BTC USD 64,567.4 Gold USD 2,390.98
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Merpati Disyaki 'Perisik' Ditangkap

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
gemgem
Messages
58,370
Joined
Nov 9, 2008
Messages
58,370
Reaction score
5,557
Points
721
perisik%20merpati.ashx

MERPATI yang disyaki perisikan China yang ditangkap oleh penduduk

NEW DELHI: Seekor burung merpati yang disyaki perisik China, ditahan di kawasan pertikaian di sempadan China-India pada minggu lalu.

Menurut laporan media India, burung berkenaan ditangkap oleh penduduk kampung Arunachal Pradesh di daerah Anjaw pada 20 Mei lalu dan mempunyai label yang ditulis dalam angka Cina.

Penangkapan burung itu menimbulkan syak wasangka bahawa tentera China menggunakan burung merpati untuk melakukan risikan di wilayah India.

Portal Hindustan Times melaporkan, kejadian itu merupakan yang pertama berlaku di daerah tersebut yang terlibat dalam konflik antara India dan China.

Kes tersebut dirujuk kepada jabatan perhutanan untuk siasatan lanjut tentang penggunaan label Cina yang dipasang pada kaki kiri burung tersebut.

Pegawai jabatan itu berkata, label itu mungkin digunakan untuk tujuan kajian tetapi mereka tidak mendedahkan sama ada burung tersebut dipasang dengan alat pengesan isyarat atau kamera.

Kedua-dua negara terlibat dalam pertikaian diplomatik pada pertengahan Mei lalu selepas India enggan terlibat dalam projek mega Laluan Sutera yang diusahakan oleh China.

Read more at http://www.mstar.com.my/berita/berita-dunia/2017/05/26/burung-merpati-perisik/#RCEMV35TCgpZKQaw.99
 
Back
Top
Log in Register