Microsoft akan lancarkan perkhidmatan langganan PC Games

CG Sponsors




Ms Senorita

CG Journalist
Joined
Mar 31, 2014
Messages
932
Reaction score
276
Points
31


(30 Mei): Microsoft Corp akan mula menjual perkhidmatan langganan untuk permainan video komputer peribadi, selepas dua tahun melancarkan perkhidmatan yang sama untuk konsol Xbox.

Xbox Game Pass untuk PC menawarkan akses lebih daripada 100 judul melalui Windows 10 dengan bayaran bulanan, lebih memerlukan kepada pembelian individu. Ia termasuk permainan studio termasuk Bethesda, yang menjadikan siri "Elder Scrolls”, dan Sega, dan juga studio yang dimiliki oleh Microsoft. Seperti Game Pass untuk Xbox, Microsoft akan meletakkan beberapa permainan untuk perkhidmatan tersebut pada hari yang sama ia dilancarkan.

Syarikat itu tidak mengumumkan caj atau ketersediaan bagi perkhidmatan itu tetapi mengatakan ia akan berkongsi lebih lanjut mengenainya di Persidangan Industri Permainan E3 yang akan berlansung di Los Angeles pada bulan hadapan.

Microsoft sedang mencuba untuk menarik lebih banyak pemain dan menjual kandungan yang tidak terikat kepada pengguna konsol sahaja. Selain dari ingin meningkatkan daya tarikan kepada permainan PC, syarikat itu sedang menjalankan perkhidmatan permainan streaming yang dinamakan xCloud. Persaingan yang semakin meningkat bakal dihadapi tidak lama lagi bagi perkhidmatan ini memandangkan syarikat-syarikat seperti Google hinggalah ke Apple juga sedang giat mengadakan perkhidmatan streaming dan langganan mereka sendiri untuk permainan video.

Syarikat itu juga sedang memperluaskan salurannya dengan menjual permainannya sendiri. Microsoft mengatakan ia akan menjual francais terasnya "Halo" di Valve Corp’s Steam store buat kali pertamanya. Pada masa ini syarikat itu mengumumkan ia akan mengeluarkan lebih daripada 20 judul Xbox Game Studios yang lain ke Steam.


==========================================


Microsoft unveils personal computer game subscription service

(May 30): Microsoft Corp will begin selling a subscription service for personal computer video games, two years after unveiling a similar offering for the Xbox console.

Xbox Game Pass for PC offers access to more than 100 titles on Windows 10 for a monthly fee, rather than requiring individual purchases. They include games from studios including Bethesda, which makes the “Elder Scrolls” series, and Sega, as well as studios that Microsoft has acquired. As with Game Pass for the Xbox, Microsoft will put some games on the service the same day they are released.

The company didn’t announce pricing or availability for the service but said it will have more to share at the E3 games industry conference next month in Los Angeles.

Microsoft is trying to attract more gamers and sell content that isn’t tied to console users only. Apart from increasing its appeal to PC players, the company is working on a game-streaming service called xCloud. It will soon face increased competition in the space as companies from Google to Apple work on their own streaming and subscription services for video games.

The company is also broadening the channels through which it sells its own games. Microsoft has already said it will sell its core franchise “Halo” on Valve Corp’s Steam store for the first time. Today the company announced it will bring more than 20 other Xbox Game Studios titles to Steam.

Sumber : the edge markets
 

Attachments

Last edited:
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,200
Reaction score
1,994
Points
141
ooo..kira dah macam PlayStore la ni...huhu...
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
12,659
Reaction score
344
Points
141
ori ke tak ori?
kalau tak ori susah kalau ada patch baru tak boleh update.
X pasti... Game aku xpernah bli... Antivirus aku ada bli.. Eset nod32.. Harga gitu gak... Buat masa skrg update hari2 xde masalah...
 

H-S

Active+ Member
Joined
May 16, 2010
Messages
4,143
Reaction score
77
Points
30
steam ada
gog ada
byk lagi pc game yg ada
kalau mahal, tak guna jugak
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
12,659
Reaction score
344
Points
141
steam ada
gog ada
byk lagi pc game yg ada
kalau mahal, tak guna jugak
gog best...banyak game yang sekarang dah rare ada kat situ...tp tu lah harga dia mahal2 gak
 

nhaainfo

Active Member
Joined
Feb 19, 2014
Messages
1,322
Reaction score
3
Points
25
ade pc pun main dekat garena je. light gamers, ada free time baru layan
 
Sponsored Post
Top
Log in Register