BTC USD 64,936.6 Gold USD 1,785.17
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pertanyaan tentang insurans...

alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,412
Reaction score
257
Points
81
Salam,

wahai otai2 cg...

Kalau bekerja sendiri...(cth bengkel kimpalan)ade ke insurans yg boleh cover sekiranya ade kemalangan berlaku...?
 
Sponsored Post

bojed

Active Member
Joined
Oct 31, 2007
Messages
1,930
Reaction score
25
Points
30
Salam.

Ada. Macam2 pakej boleh ambil seperti:

1. Pampasan kematian/hilang upaya kekal.
2. Pampasan penyakit kritikal.
3. Pampasan kemalangan.
4. Medical card.
5. Elaun hospital, bedah, MC akibat kemalangan.
6. Caruman insurance free sekiranya menghidap penyakit kritikal.
dan macam2 lagi.

Orang2 yang kerja sendiri lagi patut ambil insurance sebab takde protection yang disediakan majikan. You nak ambil insurance ke?
 

remy82

Fun Poster
Joined
May 26, 2006
Messages
783
Reaction score
18
Points
15
Salam,

wahai otai2 cg...

Kalau bekerja sendiri...(cth bengkel kimpalan)ade ke insurans yg boleh cover sekiranya ade kemalangan berlaku...?

ada boleh ambik xtra Personal Accident Setahun RM380(utk Perkerja resiko tinggi)

Pampasan Kematian/Hilang Upaya Kekal RM100,000
Tuntutan Rawatan Hospital RM3,000
MC akibat Kemalangan RM100/minggu
 

alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,412
Reaction score
257
Points
81
Salam.

Ada. Macam2 pakej boleh ambil seperti:

1. Pampasan kematian/hilang upaya kekal.
2. Pampasan penyakit kritikal.
3. Pampasan kemalangan.
4. Medical card.
5. Elaun hospital, bedah, MC akibat kemalangan.
6. Caruman insurance free sekiranya menghidap penyakit kritikal.
dan macam2 lagi.

Orang2 yang kerja sendiri lagi patut ambil insurance sebab takde protection yang disediakan majikan. You nak ambil insurance ke?

adik aku kerja bengkel xde insurans jd tu yg nk cari ni...
tgh servey mana insurans yg terbaik...
 

alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,412
Reaction score
257
Points
81
ada boleh ambik xtra Personal Accident Setahun RM380(utk Perkerja resiko tinggi)

Pampasan Kematian/Hilang Upaya Kekal RM100,000
Tuntutan Rawatan Hospital RM3,000
MC akibat Kemalangan RM100/minggu

macam menarik ni...x mahal...
 

bojed

Active Member
Joined
Oct 31, 2007
Messages
1,930
Reaction score
25
Points
30
Betul tu.

Kalau nak medical card, minimum RM100/mth.
 

Cikgu Rosli

Fun Poster
Joined
Jul 6, 2010
Messages
227
Reaction score
0
Points
10
Memang ambik insurans macam rugi, tapi kalau tak ambik pasti rugi lebih besar. Ambik antara 5% - 10% dari pendapatan. biasanya boleh cover dua tahun pendapatan. Kalau nak ambik insurance pertimbangkan perkara ni...

1. Islamic
2. Comprehensive
3. Flexible
4. From Reputable company

Ambik ikut keperluan kita, bukanya kepentingan agen.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register