MasyaAllah.. ingatkan hebat berbincang strategi, rupanya sampai jadi macam ni dah kes berat nih.. eloklah sama2 tenangkan fikiran, berlapang dada dan sama2 meminta dan memberi maaf. klu tdk, x sampailah objektif Persatu Ukhwah Islamiah Bersatu..! sebab dah xde ukhwah..! #:-S
kpd saudara mypren (sahabatku) terima kasih kerana bertanya. soalan itu pastinya dtg drp rasa ingin tahu dan berhati2 agar kesilapan menyertai program sebegini tidak berulang lagi, x begitu?
Sahabatku, dalam persatuan ini tidak ada bisnes,modal,pelaburan bahkan xde produk pun utk dijual. yang ada hanyalah ahli persatuan yg sama2 menabung utk menjana pendapatan bersama. duit yuran rm240 diinfaqkan (disumbangkan kpd sesama ahli)
Sistem tabungan ini bkn sistem pyramid sbb kita hanya menggunakan sistem 3 tangga dan slps tangga ke3, org pertama akan masuk semula ke tangga satu dgn menabung kembali rm240 (yg akan ditolak drp pendapatannya di tangga yg ke3), jd mmg kita hanya keluarkan rm240 sekali shj.
lebih kurang mcm main kutu,sambil pakat2 dgn kwn2/org kg. bezanya main kutu lambat dpt pulangannye, tp kita (atas dasar ukhwah) akn terus mempromosi sistem tabungan ini kpd saudara kita yg lain agar mrka jg dpt sama2 menikmati faedah drp sistem tabungan ini.
tentang 1000 org tu, insyaallah dgn berkat dan kasih sayang Tuhan, diciptakan manusia ini lelaki dan perempuan utk berkenal2an. zuriat manusia dan generasi umat muhammad ini akan terus berkembang memenuhi bumi. PUIB membuka keahlian kpd warga Msia yg berumur 18 tahun ke atas,yg pastinya dlm tempoh beberapa bulan shj, rmai umat islam yg menyambut harijadinye yg ke18. klu tidak adik kita,sahabat kita atau saudara mara kita,mgkn jiran sebalah atau rakan sepejabat. sahabatku jangan risau krn saat ini, ada seramai 10,380,704 umat islam yg menghuni negara kita dan ia akn terus berkembang (
http://www.factbook.net/muslim_pop.php)
saya juga yakin sahabat tidak langsung berpandangan negatif ttg sistem PUIB ini (berpandangan kritikal,mungkin) cuma barangkali kwn2 yg lain tersinggung sedikit krn persoalan yg ditimbulkn oleh sahabat seolah2 menutup pintu kita utk berfikiran positif dan melangkah jauh di hdpn. tidak salah jika kita menegur dan ditegur, cuma lps ni, (insyaallah kot) cubalah kita gunakan ayat atau bahasa yg lebih lunak dalam menegur ataupun memperbincngkn satu2 masalah/persoalan. perbincngan akan lebih harmoni,sepakat dan kita pula akn mndapat pnyelesaian yg terbaik.
Islam mmg menggalakkan kita utk berhikmah dalam semua perkara, baik berfikir,bertutur dan bertindak. moga ada keberkatan di dalam setiap usaha murni kita ini. selamat menabung !
