BTC USD 65,617.5 Gold USD 4,434.50
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Memuliakan Tetamu

TXT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgemgemgem
Messages
459,502
Paid Membership
Joined
Mar 15, 2010
Messages
459,502
Reaction score
38,197
Points
2,836
IMG_20220514_235426_702.jpg

MEMULIAKAN TETAMU

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang beriman dengan Allah SWT dan hari akhirat, maka :

1. Jangan sakiti jirannya
2. Muliakanlah tetamunya
3. Berkatalah dengan perkataan yang baik atau hendaklah diam

Jika ada tetamu datang ke rumah kita, berilah layanan yang terbaik buat mereka. InsyaAllah Allah SWT akan memberi ganjaran yang istimewa buat kita di akhirat nanti.
 
Tetamu ni boleh kita layan dengan rasa hormat kalo dia menghormati dan jaga adab/ batas didalam rumah kita..xkira siapapun tetamu tue..mereka kne faham rumah kunjungan tu ada ketua yg harus dihormati dan batas2 yg harus penuhi.

Walaupun rumah tue rumah adik ko ke..muda dr ko..tetap kne ada rasa hormat kepada empunya tuan rumah dan peraturan sedia ada..contoh jage aurat, jgn masuk bilik tanpa izin..masuk ruang yg dibenarkan sahaja cth ruang tamu shj..nk pakai bilik air pun kne minta izin..al maklum nk masuk mana pun selain ruang 'tamu' mesti minta izin dan sbgainya..
 
1000763775.jpg


Muliakan Tetamu, Tanda Iman di Hati

Menyambut tetamu dengan penuh kasih dan layanan terbaik bukan sekadar adab, ia cerminan keimanan dan akhlak seorang Muslim sejati.

Hulurkan senyuman, sambut dengan ikhlas, dan raikan dengan doa kerana setiap tetamu yang hadir membawa barakah dan rahmat Allah SWT.

#JAKIMuntukUmmah
#PelanTransformasiAlFalah
#IslamMekarDiBumiMalaysia
#MalaysiaMadani
 
Back
Top
Log in Register