penawar1503
Fun Poster
- Messages
- 434
- Joined
- May 11, 2010
- Messages
- 434
- Reaction score
- 0
- Points
- 10
LA MASIA
Pada mulanya, La Masia telah digunakan sebagai bengkel di mana arkitek dan pembina Nou Camp mereka cipta projek mereka, dan merupakan titik permulaan bagi pelawat-pelawat VIP dan penyumbang dalam kerja-kerja pembinaan. Setelah stadium FC Barcelonas telah dirasmikan pada September 24, 1957, pintu La Masia ditutup dan hanya dibuka jika ada penggunaan baru yang difikirkan perlu. Di bawah presiden Enric Llaudet, bangunan itu telah diubahsuai dan diperluaskan untuk digunakan sebagai ibu pejabat kelab sosial, yang dahulunya terletak di lokasi yang berbeza di Via Laietana. Ibu pejabat sosial yang baru dibuka pada September 26, 1966.
Pada tahun 1979, ia menjadi tempat tinggal (Asrama)
Sebagai sebuah kelab yang berkembang dan pejabat yang berbeza telah ditubuhkan, ia menjadi jelas bahawa La Masia tidak mampu menampung jumlah komuniti yang besar, dan di bawah Montal Agustí. Kini, mereka dipindahkan ke kawasan lain di sebelah gelanggang ais. Jadi, La Masia sekali lagi digunakan sehingga Josep Lluís Nunez memegang jawatan presiden dan segera menemui tujuan baru untuk bangunantersebut: La Masia menjadi kediaman pemain muda dari luar Barcelona. Kerja-kerja pengubahsuaian telah dilakukan dengan cepat, dan pada 20 Oktober, 1979 secara rasmi diisytiharkan sebagai sedia untuk digunakan.
Sekumpulan pemain muda dengan masa depan yang cerah
Kediaman ini kini digunakan untuk memajukan pemain muda yang terpaksa meninggalkan keluarga mereka untuk berlatih di FC Barcelona hanya kerana sukan dan intelektual. Dalam tahun seratus tahun kelab, La Masia meraikan ulang tahun kedua puluh dan maklum balas umum adalah sangat positif. Beberapa anak-anak muda yang telah hidup di La Masia telah pergi untuk bermain bagi pasukan yang utama, termasuk Amor, Guardiola, Sergi, De la Peña, Puyol, Xavi, Reina, Víctor Valdés, Gabri dan Messi, serta sejumlah besar pemain yang pergi untuk bermain untuk kelab Sepanyol yang lain. Begitu berjaya kerana ramai orang sekarang hanya menggunakan nama La Masia untuk merujuk kepada pemain belia Barças secara umum.
Tetapi pemain yang tinggal di La Masia tidak hanya terhad kepada orang-orang dari Catalonia atau seluruh negeri itu. Terdapat juga beberapa pemain muda dari negara-negara lain.
Fasiliti
La Masia terdiri daripada dua tingkat dan beberapa loteng, dengan ukuran 610 M2. Ia menempatkan 60 kanak-kanak lelaki (12 katil tidur di La Masia sendiri dan lagi 48 di dalam bilik lain yang terletak di sekitar stadium). Ia mempunyai dapur, ruang makan, ruang tamu, perpustakaan, pejabat, bilik mandi, mandi dan empat asrama yang besar dengan bilik persalinan.
Last edited:
