BTC USD 60,920.1 Gold USD 4,328.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pesan dari alam seberang

PenglipurLara

Fun Poster
Messages
681
Joined
Jan 14, 2025
Messages
681
Reaction score
29
Points
30
25XC0dxXZxno4cG8q4DY%2BIOv1lM%3D.jpg


Memang susah nak percaya bila orang dah tiada boleh berhubung dengan kita, tapi lepas apa yang saya alami... saya jadi fikir dua kali. Arwah ayah saya, Ahmad, memang jenis percaya perkara luar biasa macam hantu ke, UFO ke... tapi saya tak pernah beli cerita-cerita macam tu. Namun, semuanya berubah bila dia datang dalam mimpi saya lepas setahun dia meninggal.

Malam tu, saya tengah tidur dengan suami, tiba-tiba terasa ada orang goyang badan saya kuat-kuat. Bila bukak mata, saya nampak ayah berdiri kat tepi katil. Dia kata, saya kena pergi lawat datuk sebab mungkin tak lepas Easter. Pelik... sebab ayah nampak tenang je, tak hirau pun saya kat situ. Memang cuak gila.

Hubungan saya dengan datuk tak berapa baik, sebab ada cerita tak best yang orang buat auta kata saya curi duit. Tapi, ayah memang selalu nasihat suruh berbaik semula, sampai dia give up sebab saya hidup bahagia je walau tanpa family terdekat. Mimpi tu buat saya teringat balik cerita lama, tapi saya abaikan benda tu sebab datuk masih nampak ok walau ada kanser. Easter tiba, saya pergi lawat datuk. He was happy.

Tapi tak lama lepas tu, kesihatannya menurun tiba-tiba dan seminggu selepas Easter, dia masuk hospis. Kami semua tak sangka, doktor pun terkejut bila dia meninggal tepat setahun sehari selepas ayah saya pergi. Situasi tu macam dejavu bila ayah macam dah bagitahu dalam mimpi tu.

Beberapa tahun kemudian, sebelum tidur, saya nak set alarm. Telefon saya di volume penuh, teringat trauma masa ayah ICU, orang tak dapat contact saya sebab phone silent. Tapi saya beritahu diri, takde apa yang buruk akan berlaku. Benda yang sama berlaku, saya mimpikan ayah, kali ni lagi cemas. Bila terjaga, suami masuk bilik bagitahu sepupu saya meninggal dunia. Dia masih muda, sihat, takde siapa sangka.

Kenapa dua kali ayah bagitahu masa depan dalam mimpi saya walau dia tak pernah jejak rumah baru ni? Kadang-kadang, misteri macam ni memang buat kita tertanya-tanya... adakah ianya betul-betul pertanda atau sekadar kebetulan? Ada sesiapa alami benda pelik macam ni? Memang seram bila dia hanya muncul bila ada amaran. Sentiasa buat saya fikir pasal hubungan kita dengan mereka yang dah tiada.
 
Back
Top
Log in Register