Oil trading saje...

Recommended Brokers


Latest Threads

asdasdasd

Legendary Member
Joined
May 2, 2011
Messages
12,901
Reaction score
304
Points
136
Salam kengkawan..

hari nie ak memulakan misi terbaru = peralihan dari seorg trader forex kepada trader oil. semua gara2 hukum yg nak taknak ak terpaksa gak telan fakta bahawasanya wang bukannya komoditi yg patut diperdagangkan.

berbalik kepada thread baru nie, ak ada gak usya title thread sebelah yg ada terselit perkataan "oil", namun title saje terselit perkataan oil, tp isi kandungan rata2 pasal gold. oleh kerana bohsan membacanya, dah blum ada lagi trading room yg bincang pasal oil semata2, maka ak selaku peminat oil yg baru sahaja bercita2 tuk meneroka mana2 telaga minyak yg ada atas bumi nie, dengan rasa rendah dirinya membuka trading room tuk membincangkan pasal oil saje pada pagi yg hening nie.

marilah kita sama2 berbincang pasal komoditi nie sbb ianya halal diniagakan kerana ia adalah komoditi dan bukannya kertas/duit yg para ustaz duk kecoh sgt tak kasi kita trade kn..sape2 nk mulakn, sila2 la. jgn malu ye... :):):):):)
 
Sponsored Post

ammal07

Super Active Member
Joined
Apr 3, 2008
Messages
5,069
Reaction score
368
Points
81
TT buka topik sengap terus..
harga minyak terkini 97.36 boleh turun lagi tu..
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,375
Reaction score
89
Points
70
meh saya mulakan..tanpa segan silu menjual minyak gamat langkawi ni pada harga 86.30..kekeke.. TAYOR loriiiii !!

target around 82.50..amacam pandangan masto2 minyak gamat semua? hehe

p/s: duk tunggu TT..tp tt diam pulok..terpaksa la..sy melakukan urusan jual beli di sini..hehe
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,375
Reaction score
89
Points
70
meh saya mulakan..tanpa segan silu menjual minyak gamat langkawi ni pada harga 86.30..kekeke.. TAYOR loriiiii !!

target around 82.50..amacam pandangan masto2 minyak gamat semua? hehe

p/s: duk tunggu TT..tp tt diam pulok..terpaksa la..sy melakukan urusan jual beli di sini..hehe

opss..minyak gamat ditukar target ke 83.50..hehe :)
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,375
Reaction score
89
Points
70

opss..minyak gamat ditukar target ke 83.50..hehe :)
nampaknya minyak gamat kita meneruskan perjalanan sehala untuk di jual di selatan..

ehhe

sedikit berita tentang minyak...


NEW YORK, 12 Okt (Reuters) - Amerika Syarikat niaga hadapan minyak mentah ditutup rendah buat kali pertama dalam enam sesi pada hari Rabu apabila para pelabur mengambil keuntungan selepas kenaikan lebih daripada 13 peratus dalam tempoh lima sesi sebelumnya.

Pertarungan lewat pengambilan untung yang dibangunkan di hadapan laporan inventori mingguan, di mana inventori mentah domestik diramalkan meningkat pada minggu ke 7 okt. Kerugian adalah tipis, walau bagaimanapun, apabila harga disokong, topping $ 86 setong sebelum ini, oleh berita bahawa Slovakia, satu-satunya holdout dalam cadangan untuk meningkatkan dana menyelamat zon euro,
akan mengesahkan rancangan pada hari Jumaat.

Tenaga Antarabangsa yang berpangkalan di Paris Agensi, penasihat kepada 28 negara-negara perindustrian, seterusnya mengurangkan unjuran pertumbuhan permintaan minyak global, berikutan penurunan ramalan sendiri OPEC pada hari Selasa.

Secara berasingan, Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika Syarikat pared ramalan 2011 permintaan, tetapi menaikkan anggaran 2012 di. Institut Petroleum Amerika akan mengeluarkan data inventori mingguan pada 4:30 pm EDT (2030 GMT) dan EIA akan melepaskan laporannya pada hari Khamis pukul 11 ​​pagi EDT (1500 GMT), kedua-dua lambat satu hari kerana cuti Hari Columbus.

Kalau malas baca..baca yang saya bold dah faham kenapa kita target sell..analisis dan tawakal..insyaALLAH :)cgrock
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,375
Reaction score
89
Points
70

opss..minyak gamat ditukar target ke 83.50..hehe :)
minyak gamat sudah laris dijual 83.50..smpai target!!

ada sapa follow?tayorr..hehhehe

jom kita analisis kemudian punya..kalau lepas lagi around 83.30 dan tak dpt retracement situ..

kita tunggu area 81.30 plus minus..amacam :-?:-? :)paid:)paid
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,375
Reaction score
89
Points
70
masih optimis dia akan trend down..saya masih mencari peluang untuk sell dengan SL yang amat sedikit...

Sedikit berita FUNDAMENTAL tentang Minyak Gamat ni..hehe..(crude oil)

Eksekutif minyak muram melihat kemelesetan, harga yang lebih rendah




London - Industri minyak mempunyai prospek ekonomi yang overwhelmingly suram, menjangka kemelesetan pada tahun hadapan, kurang permintaan bagi bahan api dan harga minyak yang lebih rendah, satu kajian daripada wakil-wakil ke persidangan industri utama menunjukkan minggu ini.

Tujuh puluh tujuh peratus daripada peserta di Minyak tahunan & Wang persidangan pada hari Selasa dan Rabu di London berkata kemungkinan kemelesetan dalam ekonomi dunia maju OECD yang lain adalah tinggi dengan hanya 23 peratus melihat mereka serendah.

Enam puluh lima peratus daripada wakil-wakil berfikir ramalan permintaan minyak global pada tahun hadapan akan diturunkan lagi pada tahun ini kerana kelembapan ekonomi mengambil memegang dan hanya 33 peratus fikir Laut Utara Brent harga minyak mentah yang akan berakhir pada tahun ini melebihi $ 100 setong.

Niaga hadapan minyak mentah Brent diniagakan sekitar AS $ 110 setong pada hari Khamis dan telah tinggal melebihi $ 100 bagi sebahagian besar tahun ini.

Pihak penganjur Minyak & Money menyediakan semua 450 delegasi dengan peranti mengundi tangan di tempat duduk mereka dan bertanya beberapa soalan sepanjang persidangan bermula dari pilihan utama mereka untuk perisa ais-krim untuk ramalan makro-ekonomi yang berat.

Ahli ekonomi dan penganalisis minyak telah secara beransur-ansur mengurangkan unjuran permintaan minyak bagi tahun ini dan 2012 kerana tahap kelembapan ekonomi di Amerika Syarikat dan Eropah telah menjadi jelas.

Pada hari Rabu Agensi Tenaga Antarabangsa, yang menasihatkan 28 mengembangkan ekonomi Pertubuhan bagi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) mengikut dasar tenaga, mengurangkan unjuran permintaan minyak untuk mencerminkan pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan.

Mengesahkan prospek menurun, 76 peratus daripada peserta berkata mereka melihat risiko yang paling besar kepada harga minyak lebih tahun akan datang yang akan datang daripada permintaan, berbanding dengan bekalan, membayangkan penggunaan mungkin jatuh sebagai hasil daripada aktiviti ekonomi yang kurang.

Kebanyakan peserta juga berkata mereka menyangka industri minyak adalah lebih cenderung tidak mampu untuk memenuhi apa-apa permintaan untuk bekalan minyak tambahan tanpa kenaikan harga tenaga utama dalam tempoh beberapa tahun akan datang, dengan 57 peratus pengundi yang memilih pilihan ini.

Dua pertiga perwakilan berkata mereka fikir Spring Arab telah meningkat risiko bekalan dalam pasaran minyak dunia. Suku perwakilan berfikir kebangkitan di Timur Tengah dan Afrika Utara sejak tahun lepas tidak akan membuat perbezaan.

Eksekutif minyak telah berpecah sama ada Pertubuhan yang Petroleum Exporting Negara (OPEC) telah telah berkesan dalam menstabilkan pasaran minyak, dengan 42 peratus melihat usaha kartel sebagai "adil," 22 peratus melihat mereka sebagai "baik" dan 20 peratus berkata mereka "miskin."
 

krkic

Active Member
Joined
Oct 31, 2009
Messages
1,986
Reaction score
9
Points
25
mantap bro..klu tepek ss selai due ok gak..hehe...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register