - Garis||

Status
Not open for further replies.
salam masta
tumpang belajar ilmu..mohon di halalkan
 
Nampak apa??? :p

uchf.gif

teknik bro mirip teknik demand n supply oleh good....barangkali aja
 
ni tf berapa ni guna?
 
Salam Cgrians,

Aku just nk share teknik aku. Since drpd korang PM aku tak reply, msg x jawab so better aku letak simple thread kat sini jer r...

Aku pun tak tau mana aku develop but inilah teknik yg aku rasa sesuai dengan aku...

Aku tak tau nk explain kat korang mcmner so korang tanyalah soalan so aku tryler jawab...

Chart GU n chart live aku pun mcmnigak... Korang pikir n tanyalah apa nak tanya...

10835495.gif


Kamu buat garis kat Opening pada 0000 GMT ke..?
 
Terima kasih~~~

Salam,

Mcm tak percaya plak ramai yg view. Terima kasih...

Rasa terpanggil berkongsi sbb benda nih mudah dan kebanyakkan yg mention dlm nih mostly accurate.

Mcm saya cakap, saya pun tak tau nk panggil teknik apa. Asasnya garis - garis sbg garisan R,B,S, SBR, RBS, Volume dan pergerakan PA.

Asasnya, ini mmglah berdasarkan price action atau kehendak demand dan supply.

mynor - garisan tuh tak ikut pun GMT Meridian Greenwich. Asasnya garis dilukis dikawasan influence. (Kawasan persinggahan sebelum aksi seterusnya)

che man - TF 30mins, sbb saya jenis intraday. Even position bleh hold kadang2 saya tak sabar saya close. Ikut psikologi kita.

geesya - sila2. Kita sama jer... :)

det2money - Yup. Simple plotting. Kena mahir sedikit price action yg penting2.


1)Open Post.
Ada 2 teknik yang boleh kita pakai untuk open post.
1.a) Breakout - Ini terjadi apabila price bergerak melepasi sesuatu line. Breakout nih pulak kena tengok jenis candle dan kekuatan candle apabila memecah line tersebut.
1.b) Reversal - Ini terjadi apabila price segan silu nak melepasi sesuatu line dan menunjukkan reversal signal. Ini dapat dibuktikan melalui price action sesuatu pair.

2) Untuk Close Post - Biasanya kita akan mencari line seterusnya yg berdekatan. Line yang valid adalah titik pertemuan price. Berlegar - legar disitu. Selain itu, ada juga trader yg cukup dengan 10, 15 atau 20 pips walaupun boleh pergi lagi. Ini kerana mereka mempunyai position yg strong dan yakin dengan trade tersebut dimana lot dibesarkan.

3) Stop Loss - Perlu apabila kita meninggalkan trade atau tidak bergantung kepada pergerakan market. Selalunya sebelum price betul2 melakukan pergerakan, akan ada play around di area masing2... (Atau ranging).
3.a) Untuk reversal - Boleh didlm lingkungan yg tidak melebihi formation sesuatu reversal signal.
3.b) Breakout - Lebih teknikal. Candle perlu betul2 kuat melepasi line dan melakukan henjutan. Sebaiknya SL few pips selepas candle yg melakukan henjutan.


ps - Line boleh didefinisikan sebagai zone. Kawasan bermain.....
 
tn TT...adakah formula kiraan garis-garis itu sama mcm nak tentukan R1, R2, S1, S2 etc...??
 
tn TT...adakah formula kiraan garis-garis itu sama mcm nak tentukan R1, R2, S1, S2 etc...??

Asasnya sama boss. Cumanya kalau kita plot garis etc2 tuh kita gunakan template kan?

Ini berdasarkan u punya pemahaman dekat chart sendiri.
 
emmm mcm tu...ok..sila tn TT curahkan ilmu..nak tahu lg..
 
news digalakkan ke???
 
news digalakkan ke???

Boss,

News saya xpernah amik tau. Cuma tahu NFP jer untuk effect. Yg lain tuh semua untuk melengkapkan pergerakan price kerarah sepatutnya.

Asasnya -

Mcm u nak pegi sesuatu destinasi, naik cab n u nk sampai kat SITU gak. Its either cab driver tuh tekan minyak lagi cepat sampai or masuk gaung eksiden.
 
Status
Not open for further replies.

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.12003
USD / JPY
157.848
GBP / USD
1.32135
USD / CHF
0.83304
USD / CAD
1.42639
EUR / JPY
177.075
AUD / USD
0.69617
Back
Top
Log in Register