BTC USD 85,307.9 Gold USD 4,140.83
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mod: Tolong delete thread ini

Dalam konteks Malaysia,maksud saudara?

Begini, apa yang saya tahu wahabi ni ada yg ekstrim dan ada yang tidak. Yg ditentang ialah yg melampaui2. Itu sahaja.

Yang pasti, akidah ASWJ perlu dijaga. Ulama' salaf pun tak kata bapa nabi masuk neraka, inikan pula wahabi yang kata.

Itulah saya tak setuju. Saya ada dalil mengapa saya tolak Wahabi. Tetapi dalil itu tidak tersimpan di dada saya. InsyaAllah, saya akan cuba tambahkan ilmu. :)

imam nawawi rahimahullah setuju hujah yg mengatakan ibu bapa Nabi SAW kafir. adakah imam nawawi rahimahullah wahabi?
 
Ya, untuk pengetahuan saudara. DR MAZA menolak jalanan tauhid Asyaariah. Saya lebih suka bertanya orang yang ahli dalam bidang usuluddin kerana Dr MAZA menggunakan tauhid 3.

Adapun ASWJ menggunakan jalanan Imam Abu Hasan Asyaari dan Imam Abu Mansur Maturidi. Saya lebih suka bertanya terus daripada orang yg alim ilmu tauhid ini. Alhamdulillah. Kebanyakan ulama' telah memilih jalanan ini seperti imam Ghazali, Imam Haraiman, dan banyak lagi lah..saya tak ingat.

Jadinya, saya tidak menerima pendapat Dr MAZA. Ulama' moden. Saya lebih suka mengikut pendapat ulama' terdahulu sepertimana yang terdapat dalam kitab Bakuratul Amani, Zahratul Murid dan sebagainya. Saya kira, saudara perlu dengar juga pandangan ulama' Tuan Guru Hj Salleh, anak Murid Pak Da Ail Fathani, pandangan Baba Ail Sepanjang, dan ulama' ASWJ yang lain. Ulama' yg belajar secara talaqqi daripada guru bukan ulama' moden sekarang.

Terima kasih ye. Wallahualam. :)

imam syafie rahimahullah tak mengikuti tauhid jalan imam abu hassan asyaari dan imam abu mansur maturidi rahimahumullah. adakah imam syafie bukan ASWJ?
 
imam syafie rahimahullah tak mengikuti tauhid jalan imam abu hassan asyaari dan imam abu mansur maturidi rahimahumullah. adakah imam syafie bukan ASWJ?

Imam Syafie ASWJ. Jalanan yang dibuat ini untuk orang seperti kita supaya dapat belajar ilmu usuluddin. Ini kaedah ulama' ASWJ gariskan supaya kita tahu ilmu tauhid. Jalanan ni supaya memudahkan masyarakat memahami ilmu usuluddin. :)
 
Imam Syafie ASWJ. Jalanan yang dibuat ini untuk orang seperti kita supaya dapat belajar ilmu usuluddin. Ini kaedah ulama' ASWJ gariskan supaya kita tahu ilmu tauhid. Jalanan ni supaya memudahkan masyarakat memahami ilmu usuluddin. :)

dan wahabi (baca: salafi) belajar usuluddin melalui jalan ulama2 salaf tmasuk imam syafie rahimahullah. jd, sila jgn bezakan wahabi dgn ASWJ. mereka juga ASWJ. Malah,mereka lg layak digelar ASWJ, sbb mereka mengikuti ulama2 salaf.
 
dan wahabi (baca: salafi) belajar usuluddin melalui jalan ulama2 salaf tmasuk imam syafie rahimahullah. jd, sila jgn bezakan wahabi dgn ASWJ. mereka juga ASWJ. Malah,mereka lg layak digelar ASWJ, sbb mereka mengikuti ulama2 salaf.

Erm, kenapa baca salafi??????

Baca lah wahabi. Salafi salafi. Wahabi wahabi. Aduhai sayang..seribu kali sayang... :)

Ye la2, kamu betul. Maafkan saya. :D
 
dan wahabi (baca: salafi) belajar usuluddin melalui jalan ulama2 salaf tmasuk imam syafie rahimahullah. jd, sila jgn bezakan wahabi dgn ASWJ. mereka juga ASWJ. Malah,mereka lg layak digelar ASWJ, sbb mereka mengikuti ulama2 salaf.

Oh tu, kenapa Wahabi tak pakai mazhab imam Syafie, bahkan tidak menggunakan mazhab langsung? Kata ikut imam syafie? Pelik lah.
 
Ciri-ciri Ringkas Fahaman Wahhabi
Assalamualaikum Warahmatullah.

PENGENALAN

Fahaman Wahabi ini terlalu kerap ditimbulkan oleh pelbagai pihak samaada dari golongan muda ataupun golongan tua. Sejak sekian lama juga saya sering kali ditanyakan isu-isu berkaitan fahaman Wahabi. Pelbagai persoalan diajukan kepada saya samada melalui Email dan YM ataupun melalui PM di iLuvislam. Di antara mereka ini ada yang meminta saya untuk menyediakan sedikit sebanyak info dan maklumat berkaitan dengan fahaman Wahabi ini. Di samping itu, saya juga tidak terlepas dari menerima kritikan dan cemuhan dari golongan Wahabi setiap kali saya berhujjah dan berbincang dengan mereka.

Di sini saya cuba memberikan beberapa maklumat untuk dijadikan panduan untuk sahabat-sahabat semua bagi mengenali fahaman Wahabi. Tujuan utama saya menulis dan menyediakan artikel ini bukanlah bertujuan untuk mencari gaduh dengan golongan Wahabi akan tetapi penyediaan artikel ini adalah perbincangan yang sempat ditulis semula. Artikel ini juga saya sediakan secara ringkas dan ia masih memerlukan beberapa penerangan dan penjelasan lebih lanjut lagi. Ini bukanlah suatu tuduhan melulu tanpa periksa namun inilah cerita sebenarnya. Bagi mengukuhkan lagi kepercayaan peribadi, pembaca bolehlah menyemak sendiri kitab-kitab yang telah dikarang oleh para ulama muktabar bagi membincangkan fahaman Wahabi ini.

Antara cara-cara mudah mengenali mereka samada berfahaman Wahabi ataupun tidak ataupun terkena sedikit tempias dari fahaman Wahabi adalah:

Dari Sudut AQIDAH:

01. Gemar membahagikan-bahagikan tauhid kepada tiga bahagian iaitu Tauhid Rububiyah, Uluhiyah dan al-Asma Wa al-Sifat lantas menyamakan umat Islam kini dengan musyrikin Mekah.

02. Menyesatkan manhaj Asyairah dan Maturidiyah yang merupakan dua komponen utama dalam Ahli Sunnah Wal Jamaah.

03. Kritikal terhadap sisitem pengajian Sifat 20.

04. Gemar membahaskan ayat-ayat mutasyabihat dan membahaskan perihal istiwa Allah Taala, tangan Allah Taala, di mana Allah Taala dan lain-lain ayat mutasyabihat lagi lantas memahami ayat-ayat itu dengan zahir ayat dan mencerca mereka yang mantakwil ayat-ayat ini. Akhirnya mereka secara tidak sedar termasuk di dalam golongan Mujassimah dan Musyabbihat.

05. Sering meletakkan isu-isu fiqh dalam bab aqidah, seperti tawasul dan istighatsah lantas mensyirikkan dan mengkafirkan amalan-amalan yang tidak sehaluan dengan mereka. Juga mensyirikkan amalan yang tidak dipersetujui contohnya mambaca salawat syifa dan tafrijiah dll.

06. Mudah melafazkan kalimah syirik dan kufur terhadap amalan yang mereka tidak persetujui (Khawarij Moden).

07. Amat kritikal terhadap tasawuf serta tarikat dan mengatakan bahawa tasawuf dan tarikat diambil daripada ajaran falsafah Yunan, agama Buddha dan dll.

Dari Sudut FIQH:

01. Kritikal terhadap mazhab-mazhab fiqh dan menganggap sesiapa yang berpegang kepada satu mazhab adalah taksub dan jumud. Mereka akan menyarankan mengikut fiqh campuran atas corak pemahaman mereka dan menamakannya sebagai Fiqh Sunnah.

02. Membahagikan manusia kepada tiga golongan iaitu mujtahid, muttabi dan muqallid dan mencerca golongan muqallid. Bagi mereka hanya menyeru kepada mengikut seorang alim atau imam itu hanyalah dengan dalil walaupun pada hakikatnya mereka tidak memahami dalil tersebut.

03. Gemar membangkitkan isu-isu furuk yang sudah lama diperbahaskan oleh para ulama terdahulu seperti isu tahlil, talqin, qunut subuh, zikir berjamaah, zikir dengan bilangan tertentu, lafaz niat solat, ziarah makam para nabi dan ulama, sambutan maulidur rasul dll.

04. Perkataan bidaah sentiasa diulang-ulang pada perbuatan yang mereka tidak setuju. Bidaah di dalam agama bagi mereka hanyalah sesat dan akan menjerumuskan pembuatnya ke dalam neraka. Kata-kata Imam Syatibi pada pembahagian bidaah akan mereka ulang-ulangi. Menurut fahaman mereka pembahagian ulama lain pada bidaah hanyalah bidaah dari sudut bahasa.

05. Wahabi secara umumnya mengaitkan amalan-amalan tertentu kononnya sebagai rekaan dengan hawa nafsu atau kejahilan para ulama terdahulu manakala Wahabi di Malaysia cuba mengaitkan amalan yang mereka tidak persetujui hanyalah rekaan para ulama Nusantara.

06. Hanya berpegang kepada suatu pendapat dalam hukum hakam fiqh jika mempunyai dalil yang zahir dan amat gemar meminta dalil dari al-Quran dan al-Hadis seolah-olah mereka dapat membuat perbandingan sendiri kuat lemahnya sesuatu pendapat berdasarka dalil yang dijumpai.

Dari Sudut MANHAJ:

01. Berlebih-lebihan pada mengkritik mereka yang tidak sehaluan dengan mereka baik ulama terdahulu mahupun sekarang.

02. Menganggap bahawa hanya mereka sahajalah yang benar dan merekalah sahajalah pembawa manhaj salaf yang sebenar.

03. Bersikap keras kepala dan enggan menerima kebenaran walaupun dibentangkan beribu-ribu hujjah. Bagi golongan Wahabi dalil mereka yang menentang mereka semuanya lemah atau telah dijawab.

04. Amat gemar berdebat walau di kalangan masyarakat awam.

05. Terlalu fanatik kepada fahaman dan tokoh-tokoh yang mereka diiktiraf mereka seperti Muhammad Abdul Wahab, Abdul Aziz bin Baz, Nasir al-Albani, Muhammad Soleh al-Utsaimin, Soleh Fauzan dll.

06. Mudah mengatakan bahawa ulama terdahulu sebagai silap ataupun sesat dll.

07. Mendakwa mereka mengikut manhaj salafi pada urusan aqidah dan fiqh walaupun hakikatnya mereka amat jauh sekali dan tidak memahaminya.

08. Cuba untuk menyatukan semua pihak atas fahaman mereka lantas menyebabkan perpecahan umat.

09. Sebahagian mereka juga bersikap lemah lembut pada kuffar dan berkeras pada umat Islam.

10. Menyesatkan dan memfasiqkan sesiapa yang bercanggah dengan mereka serta melebelkan dengan pelbagai gelaran.

11. Seolah-olah menyamatarafkan hadis dhoif dengan hadis maudhuk lantas mendakwa mereka hanya mengikut hadis yang sahih selain kritikal terhadap penerimaan riwayat dan taasub dengan penerimaan atau penolakan Nasir al-Albani semata-mata.

12. Membuat khianat ilmiah samada pada penulisan atau pada pantahqiqan kitab-kitab lama terutamanya.

PENUTUP

Hampir keseluruhan artikel ini saya ambil dari kertas kerja yang pernah disediakan dan dibentang sendiri oleh sahabat saya iaitu Ustaz Syed Abdul Kadir bin Syed Hussin Aljoofre. Cuma beberapa perkara sahaja saya buang dan tambah agar lebih natural untuk dibaca. Semoga penulisan ini menjawab pelbagai persoalan mengenai fahaman Wahabi ini dan ia boleh membawa manfaat kepada umat Islam sejagat. Saya doakan agar semua pihak mendapat hidayah dari Allah Taala. Aminnn.

‘Memberi dan Berbakti’

Sekian. Wallahualam.

Penulis : Ustaz Buluh

http://jomfaham.blogspot.com/2009/04/ciri-ciri-ringkas-fahaman-wahhabi.html

PERANGI WAHABI! PERANGI SYIAH! SELAMATKAN AKIDAH KITA AHLI SUNNAH WAL JAMAAH!

rasa macam kena setepek dkt diri sendiri tak tt?tu cuma satu je tu aku bagi yang terang2 kat tt.

cakap aku tipu?tengok siapa yang buka thread ajak orang berdebat ni?tengok link bawah ni

Saya Mahu Debat Dengan Penyokong UMNO dan PAS!!

tt ni memang wahabi ke?hehe,patut lah semacam je.
 
Back
Top
Log in Register