BTC USD 56,355.5 Gold USD 1,777.99
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mari belajar programming JAVA [Start Di Page 3]

akukurt

Legendary Member
Joined
Feb 9, 2010
Messages
10,592
Reaction score
60
Points
120
Salam semua, aku baru ambik JAVA sem ini kat kolej.. so aku nak share la dengan kawan2 yang berminat untuk belajar sama2.. Saya akan ajar dekat sini apa yang saya belajar di kolej

sebelum start pastikan anda sudah install software berikut:

1)JDK (java development Kit) [Download di sini]

2)BlueJ sebagai compiler [Download Di sini]


Sedikit info tentang programming language JAVA ni:
1) dibangunkan oleh Sun Microsystem, sekarang telah dibeli oleh Oracle.

2) Programmer Java di bayar tinggi terutama J2EE (Java 2 Enterprice Edition)

3) Di dunia hanya ada 10,000 certified Java Holders.

4) Java ada banyak API(application programming interface) dan library.

5) Java boleh digunakan di mana2 Operating System (OS) seperti mobile, linux dll.

6) Game dan applikasi untuk handphone kebanyakkannya dibangunkan mengunakan programming JAVA.. boleh dikenali dengan extension .jar di belakang file

7) Java digunakkan untuk develop desktop software ataupun website application. Contoh website Maybank mengunakan java applet..


itu saja serba sedikit... nanti saya akan mulakan dengan program yang pertama

:)cgrock:)cgrock

p/s: sesiapa ade experience Java boleh la bagi nasihat dan tunjuk ajar sekali di sini ya.. maklumlah saya pon sedang belajar language ni..
 
Last edited:
Sponsored Post

firehand

Fun Poster
Joined
Apr 5, 2007
Messages
451
Reaction score
21
Points
25
mcm menarik.. klu ade note2 dlm lec bleh kongsi skali.. hehe
java nih org guna wat ape? bg contoh skit..
 

ADI78

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
bes ni...aku aram tatau ape leh blaja gak ker
 

minc

Active+ Member
Joined
Oct 2, 2006
Messages
4,303
Reaction score
10
Points
25
dulu aku guna JDK 1.5.0 je...
huhuhu
 

akukurt

Legendary Member
Joined
Feb 9, 2010
Messages
10,592
Reaction score
60
Points
120
mcm menarik.. klu ade note2 dlm lec bleh kongsi skali.. hehe
java nih org guna wat ape? bg contoh skit..

java banyak boleh guna, biasanya digunakan buat desktop software or website..

contoh website guna language java , Maybank.. java ada kebolehan untuk handel data yang banyak 10million no hal punya..

java jugak programmer guna untuk develop game untuk mobile.. yang game .jar tu semua develop dari language java ler...

konklusinya.. java ni semua operating system (OS) dia boleh run... tidak seperti language .net hanya OS windows je boleh run..
 

akukurt

Legendary Member
Joined
Feb 9, 2010
Messages
10,592
Reaction score
60
Points
120
bes ni...aku aram tatau ape leh blaja gak ker

hehehe.. kita start from zero.. sama macam saya le..

yang penting akal fikiran "logik" yang penting untuk develop sesuatu program/meyelesaikan masalah...

biasanya lelaki lebih berfikiran logik dari perempuan, so senang la kita nak belajar...

hehehe
 

vquad

Banned
Joined
Jan 25, 2010
Messages
2,644
Reaction score
39
Points
30
haha bgus2 kongsi2 ilmu.... aku classmate akukurt nih..haha
 

ADI78

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
hehehe.. kita start from zero.. sama macam saya le..

yang penting akal fikiran "logik" yang penting untuk develop sesuatu program/meyelesaikan masalah...

biasanya lelaki lebih berfikiran logik dari perempuan, so senang la kita nak belajar...

hehehe

apa satu coding pun aku tatau...sanggup ke tok guru ajar aku ni:D
 

akukurt

Legendary Member
Joined
Feb 9, 2010
Messages
10,592
Reaction score
60
Points
120
apa satu coding pun aku tatau...sanggup ke tok guru ajar aku ni:D

alamak.. bukan tok guru da... saya pon sedang belajar ni.. huhuhu... kita belajar sama2 kalau saya tak tahu boleh tanya dengan lecture saya.. huhuhuh

dah instal ke JDK n BlueJ ??
 

vquad

Banned
Joined
Jan 25, 2010
Messages
2,644
Reaction score
39
Points
30
kepada yg betul2 ingin belaja blh la jgk lawati website nie www.javabeginner.com.. disini dia ajar secara detail la gk sal java nie.. blh la sbg pnduan.....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register