BTC USD 85,953.7 Gold USD 4,140.55
Time now: Jun 1, 12:00 AM

To Sell Quran Read PEN

Alhamdulillahi robbil ‘alamin. Allahumma sholli ‘ala nabiyyina Muhammad, wa ‘ala alihi wa shohbihi wa sallam.

Betapa banyak orang lalai dari amalan yang satu ini ketika malam Jumaat atau hari Jumaat, iaitu membaca surat Al Kahfi. Atau mungkin sebahagian orang belum mengetahui amalan ini. Padahal membaca surat Al Kahfi adalah suatu yang dianjurkan (mustahab) pada hari Jumaat kerana pahala yang begitu besar sebagaimana berita yang dikabarkan oleh orang yang benar dan membawa ajaran yang benar iaitu Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam.Semoga coretan ini memberi manfaat untuk kita pada hari ini.
Hadith pertama:
مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْكَهْفِ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّورِ فِيمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْبَيْتِ الْعَتِيقِ
“Barangsiapa yang membaca surat Al Kahfi pada malam Jum’at, dia akan disinari cahaya antara dia dan Ka’bah.” (HR. Ad Darimi. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shohih sebagaimana dalam Shohihul Jami’ no. 6471)
Hadith kedua:
مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْكَهْفِ فِى يَوْمِ الْجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّورِ مَا بَيْنَ الْجُمُعَتَيْنِ
“Barangsiapa yang membaca surat Al Kahfi pada hari Jum’at, dia akan disinari cahaya di antara dua Jum’at.”(HR. An Nasa’i dan Baihaqi. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shohih sebagaimana dalam Shohihul Jami’ no. 6470)

Inilah salah satu amalan padai hari Jum’at dan keutamaan yang sangat besar di dalamnya. Apakah kita akan membiarkan saja Jumaat barakah ini berlalu?
Semoga Allah selalu memberikan kita ilmu yang bermanfaat dan dimudahkan untuk beramal sholeh sesuai tuntunan Nabi-Nya shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Alhamdulillahilladzi bi ni’matihi tatimmush sholihaat. Wa shollallahu ‘ala nabiyyiina Muhammad wa ‘ala alihi wa shohbihi wa sallam.
 
Sebelum anda menganggap, belajarlah...
Sebelum anda menghakimi, fahamilah.
Sebelum anda menyakiti, rasailah....
Sebelum anda katakan, fikirkanlah....
 
digital recitation of quran ni bagus untuk belajar mudah
 
Tuan michael scotfield baru je bayar utk satu unit td...TQVM
 
orang tua2 guna pon senang Quran ni,saya peterang kat pak n mak saya,sat saja depa buleh guna,xgaduh dok tekan butang apa2 dah..tunjuk saja pen tu kat kad yg ada volume n speed tu,nanti dia ejas secara otomatik....mudah sungguh.main tunjuk tunjuk saja...tq tuan sebab rekomen saya produk ni...
 
Back
Top
Log in Register