Fundamental to know about advertising (marketing)
ramai orang tertanya-tanya adakah dengan advertising orang akan terus membeli produk kita???
kalau orang tak beli, kira advertising kita tak cukup powerlah??
pernahkah kita mengambil kira dengan satu advertising tu, apa benefit yang kita dapat?? what is the fundamental of advertsing??
mencari prospek?? mencari potential customer?? increase sales??
seandainya kita berfikiran macam tu, bersedialah untuk menerima hakikat bahawa amat susah, sangat susah, teramat susah untuk kita menjana keuntungan @ cash inflow @ transaction. malahan kita akan rasa kerugian.
so, what is the "
true" fundamental of advertising???
kita jangan berharap yang dengan advertising, kita boleh cepat dapat duit.
dalam advertising, kita bukan promote @ target sales semata2.
contoh, dengan sewa billboard ni, edar risalah, tempek kat CG, dalam majalah, fliers, buh kat billboard, gantung banting sebagainya, tapi sales cuma naik 1%, kita punya modal pon tak balik lagi. so how?? are we in losses??
fundamental of advetising,
- create awareness
- give option @ choices
- promote to buy
ni adalah fundamental of advertising (marketing)
kita berniaga, tapi adakah semua orang tahu kita berniaga, does everyone aware of our business??
sebab tu yang pertama, create awareness dalam mass audience. dengan advertising, bg orang taw yang kita berbisnes, ada perniagaan di sekian2 menawarkan sekian2. bukan semata2 target sales. tapi target supaya lebih ramai orang tahu tentang perniagaan dan produk kita
kedua, dengan advertising, orang tahu bahawa kita ada perniagaan dan menawarkan sesuatu yang mereka mahu, kita juga sebenarnya jangan target sales, tapi kita offer mass audience option. kita masukkan option untuk membeli di kedai kita. contoh, kedai pak abu(murah), kedai kak rokiah(barang dilap selalu, cantik mcm 7E), kedai IMP(besar mcm pasaraya).
dan terakhir, kita prmote orang untuk membeli sesuatu dan menggunakan servis yang kita offer. disinlah banyaknya bermain dengan aftersales support services, presentation, pre-services, dan lain2. kita mengajak orang untuk membeli dikedai kita. kita letakkan banyak faktor dalam advertising, mcm retention, figure ground, banyak guna halo effect, dan lain2.
sebab tu kebanyakan perniagaan memerlukan masa yang lama untuk create audience awareness. dan TV adalah salah satu cara untuk menyampaikan sesuatu dengan besar.(agak mahal)
tapi kita perlu mengira sesuatu. sebagai contoh,
iklan dalam majalah. RM10000 sekali keluaran.
sekali keluaran lebih 50000 naskhah terjual. jadi, secara total, hanya perlukan 20sen untuk sampaikan kepada seorang audience. 20sen for better audience.
sebagai contoh diatas, majalah wanita, target umur 30tahun keatas. mangga 20tahun keatas, untuk promosi barang kecantikan. kita dapat target terus kepada target market kita. rather than guna banting dan sebagainya.
dan TV, waktu prime, 8.30 - 9 MLM, sekali iklan 500K, dalam masa 10saat, tapi viewers kita anggap 15% of malaysians(30M). secara kasar, kita hanya membayar sebanyak 11sen untuk setiap viewer. lebih murah berbanding masuk majalah, dan lebih grand bula orang tgk,
remeber, to create awareness.
