BTC USD 64,740.8 Gold USD 1,786.77
Time now: Jun 1, 12:00 AM

membela kala jengking

amieshoro

Active+ Member
Joined
Mar 21, 2009
Messages
2,712
Reaction score
128
Points
43
aku ada seekor kala jengking,
dah 2 bulan aku miliki jengking ini..
ku namakan ia sebagai "ROKA" ..
kenapa aku namakan ia "ROKA"?
kerana ia adalah singkatan utk neraka.

ok lah,
selama 2 bulan...
"ROKA" ku hidup di dalam akuarium yg khas utk 'small turtle' ..
walaupun ia kelihatan happy di dalam akuarium itu,
aku tidak sanggup membiarkannya lebih lama di dalam
akuarium small turtle..

akhirnya, jumaat lepas,
aku membeli sebuah tank khas utk scorpion,
setelah tawar menawar selama 10 minit,
aku dapat lah diskaun RM10..
banyak tue... rasa bersalah gak sebab menawar-nawar sebegitu rupa.. rasa mcm org jahat lak..
lagipun, dlm islam tak di galakkan terlalu tawar menawar dalam
perniaggan..


oleh kerana rasa bersalah, mulai hari ini
aku akan beli makanan scorpion hanya di kedai tersebut..
kedai lain aku beli benda lain lah.

walau bagaimana pun, aku agak kecewa...
sangkar akuarium tersebut di cemari oleh kesan lekat
sticker harga.. puas aku basuh dengan air,
namun kesan tersebut tidak mau ilang..

aku kecewa, ingin aku gunakakn thinner, tetapi takut akan
mencacatkan permukaan tank tersebut..
oleh itu, aku membiarkan sahaja kesan tersebut,
dengan harapan ia akan ilang di telan masa.

akhirnya aku setup new tank for ROKA..

aku cuma nak tanya pendapat korang la :

1) aku sekarang menggunakan habuk kayu (yg biasa utk hamster) sebagai alas tank.. walaupun di dalam survey ku buat di internet,
mereka mengatakan serbuk kayu tidak bagus utk scorpion.. kebanyaakan mereka menggunakan coco fiber, tapi bila aku tanya pet shop owner, mereka menyuruh aku menggunakan habuk kayu sahaja, mereka tidak menjual coca fiber.. apakah aku harus menggunakan tanah? TAPI tanah jenis apakah yg harus aku gunakan???

2) AKU lupa apakah soalan yg aku nak tanya, nanti aku update lagi....


by the way, aku bagi makan scorpion aku mealworm.. murah jer, RM1 15 ekor.. bukan setiap hari ia makan.

ROKA adalah spesis EMPEROR scorpion.
 
Last edited:
Sponsored Post

-RIZUAN-

CG Top Poster Club
Joined
Mar 5, 2008
Messages
20,958
Reaction score
639
Points
161
aku ada seekor kala jengking,
dah 2 bulan aku miliki jengking ini..
ku namakan ia sebagai "roka" ..
Kenapa aku namakan ia "roka"?
Kerana ia adalah singkatan utk neraka
.

wth...:-?:-?:-?
 

GABAN_Z

Active Member
Joined
Jan 31, 2008
Messages
1,601
Reaction score
22
Points
25
SEDIH JERK AKU BACA KISAHNYA.... MAK AKU BARU JERK BUNUH SCORP DEPAN UMAH BESAR PLAK TU... KO PLAK BARU BERJINAK BELA SCORP.... SEMOGA BERJAYA tt
 

mohdridzuan®

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Oct 16, 2008
Messages
11,852
Reaction score
40
Points
130
xtau la pulak pasal cara membela scorpion ni,
tapi mahal betol tt beli mealworm ye.
nanti update la gamba scorpion tu, nak tengok gak :D
 

Staffstatic

Active Member
Joined
Jul 17, 2009
Messages
2,278
Reaction score
44
Points
30
wsahahaha
nk tnya skit je tp bunganya berjela muahhahah
terbaik la tt
haha
 

Jeb

CG Top Poster Club
Joined
Jan 2, 2007
Messages
39,505
Reaction score
124
Points
123
karya2 tt mmg dikagumi.hahahaa
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register