BTC USD 57,322.1 Gold USD 1,795.92
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Study Case: Rahsia Autoblog TERBONGKAR !!

apes

Active Member
Messages
1,559
Joined
Dec 3, 2007
Messages
1,559
Reaction score
24
Points
25
Assalamualaikum n salam CG..

Ok, seperti yang aku dah janji, aku dengan rasa rendah diri buka thread ni untuk share knowledge aku yang seciput pasal autoblog ni.. Bukan aku sorang aje yang citer, aku harap org lain pun joinlah sekaki sebab aku ni pun bukan pandai mane pun..Baru je beberapa bulan main ngan wordpress ni..

Masih baby lagi gitu.. :D

So, kalau ada nampak kebengonggan aku time dok story pasal autoblog ni bagitaulah ye.. Takkan nak biar aku jadi bengong selama-lamanya.. Haha.. Lagipun, aku pun baru nak belajar ngan autoblog ni sikit-sikit.. :)

Aku cadang nak buat case study pasal autoblog ni step by step dari asas biasa hinggalah tinggi sikit.. Bukan ape, kita boleh beri peluang kat sape2 yang baru nak mula buat blog ni kalau tidak nanti ada yang terkial-kial tak paham apa aku cakap.. :D

Tapi seriously, aku tak cadangkan sangat korang buat autoblog, lebih baik buat blog biasa yang diupdate secara manual tapi ada jugak yang nak belajar pasal autoblog ni so aku sharelah sikit2 ye..



TUTORIAL 1



Niche

Firstly, korang kene cari niche apa korang nak wat untuk autoblog ni.. Takkanlah korang nak wat autoblog korang jadi rojak kot.. Memang boleh nak buat autoblog rojak ni tapi what d hell buat autoblog macam tu.. Kita buat autoblog ni bukan suka-suka nak membazir duit beli hosting ngan domain tu.. So korang kena carilah niche apa korang nak buat pasal autoblog tu..

Untuk case study ni, aku pilih niche yang more kepada "Weight Loss".. Korang carilah dulu niche apa-apa buat sementara ni.. Yelah, untuk time belajar ni aje, lepas tu korang lenjan ajelah niche-niche lain kat luar tu.. Kalau nak guna niche yang sama dengan aku dulu pun tak pe untuk proses belajar ni.. Jangan buat autoblog korang jadi rojak sebab autoblog tu tak akan kemana pun.. Baik target niche tertentu, peluang nak buat duit tu tinggi sikit..

Bab-bab niche ni aku tak reti gak nak cerita banyak-banyak sebab ilmu aku pun seciput.. Tapi apa yang aku buat untuk cari niche adalah guna kesemua tools kat bawah ni:-


Google Keywords Tools --> Free aje..

Market Samurai --> Ni software berbayar ni tapi mcm biasa FREE aje but time setup tu kene fokus coz agak leceh.. Mahal beb software ni dalam $600 rasanya..Ni FULL VERSION + Crack.. :D



Selain dari tools kat atas tu, korang boleh jugak cari niche ni guna ebay ngan clickbank..terpulanglah kat diri masing2 nak buat cam ne ye.. :)

Ok, g cari dulu niche pastu kita akan sambung balik tutorial ke-2..


p/s: Kalau ade ape2 nak tanya, don't segan silu to ask.. Haha :D



Bersambung...





Update



Tutorial 1 ----> Niche


Tutorial 2 ----> Domain and Hosting


Tutorial 3 ----> Basic Plugin


Tutorial 4 ----> Plugin Autopost ( HOT !!)


p/s: Klik kat perkataan "Tutorial" tu untuk ke tutorial tersebut.. Tq..
 
Last edited:
Sponsored Post

hamtaro77

Active Member
Messages
2,266
Joined
Oct 28, 2008
Messages
2,266
Reaction score
25
Points
35
bagus2...
aku mg lemah pakai wordpress nie...
nah..thanks for tt

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:D:D
 

hazwan17

Super Active Member
Messages
7,442
Joined
Nov 24, 2007
Messages
7,442
Reaction score
3
Points
65
akhirnya masta apes telah bukak thread ni....
 

apes

Active Member
Messages
1,559
Joined
Dec 3, 2007
Messages
1,559
Reaction score
24
Points
25
bagus2...
aku mg lemah pakai wordpress nie...
nah..thanks for tt

:)cgrock:)cgrock:)cgrock:D:D

Oh, tq.. :)

Sama-samalah kita belajar tapi tak lari sangat pun antara autoblog ngan update blog manually.. :)
 

apes

Active Member
Messages
1,559
Joined
Dec 3, 2007
Messages
1,559
Reaction score
24
Points
25
akhirnya masta apes telah bukak thread ni....


Haha.. Masta ape, Pasta adelah.. :D

Nanti aku akan kasi tunjuk sekali blog yang aku setup untuk autoblog ni.. Kiranya kita setup sama-sama autoblog ni, tak besh lah kalau aku sorang2 je dok wat.. :)
 

hamtaro77

Active Member
Messages
2,266
Joined
Oct 28, 2008
Messages
2,266
Reaction score
25
Points
35
Haha.. Masta ape, Pasta adelah.. :D

Nanti aku akan kasi tunjuk sekali blog yang aku setup untuk autoblog ni.. Kiranya kita setup sama-sama autoblog ni, tak besh lah kalau aku sorang2 je dok wat.. :)

bagus3x...
ilmu mesti dikongsikan bersama:D:D
baru la best...besar pahala nya bro lau berkongsi ilmu nie:D:D:D
 

apes

Active Member
Messages
1,559
Joined
Dec 3, 2007
Messages
1,559
Reaction score
24
Points
25
Buat masa sekarang, kita kasi dlu peluang kat sape2 untuk cari niche, lepas tu aku akan continue lagi..

Tak boleh sekali henjut aje, semua terkeluar..Kenalah sikit2 dlu barulah rasa feeling die.. :D :D
 

last_ride

Fun Poster
Messages
273
Joined
Jan 25, 2009
Messages
273
Reaction score
1
Points
15
Assalamualaikum n salam CG..

Ok, seperti yang aku dah janji, aku dengan rasa rendah diri buka thread ni untuk share knowledge aku yang seciput pasal autoblog ni.. Bukan aku sorang aje yang citer, aku harap org lain pun joinlah sekaki sebab aku ni pun bukan pandai mane pun..Baru je beberapa bulan main ngan wordpress ni..

Masih baby lagi gitu.. :D

So, kalau ada nampak kebengonggan aku time dok story pasal autoblog ni bagitaulah ye.. Takkan nak biar aku jadi bengong selama-lamanya.. Haha.. Lagipun, aku pun baru nak belajar ngan autoblog ni sikit-sikit.. :)

Aku cadang nak buat case study pasal autoblog ni step by step dari asas biasa hinggalah tinggi sikit.. Bukan ape, kita boleh beri peluang kat sape2 yang baru nak mula buat blog ni kalau tidak nanti ada yang terkial-kial tak paham apa aku cakap.. :D

Tapi seriously, aku tak cadangkan sangat korang buat autoblog, lebih baik buat blog biasa yang diupdate secara manual tapi ada jugak yang nak belajar pasal autoblog ni so aku sharelah sikit2 ye..




Niche

Firstly, korang kene cari niche apa korang nak wat untuk autoblog ni.. Takkanlah korang nak wat autoblog korang jadi rojak kot.. Memang boleh nak buat autoblog rojak ni tapi what d hell buat autoblog macam tu.. Kita buat autoblog ni bukan suka-suka nak membazir duit beli hosting ngan domain tu.. So korang kena carilah niche apa korang nak buat pasal autoblog tu..

Untuk case study ni, aku pilih niche yang more kepada "Weight Loss".. Korang carilah dulu niche apa-apa buat sementara ni.. Yelah, untuk time belajar ni aje, lepas tu korang lenjan ajelah niche-niche lain kat luar tu.. Kalau nak guna niche yang sama dengan aku dulu pun tak pe untuk proses belajar ni.. Jangan buat autoblog korang jadi rojak sebab autoblog tu tak akan kemana pun.. Baik target niche tertentu, peluang nak buat duit tu tinggi sikit..

Bab-bab niche ni aku tak reti gak nak cerita banyak-banyak sebab ilmu aku pun seciput.. Tapi apa yang aku buat untuk cari niche adalah guna kesemua tools kat bawah ni:-


Google Keywords Tools --> Free aje..

Market Samurai --> Ni software berbayar ni tapi mcm biasa FREE aje but time setup tu kene fokus coz agak leceh.. Mahal beb software ni dalam $600 rasanya..Ni FULL VERSION + Crack.. :D



Selain dari tools kat atas tu, korang boleh jugak cari niche ni guna ebay ngan clickbank..terpulanglah kat diri masing2 nak buat cam ne ye.. :)

Ok, g cari dulu niche pastu kita akan sambung balik tutorial ke-2..


p/s: Kalau ade ape2 nak tanya, don't segan silu to ask.. Haha :D



Bersambung...

seh br 2 bulan berkecimpung....
tu pon kekadang on9...
*belum bby lg.....
ngeh3...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register