BTC USD 35,882.1 Gold USD 1,876.86
Time now: Jun 1, 12:00 AM

minyak enjin palsu & tulen..

General Juhziz

Super Active Member
Joined
Apr 21, 2010
Messages
8,697
Reaction score
259
Points
81
gang2 CG sume

aku nk tnye lah cmne nk bezakan minyak enjin yg ori dgn yg tiruan???
(minyak hitam)
aku base pakai minyak enjin shell @ castrol..tukar2 pki
10-30w

utk viva sll aku dpt rm 37 castrol rm44 shell
gang2 CG ad tips x?

TQ
 
Sponsored Post

arul57

Super Active Member
Joined
Jul 21, 2008
Messages
6,176
Reaction score
71
Points
80
yup, baek beli kat stesen minyak, mahai sikit la.
kalau kat kedai sparepart tu, mintak resit pembelian, kalau jadi apa2 kat keta kita, boleh buat laporan kat tribunal. peniaga jual minyak tiruan.
susah gak nak kenal pasti minyak ori atau tak? takkan nak rasa kot, hehe.
biasanya minyak tiruan byk jenama yg sudah dikenali mcm sh**l, kestrol, m***l n bla2.
 

[email protected]

Fun Poster
Joined
May 13, 2010
Messages
602
Reaction score
6
Points
15
gang2 CG sume

aku nk tnye lah cmne nk bezakan minyak enjin yg ori dgn yg tiruan???
(minyak hitam)
aku base pakai minyak enjin shell @ castrol..tukar2 pki
10-30w

utk viva sll aku dpt rm 37 castrol rm44 shell
gang2 CG ad tips x?

TQ

x berani nk ckplah...sbb tu myvi org umah ak x berani nk pakai shell or castrol sbb byk mulut mengata jenama ni popular dgn recycled oil

Dh dkt 2thn ak guna TMO(Toyota Motor Oil)10-30w punya tp 4liter lah RM55, minyak ni fully imported from NAGOYA JAPAN basenya dr nippon oil(mechanic UMW toyota ckp), mmg sedaplah rasa smooth enjin even ianya mineral base jer tp sesuai gak utk TURBO enjin

Kat sparepart mmg kurang hanya sesetgh kedai jer ada jual, nasib baik kat umah ak ni tauke spartpart shop tu mmg fanatik Toyota mmg byk stok TMO dia jual dr mineral base hinggalah ke fully sintetik.
 

agigas

Active Member
Joined
Oct 8, 2009
Messages
1,849
Reaction score
235
Points
38
daripada pembacaan (aku ngaku aku xmahir sgt pasal kete), mmg disimpulkan mmg susah nak detect minyak enjin yg ori atau kitar semula. tapi ade beberapa forumner (forum lain) suggest dgn cara smell the oil. kalau minyak ori, bau dia biase je. tapi kalu recycle, aku burning smell (bau terbakar). tapi maknenye korg kene la bukak seal & baru leh cium bau minyak tu.

kalu dari segi rupa dan kelikatan, mmg susah sgt nak beza. Apepun, korg bolela try. Akupun xpenah try cium bau nye. just maklumat dari forum lain..
 

kalau

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
beli kat petrol station. tak mungkin la derang nak scam kita pulak.....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register