BTC USD 64,831.0 Gold USD 4,434.38
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Saintis hasilkan kucing bersinar

balqis07

CG Top Poster Club
gem
Messages
30,953
Paid Membership
Joined
Jan 27, 2010
Messages
30,953
Reaction score
294
Points
136
du_09.1.jpg

SEEKOR kucing yang kelihatan hijau bersinar-sinar semasa ia diletakkan di bawah cahaya biru.

NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Sekumpulan saintis AS menghasilkan seekor kucing yang bersinar-sinar dalam kajian mereka untuk menangani penyakit virus Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS)

Apabila kucing itu diletakkan di bawah cahaya biru, bulu, misai dan kuku kaki haiwan berkenaan kelihatan bersinar dengan warna hijau..

Kumpulan penyelidik berkenaan menggunakan gen yang mengeluarkan kilauan untuk menandakan kehadiran sejenis protein yang dimasukkan ke dalam telur haiwan tersebut.

Protein itu diambil daripada monyet Macaque.

Kajian itu disiarkan kelmarin dalam jurnal Nature Methods yang menyatakan gen monyet tersebut dimasukkan ke dalam telur kucing.

Saintis-saintis juga memasukkan gen obor-obor yang menyebabkan sel-sel kucing menjadi berkilauan.

Ujian ke atas sel-sel yang diambil dari kucing itu menunjukkan ia mampu menangani virus yang menyebabkan AIDS ke atas kucing. - Reuters

sumber: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0913&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_09.htm
 
Last edited:
takut plak kalau aku jumpe bersinar2 sbb tk pernah lagi jumpe.kekeke
 
ni da ade kat pasaran msia ke lum ni..??bape rege kucing ni ek..kui2..
 
Back
Top
Log in Register