BTC USD 63,419.5 Gold USD 4,478.27
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Skandal Pemimpin Umno!

abahmu

Legendary Member
gem
Messages
17,951
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,951
Reaction score
126
Points
123
KUALA LUMPUR, 5 Okt - Biarpun telah menarik balik tuntutan fasakh cerai ke atas suaminya Mohd Suffian Abd Aziz sejak 11 September lalu, sehingga kini beliau belum kembali menjenguk anak-anak dan merujuk kepada suaminya.

Demikian menurut sumber keluarga yang kecewa dengan sikap Senator Datin Paduka Norhayati Onn yang pernah menggemparkan negara dua tahun lalu berhubung isu gambar kontroversinya dan dakwaan khalwat bersama Ahli Parlimen Gombak Dato' Dr Rahman.

"Ramadan, ini tidak sekali pun dia datang menjenguk apatah lagi menelefon anak-anaknya bertanya khabar.

"Dia tarik balik tuntutan fasakh itu, bukan atas dasar mahu rujuk kembali ataupun sudah insaf, tetapi takut kisahnya dengan Ahli Parlimen Gombak itu terbongkar kerana nak jaga kerjaya politiknya dan nak jadi calon pilihan raya akan datang," dakwa sumber yang menghubungi Harakahdaily.net pagi tadi.

Norhayati tidak layak jadi pemimpin rakyat

Malah adalah sesuatu yang memeranjatkan kerana Norhayati sanggup melupakan tanggungjawabnya terhadap anak-anak dan sudah tidak kembali kepada keluarga semenjak dua tahun lalu.

"Sedangkan jarak antara rumah Norhayati dengan rumah anak-anak yang tinggal bersama suaminya Suffian hanya kira-kira 5 minit sahaja, apalah salahnya singgah sekejap," kata sumber yang pernah mendengar luahan rasa kecewa ketiga-tiga anak Norhayati itu.

Selain anak-anaknya, bapa mertua Abdul Aziz Yusof, 85, dan ibu mertua Ramlah Rentah, 75, turut melahirkan rasa kecewa dengan sikap menantunya yang sudah lupa diri sehingga membabitkan diri dengan perbuatan tidak bermoral malah sanggup menuduh suaminya sebagai tidak bertanggunjawab untuk menutup kes sebenar.

"Kami nak katakan, Norhayati tidak layak jadi pemimpin rakyat kerana dia melakukan perbuatan tidak senonoh dan telah mengabaikan keluarga termasuk anak-anaknya sendiri," kata mereka berdua.

Beberapa sumber memaklumkan, Norhayati (anak kepada Pengerusi Tetap Umno Malaysia Tan Sri Onn Ismail) menarik balik kes tersebut kerana tidak mahu rahsia salah-lakunya terbongkar memandangkan beliau tidak mahu dikaitkan dengan mana-mana kes mahkamah menjelang Pilihan Raya Umum ke-12 kerana dikatakan akan bertanding di Pelabuhan Klang menggantikan Dato'Zakaria Deros pada pilihan raya umum akan datang tersebut.

Difahamkan bapa Norhayati, Tan Sri Onn Ismail sedang berada dalam keadaan yang uzur dan dipercayai akan digugurkan daripada memegang sebarang jawatan penting dalam parti memandangkan masalah kesihatan yang dihadapinya, kata sumber lagi.

"Seorang pemimpin tertinggi Umno memberitahu bahawa Norhayati tidak akan disenaraikan dalam pilihan raya akan datang kerana isu kontroversinya itu dan bapanya tidak akan diberi sebarang jawatan kerana masalah kesihatannya," katanya lagi

Sebelum ini, dilaporkan bahawa sudah ada beberapa bukti untuk mengaitkan Norhayati dengan kes salah-laku seperti 9 laporan polis dibuat semenjak Disember 2005 yang sehingga kini belum mempunyai perkembangan terkini dengan beberapa keping gambar berlainan lokasi hotel.

Ahli Parlimen BN buat hal lagi

Dalam pada itu setelah isu skandal tiga pemimpin Umno Selangor terbongkar, terbaru status perkahwinan seorang ahli parlimen BN yang pula diragui kerana dipercayai mengahwini pasangannya yang masih bergelar isteri orang sehingga kini.

Lebih mengejutkan mengundang persoalan kedudukan anak yang dilahirkan memandangkan tarikh perkahwinan dengan pasangannya itu di Thailand pada bulan Mac dengan kelahiran anak tersebut pada bulan Julai tahun yang sama hanya berjarak empat bulan sahaja.

Dalam satu salinan sepucuk surat bertarikh 5hb Disember 2006 seorang warga prihatin dan dipercayai ahli Umno kepada Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang menyatakan kebimbangannya jika perkara ini diketahui oleh pihak pembangkang untuk dijadikan isu.

"Kita tidak mahu dalam pilihan raya umum nanti pihak pembangkang yang beragama Islam mengambil kesempatan menemui bekas suami...untuk dijadikan bahan kempen yang boleh memalukan pemimpin Islam dan pemimpin Umno,"demikian luahannya dalam surat kepada Abdullah baru-baru ini.
 

Attachments

  • 27.3 KB Views: 160
ahahahahahahahahahahahah
skandal la plak
 
Umno Ni Jgn Dok Ceta Kat Sini. Nanti Tak Muat Tread Kat Cg
 
elo beb,

terbongkar lagi, isk tak terpikirnya semua mende x leh sembunyikan lelama terbongkar jua akhirnya?

Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh jua ke tanah
 
dari malaysia-today

Ketiga-tiga wakil rakyat Umno-BN, iaitu ahli Dewan Negara, Senator Datin Paduka Norhayati Onn, Ahli Parlimen Ampang, Dr Rozaidah Talib dan Ahli Parlimen Gombak Dato' Dr Rahman Ismail mesti disiasat segera bagi membersihkan imej mereka yang dikaitkan dengan salah-laku moral seperti yang didedahkan baru-baru ini.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Iskandar Abd Samad berkata biarpun belum disabitkan kesalahan, sudah ada bukti-bukti yang dinyatakan dan laporan polis juga telah dibuat, maka sewajarnya ketiga-tiga mereka digantung daripada tugas sehingga siasatan dijalankan.

"Kerajaan negeri Selangor di bawah Dato' Seri Khir Toyo mesti segera bertindak kerana ini melibatkan kewibawaan pemimpin Umno-BN yang sudah diragui umum," katanya.

"Mesti come-up with full investigation segera dan tidak boleh didiamkan begitu sahaja kerana sudah menjadi bualan orang ramai yang sudah hilang keyakinan kepada mereka ini termasuk tidak boleh menjadi tauladan yaang baik kepada masyarakat," katanya ketika dihubungi harakahdaily.net sebentar tadi.

Beliau diminta mengulas berita yang didedahkan Harakah keluaran 20 September lalu berhubung salah laku 'anak buah' Dr Khir Toyo yang dilihat bukan sahaja menjejaskan nama baik Umno-BN Selangor tetapi juga melambangkan perilaku negatif yang tidak sepatutnya dikaitkan dengan mana-mana wakil rakyat.

Sepatutnya kerajaan, kata beliau, mencontohi negara luar seperti di United Kingdom (UK) yang serta-merta menggantung atau memecat wakil rakyat atau penjawat awam yang terlibat dengan skandal moral atau penyalahgunaan kuasa bagi menjaga integriti dan kewibawaan kerajaan mereka.

Beliau turut memberi contoh John Prescott Timbalan Perdana Menteri England yang meletakkan jawatan pada 27 Jun 2007 berhubung salah laku moralnya.

Peribadi dan kerjaya politik tidak boleh dipisahkan

Jika sabit kesalahan, kata Iskandar, mesej jelas kepada rakyat ialah agar mereka menolak pemimpin jenis ini yang seringkali cuba membezakan antara private life dan kerjaya politik sedangkan akhlak memainkan peranan penting untuk dijadikan sandaran bagi rakyat menilai kepimpinan mereka.

"Saya pernah mendengar dan membaca kenyataan seorang menteri kanan yang menyatakan bahawa yang penting kerja seseorang itu bagus; maka tidak apa sekiranya dia mempunyai perempuan simpanan. Tanggapan itu sebenarnya salah dan tidak menurut prinsip-prinsip agama yang amat mementingkan akhlak seseorang pemimpin," kata Yang Dipertua PAS Pandan itu.

"Bagaimana masyarakat, khususnya remaja, tidak terlibat dengan kegiatan melanggar batasan akhlak apabila pemimpin mereka sendiri turut melakukan perbuatan sama?" katanya.

Mengulas isu sama, Yang Dipertua PAS Serdang, Dr Shafie Abu Bakar yang dihubungi harakahdaily.net menganggap isu yang didedahkan ini begitu serius dan mesti ditangani atau dijawab segera oleh kepimpinan Umno Selangor.

"Dengan isu ini, maka keangkuhan Umno Selangor yang begitu yakin boleh menang semua kerusi pada pilihan raya umum akan datang semakin tercabar," kata bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Kajang itu.

Katanya, pembongkaran ini adalah lanjutan daripada pelbagai kes dan salah laku kebanyakan pemimpin Selangor seperti kes wakil rakyat Pelabuhan Klang, Dato' Zakaria Mat Deros dan ada di antara kes-kes berkenaan disembunyikan daripada pengetahuan umum.

"Dahulu Umno Selangor berdepan dengan penyalahgunaan harta dan kuasa, kali ini memasuki tahap kritikal iaitu terlibat pula dengan skandal salah laku moral yang pasti akan menghilang keyakinan rakyat terhadap mereka," katanya yang turut mahukan satu siasatan segera dilakukan ke atas mereka yang terbabit.

Hanya setahun selepas Dr Khir Toyo dilantik menjadi Menteri Besar Selangor, iaitu sekitar hujung 2001, aktivis media Ahmad Lutfi Othman membuat aduan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) memperincikan beberapa dakwaan terhadap menteri besar termuda itu, antaranya membabitkan kekayaan luar biasanya serta kelulusan beberapa lot tanah yang mencurigakan, di samping menganugerahkan projek membina jalan di Sekinchan kepada kontraktor yang hampir disenarai-hitamkan.

Perlu jawab segera bagi elak kekeliruan

Dalam pada itu, terdapat sembilan laporan polis terhadap Senator Datin Paduka Norhayati Onn yang juga Ketua Wanita Umno Klang yang masih tidak diketahui perkembangan terkini dan status siasatan oleh pihak Polis, Jabatan Agama Wilayah Persekutuan dan Jabatan Agama Islam Selangor. Ia dilihat boleh menimbulkan syak dan menjejaskan nama baik mereka yang terbabit dan oleh itu harus dijawab segera bagi menjelaskan kekeliruan yang timbul.

Berikut adalah antara laporan polis yang pernah dibuat oleh suami Ketua Wanita Umno Bahagian Kelang itu, Mohd Suffian Abdul Aziz di Balai Polis Shah Alam bertarikh 8 Oktober 2006:

"Terkandung di dalam telefon bimbit berkenaan (milik Norhayati) ada beberapa gambar-gambar yang tersimpan yang menunjukkan gambar-gambar Dato' Dr Rahman bin Ismail, Ahli Parlimen Gombak, berpelukan dengan isteri saya di dalam bilik-bilik hotel iaitu di Hotel Riverview, Kota Bharu, Kelantan semasa pilihan raya kecil Pengkalan Pasir, Kelantan (Disember 2005) dan dalam bilik tidur di Hotel Eastin (Executive Floor), Kuala Lumpur."

Dalam afidavitnya bertarikh 12 Oktober 2006, Suffian mendakwa menjumpai gambar-gambar terbabit dalam telefon Nokia 3G milik isterinya di rumah mertuanya, Tan Sri Onn Ismail. Tambahnya, gambar-gambar video yang terkandung dalam telefon bimbit itu menunjukkan Rahman dan Hayati makan bersama di Restoran Gjenko, Restoran Jepun, PJ Hilton.

"Lokasi ini terbukti benar berpandukan background gambar itu dirakamkan. Saya juga telah mengesahkan bahawa background lokasi berkenaan setelah saya sendiri pergi melawat tempat-tempat itu. Di antara yang terkandung di dalam video ada perbuatan yang mana YB Dato' Dr Rahman dengan jelas cuba menggoda dengan mengajak isteri saya ke tempat yang saya tidak ketahui. Di antara ayatnya, "I know you want me, be a good girl". Bukti-bukti gambar tersebut ada di dalam simpanan saya sehingga sekarang dan beberapa salinannya telah juga disimpan dalam bentuk cakera padat," afidavit Suffian dipetik.

Laporan polis terhadap Rozaidah

Manakala berikut adalah cabutan dan petikan laporan polis bernombor JTRAZAK/005585/07 yang dibuat si suami, Radzmi Othman, 47 tahun, yang diterima Koperal Azizan Hassan terhadap Ahli Parlimen Ampang, Dr Rozaidah Talib, yang juga Ketua Wanita Umno Ampang, kerana disyaki berkelakuan tidak sepatutnya yang boleh menjejaskan imejnya sebagai seorang wakil rakyat, di sebuah hotel di ibu kota pada 26 Ogos lalu.

"... saya mengesyaki bahawa Yasmin (anak kami) tiada dalam bilik tetapi berkemungkinan isteri saya bersama lelaki lain di dalam bilik tersebut, Saya sebagai suami tidak dibenarkan masuk ke dalam bilik malah beliau meminta waran daripada pihak polis untuk memasuki bilik tersebut dan selepas itu kami semua beredar dari Hotel Crown Princess ..."

"... Saya datang ke balai polis buat laporan kerana tidak puas hati dengan sikap dan tindakan serta kecurangan isteri saya dan mahu rujuk perkara ini ke pejabat agama. Sekian laporan saya."
 
harap kan pangkat je besar..Senator Datin Paduka,Dr ,Dato' Dr ... tapi perangai cam monyet..budak tingkatan 5 pon tak curi awek org, ni kan plak org tua bangka pegi buat maksiat ngan bini,suami org...

nak kata hot, tak hot pon..dah la tua bangka..kakakaak..ni mesti kes tak ckup kasih sayang kat rumah ni..
 
Back
Top
Log in Register