BTC USD 83,887.8 Gold USD 4,275.79
Time now: Jun 1, 12:00 AM

SPR Yang Bersih dan telus??

pas menang sebab SPR dah abih ikhtiar nak menangkan calon umno..tak berjaya jugak..mueheheh...
 
pas menang sebab SPR dah abih ikhtiar nak menangkan calon umno..tak berjaya jugak..mueheheh...

tapi SPR tak telus kata PAS? macam mana bley terima plak kemenangan PAS dalam pilihanraya yang diuruskan SPR ? kakakakakakka
 
pas menang sebab SPR dah abih ikhtiar nak menangkan calon umno..tak berjaya jugak..mueheheh...

sekali lagi pengakuan ikhlas ko..SPR memang telus bila PAS yg menang..good job good answer:D
 
muheheehe aku kata dah abih ikhtiar SPR nak manupulate...bukan sebab akui telus... bodo punya orang...tak paham bahasa..
 
Aku ada terfikir kenapa tidak kita guna cap jari sebagai bukti bahawa orang yg mengundi adalah orang yg sebenar...(sebab cap jari adalah unik)

Pastu, buat kiraan undi secara terbuka...

agak2 boleh telus x cara ni?
 
Baru-baru ini, Pengerusi SPR telah menawarkan untuk meletak jawatan sekiranya sebarang penyelewengan pilihanraya.
:p :p

Di antara contoh-contoh yg terbukti byk penipuan termasuk:

* Pada tahun 1999, SPR mendakwa mereka tidak “mempunyai masa yang mencukupi” untuk meluluskan pendaftaran pengundi yang mendaftar pada Mei untuk pilihan raya pada November; kelulusan biasanya mengambil masa tiga bulan. Ini jelas sekali suatu usaha yang terancang untuk menafikan seramai 680,000 orang yang mendaftar pengundi baru ketika gelombang Reformasi.

* Pada tahun 2004, daerah mengundi yang tidak wujud ditemui. Di Gombak, wujud 2 daerah mengundi dengan nama yang sama (Kemensah 098/18/04) tetapi memberikan dua keputusan yang berbeza.

* Pada tahun 2004, rekod mencatatkan Ali bin Omar (No. K/P 280903-02-5057), bapa seorang pemimpin utama KeADILan hadir ke pusat membuang undi meskipun sudah meninggal dunia. Bukan sahaja itu, malah didapati beliau mengundi calon Barisan Nasional.

* Pada pilihan raya 2004, 37.6% daripada pengundi di kawasan Parlimen Lembah Pantai didapati mempunyai alamat yang tidak boleh dikesan. Menurut daftar pemilih sebuah kedai runcit beratap zink di Kampung Kerinchi memuatkan seramai 141 pengundi.

* Pada pilihan raya kecil Ijok pada tahun 2007, sebanyak 142 kertas undi tidak dipulangkan dari Peti Undi 4 daerah mengundi di Pekan Berjuntai Besari Utara. Ini timbul kerana amalan mengambil kertas mengundi kosong dan menjualnya kepada ejen yang akan menandakan kertas undi tersebut dan memberinya kepada pengundi lain yang akan membuang undi, dan membawa keluar kertas undi kosong dan mengulangi proses tersebut.

* Pada Oktober 2007, di kawasan Parlimen Ipoh Timur yang merupakan kubu pembangkang, didapati wujud 8,463 pengundi baru di dalam masa hanya tiga bulan. Sebelum ini Ipoh Timur mempunyai 48,000 pengundi berdaftar dan pembangkang menanginya dengan majoriti 9,774 undi.

:o SPR :(scam :(scam :(scam
 
bagi gempaq je tu. wat lawak tepi longkang.
derang tu mana mahu lepas kerusi empok yang
ditahtai banyak taun. sayang la tuh!
 
hahaha

mai dah... mai dah si ayam dgn si ustat kepala hangguk ni!

sorang nak kena goreng sorang lagi tu nak kena tarbiah

siap lah korang... :eek:
 
mana ada telusnya. asyik main kenyit mata ngan org amenong
je. klu time 'dia' kalah, bilang bilang bilang sampai beratus
kali. apa daaaaaaaaa....
 
Back
Top
Log in Register