Raja Bomoh kelapa sesat rawat covid-19

CG Sponsors
Sponsored Post

Laici

Super Active Member
Joined
Aug 19, 2014
Messages
5,393
Reaction score
705
Points
121
babun ni bukan hari tu cakap dia buat ritual ni main2 jer sebab ada orang suruh ke..

ni ritual apa pulak..
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
34,869
Reaction score
2,043
Points
206
macam mana dia boleh kaya buat bisnes ni?
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,391
Reaction score
21,048
Points
1,671

'Raja Bomoh' kembali, dakwa pagar dunia dari Covid-19


Setelah sekian lama menyepi, Ibrahim Mat Zin atau gelarannya "Raja Bomoh" membuat kemunculan semula di saat dunia menghadapi penularan wabak Covid-19.


Menerusi perkongsian video yang dimuat naik di laman Facebook Sultan Melaka semalam, dia mendakwa telah memagar seluruh dunia, khususnya Malaysia, daripada wabak tersebut selepas diminta berbuat demikian, selain rasa tanggungjawabnya sebagai rakyat Malaysia.

"Rakan-rakan bomoh dari seluruh dunia telah meminta saya untuk memulihkan wabak Koronavirus yang bermula di China dan kini telah masuk ke Malaysia.

"Kita akan cuba daya usaha kita dengan menggunakan globe atau peta dunia ini, kita akan tepung tawar dan renjiskan...Tujuan kita memagar seluruh Malaysia adalah untuk menyelamatkan 32 juta rakyat Malaysia yang berbilang kaum," katanya dalam rakaman itu.

Ibrahim memang dikenali dengan pelbagai aksi aneh, dan untuk upacara "memagar" kali ini, dia antara lain menggunakan teleskop milik moyangnya - yang didakwa sebagai seorang bomoh - beras kunyit serta daun pandan.

Setakat ini video itu telah ditonton sebanyak 118 ribu kali dengan lebih 1000 kongsian.

Menerusi rakaman itu, Ibrahim turut menyeru orang ramai agar mematuhi perintah kawalan pergerakan serta mengamalkan langkah pencegahan sepatutnya seperti membasuh tangan.

"Saya berasa sedih sekali melihat Muhyiddin Yassin yang baru saja beberapa minggu menjadi perdana menteri telah dilanggar gelora masalah sakit yang terkena kepada rakyat Malaysia.

"Jadi, saya berharap semua kita jangan keluar dari rumah kerana sakit ini belum ada penawarnya. Ini penawar (jampi) sahaja," katanya sebelum memulakan upacara "memagar" tersebut.

Dia turut mendoakan, serta menggesa orang ramai untuk turut berdoa, agar wabak Covid-19 dapat ditangani secepat mungkin.

Ibrahim mula menjadi perhatian umum di saat kehilangan kapal terbang MH730 pada 2014, dengan melakukan ritual di KLIA Sepang untuk membantu mengesan kapal terbang itu dengan menggunakan buah kelapa dan buluh yang dijadikan "teropong".

Pada 2017 pula, ketika hangat isu pembunuhan abang pemimpin Korea Utara iaitu Kim Jong Nam, dia sekali lagi membuat kejutan dengan membuat ritual di beberapa lokasi menggunakan buah kelapa, buluh, dan lima meriam buluh, untuk melindungi negara daripada dakwaan serangan nuklear oleh Korea Utara.

 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
11,083
Reaction score
2,052
Points
191
aku cuma nak kongsi ttg doa yg dibaca.. base on ayat Ayat Al-Quran..
iaitu doa nabi yunus ketika dalam cemas..

doa_nabi_yunus.jpg


so apa yg baik tu kita ambil..
apa yg x baik.. kita jauhkan..

btw doa nih sangat baik ketika terkena musibah..
baca dengan keyakinan, mohon bersungguh² kpd Allah supaya dijauhi musibah..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register