BTC USD 67,541.6 Gold USD 2,398.15
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PC News Nak Lawan Apple, NVIDIA Dan AMD Rancang Hasilkan CPU Berasaskan Arm

Xploit Machine

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
58,783
Top Poster #8
Joined
Nov 23, 2012
Messages
58,783
Reaction score
6,532
Points
916
Awards
1
NVIDIA kini telah memulakan persediaan secara dalaman untuk CPU generasi seterusnya yang akan menggunakan seni bina Arm. Syarikat ini bukan sahaja mahu menandingi Intel tetapi juga Apple dalam kategori pelanggan yang telah meletakkan cip berasaskan Arm sebagai asas yang kukuh bagi peranti seperti dekstop dan komputer riba mereka. Berdasarkan laporan, NVIDIA secara senyap telah membentuk CPU yang akan menjalankan sistem pengendalian Windows Microsoft dengan menggunakan teknologi daripada Arm Holdings.

Sehubungan dengan itu, AMD juga dilaporkan sedang menghasikan CPU dengan menggunakan teknologi Arm. AMD menekankan bahawa CPU berasaskan Arm mereka akan diletakkan setaraf dengan CPU x86 di ruang pasaran PC Ryzen. Teknologi CPU berasaskan Arm ini bukanlah teknologi pertama yang dihasilkan oleh NVIDIA dan AMD. Sebagai contoh, CPU NVIDIA Grace untuk HPC/AI dihasilkan berasaskan seni bina teras CPU Arm Neoverse N2 dan setanding dengan CPU x86 pada masa kini.

grace-cpu-superchip-2c50-p@2x.jpg


Sama untuk AMD, Jim Keller yang merupakan bekas pereka cip untuk AMD tidak gemar dengan tindakan AMD membatalkan projek CPU K12 ARM. Tujuan mereka adalah untuk fokus pada x86 walaupun sekarang mereka kembali memberi peluang kepada teknologi Arm untuk digunakan dalam keluaran cip CPU AMD yang akan datang sama ada dalam bentuk tunggal Arm ataupun hibrid x86/Arm. Berdasarkan laporan yang dibuat, NVIDIA dan AMD dijangka mengeluarkan produk CPU berasaskan Arm mereka pada tahun 2025 sekaligus memperkuatkan lagi nama mereka di dalam pasaran PC.​

Sumber asal Wccftech
 

CG Sponsors
Back
Top
Log in Register