Martikulasi???

CG Sponsors




Arxtivation

Fun Poster
Joined
Dec 15, 2008
Messages
541
Reaction score
0
Points
10
Saya ade dengar org ckp kalau masuk matrik ssh la,kalau nak mati masuk la matrik...and banyak lagi.
Saya nak tanya kpd yg dah ade pengalaman masuk matrik,sebenarnya susah ke pembelajaran ket sana?(sbb belajar laju) dan kebanyakan yg kene lelong sbb dieorang main2 ke ape?
Last sekali kalau nak ambik course perubatan,pergigian, and farmasi keputusan mesti 4flat ke?
 
Sponsored Post

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
Salam,

Memang belajar lebih laju daripada Tingkatan 6. Sebabnya matrik 1 tahun tingkatan 6, 2 tahun.

Saudara tiada masa untuk bersuka ria, bersenang lenang kerana saudara perlu menumpukan sepenuh perhatian kepada pelajaran namun bukan bermaksud saudara tak ada masa untuk rehat atau beriadah. Semua itu ada cuma jangan lalai.

Course seperti yang dinyatakan, ia memerlukan saudara dapat 4 flat, kerana terdapat banyak saingan daripada semua matrikulasi, STPM dan diploma dan tempat yang ditawarkan untuk kos kritikal tu adalah terhad.
 

didi osaka

Active Member
Platinum Member
Joined
May 20, 2008
Messages
1,907
Reaction score
5
Points
25
Saya ade dengar org ckp kalau masuk matrik ssh la,kalau nak mati masuk la matrik...and banyak lagi.
Saya nak tanya kpd yg dah ade pengalaman masuk matrik,sebenarnya susah ke pembelajaran ket sana?(sbb belajar laju) dan kebanyakan yg kene lelong sbb dieorang main2 ke ape?
Last sekali kalau nak ambik course perubatan,pergigian, and farmasi keputusan mesti 4flat ke?

matrik tuh tak susah...kalo korang tak fokus..jadilah susah
kalo blaja tuh laju..laju2la gi bilik lecturer..tanya balik
laju2
pastu dokla depan fokus on study ihihih..angkat tangan tanya
bila lecturer tanya...faham???????...jawabla tak faham ihih
dilelong sbb result tak bagusla apa lagi dik oii..
betul2 kalo nak amik kos kritikal kenala result yg gempak
baru ble jadi doktor..ahli farmasi..ke doktor gigi..
saingan sangat sengit...silalah bersaing dengan sihat
 

Arxtivation

Fun Poster
Joined
Dec 15, 2008
Messages
541
Reaction score
0
Points
10
Salam,

Memang belajar lebih laju daripada Tingkatan 6. Sebabnya matrik 1 tahun tingkatan 6, 2 tahun.

Saudara tiada masa untuk bersuka ria, bersenang lenang kerana saudara perlu menumpukan sepenuh perhatian kepada pelajaran namun bukan bermaksud saudara tak ada masa untuk rehat atau beriadah. Semua itu ada cuma jangan lalai.

Course seperti yang dinyatakan, ia memerlukan saudara dapat 4 flat, kerana terdapat banyak saingan daripada semua matrikulasi, STPM dan diploma dan tempat yang ditawarkan untuk kos kritikal tu adalah terhad.
o_O ok trimas
 

Arxtivation

Fun Poster
Joined
Dec 15, 2008
Messages
541
Reaction score
0
Points
10
matrik tuh tak susah...kalo korang tak fokus..jadilah susah
kalo blaja tuh laju..laju2la gi bilik lecturer..tanya balik
laju2
pastu dokla depan fokus on study ihihih..angkat tangan tanya
bila lecturer tanya...faham???????...jawabla tak faham ihih
dilelong sbb result tak bagusla apa lagi dik oii..
betul2 kalo nak amik kos kritikal kenala result yg gempak
baru ble jadi doktor..ahli farmasi..ke doktor gigi..
saingan sangat sengit...silalah bersaing dengan sihat
Semua laju2 ye, hehehe
ok then thank for the info
 

hazirah

Super Active Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
100
Points
73
kalau ko dpt matrik msuk la matrik...

lau x cerdik mcm aku ni ambik la diploma je dulu...

adik beradik aku yg len , sepupu sepapat yg sebaya2 sume masuk matrik, x kira la matrik kementerian ke, pasum ke, uia ke, sume lps dgn jayanye je..

xde plak aku tgk dorg tension smpai nak mati kerr...

cuma aku je dlm fmili yg lembab sikit kne start dr diploma...

kalau bln 7 ni aku dpt sambung degree aku akan sambung ngan adik aku la..
hahaha sedih tol :p


ps: kalau ko msuk matrik, ekcelli sebelah kaki ko dah ade dlm u utk compom sambung degree... tp lg sebelah kaki lau ko x usaha x dpt gk la huhuhu... esp medical course, em, yes, lau x dpt 4 flat mmg jauh la harapan..
 

vedder9

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2006
Messages
15,350
Reaction score
123
Points
123
Better amik matrik bro...
6 bulan dah exam.... so syllabus cover untuk 6 bulan tu je... x de laa teruk nak mengingat/ulangkaji...

STPM pula...exam after 2 tahun pengajian, so bro kena belajar semua subjek cover untuk 2 taun...

The choice is yours
:)
 

Arxtivation

Fun Poster
Joined
Dec 15, 2008
Messages
541
Reaction score
0
Points
10
kalau ko dpt matrik msuk la matrik...

lau x cerdik mcm aku ni ambik la diploma je dulu...

adik beradik aku yg len , sepupu sepapat yg sebaya2 sume masuk matrik, x kira la matrik kementerian ke, pasum ke, uia ke, sume lps dgn jayanye je..

xde plak aku tgk dorg tension smpai nak mati kerr...

cuma aku je dlm fmili yg lembab sikit kne start dr diploma...

kalau bln 7 ni aku dpt sambung degree aku akan sambung ngan adik aku la..
hahaha sedih tol :p




ps: kalau ko msuk matrik, ekcelli sebelah kaki ko dah ade dlm u utk compom sambung degree... tp lg sebelah kaki lau ko x usaha x dpt gk la huhuhu... esp medical course, em, yes, lau x dpt 4 flat mmg jauh la harapan..
jangan la sedih...
ape2 pun trimas ^^
 

Arxtivation

Fun Poster
Joined
Dec 15, 2008
Messages
541
Reaction score
0
Points
10
Better amik matrik bro...
6 bulan dah exam.... so syllabus cover untuk 6 bulan tu je... x de laa teruk nak mengingat/ulangkaji...

STPM pula...exam after 2 tahun pengajian, so bro kena belajar semua subjek cover untuk 2 taun...

The choice is yours
:)
o_O baik ambik matrik :)
thank
 

aliQue

Super Active Member
Joined
Sep 26, 2006
Messages
5,139
Reaction score
31
Points
70
Aku matrik pahang kat Gambang.
Memang best la dari segi suasana and fasiliti.
Dari segi pembelajaran memang laju and tough la.
Kadang2 tu if x sempat habis silibus, lecture flip2 slide je.
Balik belajar sendiri.
Aku first sem 0.81 je. Kehkehkeh.
Tapi kalau fokus memang leh score, cuma aku byk main sibuk bercinta masa tu.
Yang bestnya matrik, tempat ko ke U dah terjamin if ko dpt 2.0 and above.
Tapi kalau ko nak medical course, kena score 4 flat.
Engineering course, 3.30 dah ok.
Aku dari hayat tukar ke fizikal sbb rmi sgt pompuan dlm kelas hayat.
Xleh nak fokus.Haha
 
Sponsored Post
Top
Log in Register