BTC USD 24,100.5 Gold USD 1,777.78
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Solid State Drives(SSD) - A Hard Drive Alternative Based On Flash Memory

NaZa

Ex-Super Mod
Messages
3,787
Paid Membership
Joined
Feb 8, 2009
Messages
3,787
Reaction score
86
Points
30
SanDiskSSD-200.jpg
What_is_a_Solid_State_Drive.png
sandiskSSDSATA5000.jpg

artikel yg telah dialihbahasa dgn google translate

Salah satu item besar di dunia komputer dari acara CES 2007 di Las Vegas adalah SSD atau Solid State Drive. Ini sebenarnya teknologi yang telah ada selama bertahun-tahun, tetapi hanya sekarang adalah sebenarnya ditetapkan menjadi sesuatu yang mungkin sebenarnya konsumen boleh menggunakan dalam tahun depan. Artikel ini memerlukan melihat apa yang sebenarnya yang solid state drive dan bagaimana hal itu boleh menguntungkan konsumen, terutama dengan perkomputeran mudah alih.

Apa yang dimaksudkan dengan Solid State Drive?

Solid state adalah sebuah istilah elektrik yang merujuk pada litar elektronik yang dibina keseluruhannya daripada semikonduktor. Istilah ini awalnya digunakan untuk mentakrifkan orang-orang elektronik seperti radio transistor semikonduktor yang digunakan daripada tabung vakum dalam pembinaan. Hampir semua elektronik yang kita miliki saat ini dibina di sekitar semikonduktor dan cip. Dalam hal suatu SSD, merujuk pada fakta bahawa media simpanan utama adalah melalui semikonduktor daripada media kemagnetan seperti harddisk.

Sekarang, anda mungkin mengatakan bahawa simpanan jenis ini sudah ada dalam bentuk memori flash drive yang plug ke port USB. Hal ini sebahagian benar sebagai solid state drive dan USB flash drive baik menggunakan jenis yang sama non-volatile cip memori yang menyimpan maklumat mereka bahkan ketika mereka tidak mempunyai kuasa. Perbezaan dalam faktor bentuk dan kapasiti drive. Sementara flash drive ini direka untuk luaran terhadap sistem komputer, sebuah SSD direka untuk tinggal di dalam komputer di tempat yang lebih tradisional hard drive.

Jadi bagaimana sebenarnya yang mereka lakukan ini? Yah, sebuah SSD di luar kelihatan hampir tidak berbeza dengan hard drive tradisional. Desain ini adalah untuk membolehkan SSD drive untuk dimasukkan ke dalam sebuah buku nota atau desktop komputer di tempat dari sebuah hard drive. Untuk melakukan hal ini, perlu memiliki dimensi sebagai standard 1.8, 2,5 atau 3.5-inch hard drive. Ini juga akan menggunakan baik ATA atau SATA drive antara muka sehingga ada antara muka yang serasi.

Mengapa Guna Solid State Drive?

Solid state drive memiliki beberapa keunggulan dibandingkan dengan hard drive kemagnetan. Sebahagian besar ini berasal daripada fakta bahawa drive tidak mempunyai bahagian yang bergerak. Sementara tradisional drive memiliki motor drive berputar hingga pinggan-pinggan kemagnetan dan dorongan kepala, semua simpanan dalam pemacu solid state dikendalikan oleh cip memori flash. Ini memberikan tiga keuntungan yang berbeza:

* Kurang Power Usage
* Akses Data Cepat
* Higher Reliability

Penggunaan Kekuatan sebagai kunci untuk kegunaan solid state drive di komputer bimbit. Kerana tidak ada kekuatan untuk menarik motor, drive menggunakan tenaga yang jauh lebih kecil daripada harddisk biasa. Sekarang, industri telah mengambil langkah-langkah untuk mengatasi hal ini dengan drive spin down dan pengembangan hybrid hard drive, tetapi kedua hal ini masih menggunakan kuasa yang lebih besar. The solid state drive akan secara konsisten menarik maka daya yang sedikit tradisional dan hybrid hard drive.

Akses data yang lebih cepat akan membuat sejumlah orang bahagia. Kerana drive tidak harus berputar ke drive drive pinggan atau menggerakkan kepala, data boleh dibaca dari drive di dekat langsung. Dalam demo baru-baru ini dilengkapi dua mirip komputer notebook, Fujitsu mampu menunjukkan sekitar 20% peningkatan kelajuan booting Windows XP di SSD atas harddisk standar.

Keandalan juga merupakan faktor kunci untuk portable drive. Hard drive piringan sangat rapuh dan bahan-bahan sensitif. Bahkan gerakan menggelegar kecil daripada kesan boleh menyebabkan dorongan untuk benar-benar tak terbaca. Kerana SSD menyimpan semua data dalam cip memori, ada bahagian yang bergerak lebih sedikit akan rosak dalam kesan apapun.

Mengapa tidak SSD Digunakan Untuk Semua PC?

Seperti kebanyakan teknologi komputer, faktor pembatas utama menggunakan solid state drive dalam notebook dan komputer desktop adalah kos. Drive ini benar-benar telah sedia untuk beberapa waktu sekarang, tetapi kos drive kira-kira sama dengan turun notebook mereka bisa dipasang ke dalam. Ini secara berperingkat berubah sebagai jumlah syarikat yang mengeluarkan pemacu dan kapasiti untuk mengeluarkan cip memori flash tumbuh. Drive diumumkan pada tahun 2007 CES diberi harga kurang daripada setengah daripada drive kapasiti yang sama dari tahun sebelumnya.

Masalah lain yang mempengaruhi adopsi solid state drive adalah kapasiti. Hard drive saat ini teknologi boleh memungkinkan selama lebih daripada 200GB data di sebuah notebook 2.5-inch hard drive. Kebanyakan SSD drive mengumumkan di CES 2007 menunjukkan adalah daripada kapasiti 64GB. Ini bermakna bahawa tidak hanya adalah drive jauh lebih mahal berbanding hard drive tradisional, mereka hanya memegang sebahagian kecil daripada data.

Semua ini ditetapkan akan menukar though. Beberapa syarikat yang mengkhususkan diri dalam memori flash yang akan datang telah mengumumkan produk yang terlihat untuk menggalakkan kapasiti state drive pepejal lebih dekat dengan yang normal hard drive tetapi pada harga yang lebih rendah berbanding dengan SSD. Ini akan mempunyai kesan yang sangat besar untuk simpanan data notebook.

artikel asal berbahasa inggeris

One of the big items in the world of computers from the 2007 CES show in Las Vegas is the SSD or Solid State Drive. This is actually technology that has been around for many years, but only now is it actually set to become something that consumer may actually get to use within the next year. This article takes a look at exactly what is a solid state drive and how it may benefit consumers, especially with their portable computing.

What is a Solid State Drive?

Solid state is an electrical term that refers to electronic circuitry that is built entirely out of semiconductors. The term was originally used to define those electronics such as a transistor radio that used semiconductors rather than vacuum tubes in its construction. Most all electronics that we have today are built around semiconductors and chips. In terms of a SSD, it refers to the fact that the primary storage medium is through semiconductors rather than a magnetic media such as a hard drive.

Now, you might say that this type of storage already exists in the form of flash memory drives that plug into the USB port. This is partially true as solid state drives and USB flash drives both use the same type of non-volatile memory chips that retain their information even when they have no power. The difference is in the form factor and capacity of the drives. While a flash drive is designed to be external to the computer system, an SSD is designed to reside inside the computer in place of a more traditional hard drive.

So how exactly do they do this? Well, an SSD on the outside looks almost no different than a traditional hard drive. This design is to allow the SSD drive to put in a notebook or desktop computer in place of a hard drive. To do this, it needs to have the standard dimension as a 1.8, 2.5 or 3.5-inch hard drive. It also will use either the ATA or SATA drive interfaces so that there is a compatible interface.

Why Use a Solid State Drive?

Solid state drives have several advantages over the magnetic hard drives. The majority of this comes from the fact that the drive does not have any moving parts. While a traditional drive has drive motors to spin up the magnetic platters and the drive heads, all the storage on a solid state drive is handled by flash memory chips. This provides three distinct advantages:

* Less Power Usage
* Faster Data Access
* Higher Reliability

The power usage is a key role for the use of solid state drives in portable computers. Because there is no power draw for the motors, the drive uses far less energy than the regular hard drive. Now, the industry has taken steps to address this with drive spin downs and the development of hybrid hard drives, but both of these still use more power. The solid state drive will consistently draw less power then the traditional and hybrid hard drive.

Faster data access will make a number of people happy. Since the drive doesn't have to spin up the drive platter or move drive heads, the data can be read from the drive near instantly. In a recent demo of two similar equipped notebook computers, Fujitsu was able to demonstrate a roughly 20% speed increase in the booting of Windows XP on a SSD over a standard hard drive.

Reliability is also a key factor for portable drives. Hard drive platters are very fragile and sensitive materials. Even small jarring movements from an impact can cause the drive to be completely unreadable. Since the SSD stores all its data in memory chips, there are fewer moving parts to be damaged in any sort of impact.

Why Aren't SSDs Used For All PCs?

As with most computer technologies, the primary limiting factor of using the solid state drives in notebook and desktop computers is cost. These drives have actually been available for some time now, but the cost of the drives is roughly the same as the entire notebook they could be installed into. This is gradually changing as the number of companies producing the drives and the capacity for producing the flash memory chips grows. Drives announced at the 2007 CES were priced at less than half of the drives of the same capacity from the previous year.

more at source: http://compreviews.about.com/od/storage/a/SSD.htm

antara yg guna SSD
http://www.dell.com/business/laptops?~ck=mn#subcats=laptop-adamo&navla=&a=
 
Sponsored Post

qreemall

Legendary Member
gem
Messages
19,645
Joined
Mar 22, 2008
Messages
19,645
Reaction score
54
Points
120
aritu nk beli dah SSD ni tp mahal la pulak.
hhuhuhuhuhu.
 

ccy1989

Freshie
Messages
20
Joined
Oct 19, 2009
Messages
20
Reaction score
0
Points
3
yatu..skarang masihla mahal...80gb ssd..dari intel pun perlu RM8xx gak.....
 

kukaya

Fun Poster
Messages
131
Joined
Oct 21, 2009
Messages
131
Reaction score
0
Points
10
SSD menarik,rega mahai...hmmm...kene tggu dlu ler
 

ismail_haniyeh

Active Member
Messages
1,593
Joined
Aug 29, 2009
Messages
1,593
Reaction score
19
Points
25
nanti bile dah meluas penggunana die ni turunlah harga rasanya... heheeh
 

rocksoft

Fun Poster
Messages
528
Joined
Jul 6, 2008
Messages
528
Reaction score
2
Points
25
tu la mahal giler.. pasal ssd ni boleh di katakan hdd yang akan bertahan paling lama. selalu 4-5 tahun kene prepare nak tukar hard disk dah. tapi SSD ni takkan rosak kalau ikutkan..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register