Pendaftaran Sdn Bhd & MOF

CG Sponsors




fazrimukhtar

Freshie
Joined
Oct 12, 2008
Messages
48
Reaction score
0
Points
6
Pendaftaran Sdn Bhd
RM2,250

Pendaftaran Kewangan & Status Bumiputera
RM1,500

Harga Pakej Istimewa
Pendaftaran Syarikat Sdn Bhd + Pendaftaran MOF
RM3,000(Penjimatan sehingga RM750)

Hubungi
fazri mukhtar
0176092695
[email protected]
 
Sponsored Post

KilangCetak

Active+ Member
Joined
Apr 14, 2008
Messages
4,447
Reaction score
29
Points
35
nak tahu la...malas nak kaji...ape keperluan yg perlu ada bile da ada sdn bhd???
 

fazrimukhtar

Freshie
Joined
Oct 12, 2008
Messages
48
Reaction score
0
Points
6
nak tahu la...malas nak kaji...ape keperluan yg perlu ada bile da ada sdn bhd???
Keperluan yg perlu ada utk daftar MOF ek?

1. Paid up capital at least RM2,500 = Kat dlm current a/c pn kne ada RM2,500 utk bidang biasa (bidang khas RM10k - RM100k)

2. Caruman EPF 3 Bulan. Co. baru 1 bulan cukup.

3. Office bersignboard utk lawatan tapak status bumi.

4. Dokumen2 biasa cam Tenancy Agreement, Borang2 dari Setiusaha Syarikat (F49,M&A,F24,Blablabla), etc. (nk wat betul2 nnti aku kasi list lengkap)

5. 10 bidang pertama dh termasuk dlm fee. (list kod bidangpn akn aku bagi kalau dh nk dftr nnti)

Ada musykil lagi, leh tny/PM aku.
 

MAIDIN

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
8,164
Reaction score
446
Points
81
nak tanye , bila daftar sdn bhd kene bayar cukai tahunan kan .

kiraan cukai tu camne ye . berdasarkan untung ye .

kalau misalnya kita buat loan bank dan duit yg kuar masuk dalam akaun bank sdn bhd ,dan kita still ada hutang pd bank . camne kiraan cukai dia ?
 

MAIDIN

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Feb 21, 2008
Messages
8,164
Reaction score
446
Points
81
daftar kewangan dan status bumiputra tu untuk ape ye ?
 

gengjawa

CG Top Poster Club, XM Official, Introducing Broke
Platinum Member
Joined
Dec 22, 2006
Messages
33,087
Reaction score
200
Points
123
caj renew MOF berapa?
pm wak yer
 

fix90

Active Member
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2,167
Reaction score
11
Points
25
saya baru nak sign for MOF.. skrg saya kurang faham sal caruman tu.. camne nak buat? yang lain faham..

and.. for sdn bhd tu.. benefit nye ape? berbanding entprise?
 

KilangCetak

Active+ Member
Joined
Apr 14, 2008
Messages
4,447
Reaction score
29
Points
35
saya baru nak sign for MOF.. skrg saya kurang faham sal caruman tu.. camne nak buat? yang lain faham..

and.. for sdn bhd tu.. benefit nye ape? berbanding entprise?
yg aku tau liabiliti je....kalau contoh sdn bhd kena bankrup, company je bankrup, owner xde pape...

tp kalau entrprise, owner pun bankrup...harta2 kita akan dikira...
 

fazrimukhtar

Freshie
Joined
Oct 12, 2008
Messages
48
Reaction score
0
Points
6
nak tanye , bila daftar sdn bhd kene bayar cukai tahunan kan .

kiraan cukai tu camne ye . berdasarkan untung ye .

kalau misalnya kita buat loan bank dan duit yg kuar masuk dalam akaun bank sdn bhd ,dan kita still ada hutang pd bank . camne kiraan cukai dia ?
Sdn Bhd akan dicukaikan atas Cukai Syarikat (Borang C) & Enterprise akan dicukaikan atas Cukai Individu (Borang B)

Kiraan cukai adala ke atas Untung Bersih yg telah ditambah perbelanjaan tak dibenarkan (eg. Susutnila,etc) dan setelah ditolak dengan Elaun Modal (dtg dari pembelian Aset Tetap). Biasanya kadar cukai Syarikat 20% dari Pendapatan yang dikenankan cukai.

Kesimpulannya, kiraan Cukai Syarikat dimulai dengan Untung bersih Syarikat.
 

fazrimukhtar

Freshie
Joined
Oct 12, 2008
Messages
48
Reaction score
0
Points
6
daftar kewangan dan status bumiputra tu untuk ape ye ?
Daftar Kewangan ni utk memudahkan pihak Kerajaan Pusat mahupun Negeri pilih Syarikat Sdn Bhd / Ent mana yg sesuai utk job / tender Goverment. Mana yang sesuai dari segi bajet & job, akan dipilih. Prioriti diberikan kepada Syarikat yang berdaftar dengan MOF + Status Bumiputera.

Maksudnya, sape yg daftar, kira ada potensi untuk dishortlistedkanlah dalam tender Gov + sekarang ni mcm dah jadi part of requirement.

p/s: Kalau ada sesapa nak perjelaskan lagi explanation aku ni, amat dialu2kan.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register