problem screen acer aspire 4920g

CG Sponsors




akukurt

Legendary Member
Joined
Feb 9, 2010
Messages
10,592
Reaction score
60
Points
120
salam,

ni problem laptop kawan teman, skrin masa start jadik putih + ada garis2 melintang di tengah2 mcm tv lama + ada garisan hijau di skrin atas...

sapa pernah alami mende camni??

aku ada google sikit jumpa ramai gak ade problem macam lappy kawan eden ni..

http://forum.l0wyat.net/topic/1384076 (tukar 0 with o )

http://www.computing.net/answers/hardware/screen-problem-of-aspire-4920/59735.html


so, sapa pernah ada experience?? adakah kene tukar satu skrin or just inverter board???

nak hantar center acer dah habis pulak waranti..

sekian
 
Sponsored Post

ratusanRM

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,690
Reaction score
361
Points
131
Ada 2 kemungkinan. LCD skrin problem atau Mobo problem.
 

Hilmi iraaS

Freshie
Joined
Sep 4, 2010
Messages
24
Reaction score
2
Points
8
Rasanya Lappy TT tu ada masalah LCD. Rege LCD baru termasuk Ribbon dalam RM480.

LCD = RM480
LED = RM5XX ( Mahal sket )
 

rijal2009

Marked as Scammer, (until issue resolved)
Joined
Jul 8, 2009
Messages
9,169
Reaction score
286
Points
81
LCD seken RM400++ :D :D
laptop paling hampeh benda mahal kena tukar adalah mobo dgn lcd.
mobo=rm500++
lcd=rm400++
 

herolzz

Fun Poster
Joined
Sep 16, 2009
Messages
445
Reaction score
0
Points
10
yang garisan hijau tu aku pernah jumpe,,, biasanya dekat bahagian atas,,, aku rase windows yang problem,, sebab aku pernah format semula windows tu,,, garisan tu hilang plak...
 

goo.gl

Fun Poster
Joined
Nov 29, 2010
Messages
130
Reaction score
0
Points
10
mmg LCD problem tu..harge dlm 400++..tp ade kedai kne kn byran smp 600 skali upah..
 

Sasser

Fun Poster
Joined
Aug 8, 2008
Messages
372
Reaction score
4
Points
15
biasa lcd..chipset motherboard terus blank kalau keluar putih kemungkinan lcd. inverter pun bkn inverter as lighting keluar putih tu maknanya ada lighting tp lcd tidak dpt pecahkan pixel dgn betul.
 

ed_zero

Super Active Member
Joined
Sep 24, 2009
Messages
5,193
Reaction score
161
Points
73
suspek:

1.LCD
2.GPU (graphic processing unit)
3.Ribbon
 
Sponsored Post
Top
Log in Register