Kursus PHP di sini.

CG Sponsors




Sponsored Post

fx_selamber

Active Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
1,228
Reaction score
9
Points
25
assalamualaikum TT...nak belajar..
bg pengenalan apa itu php...
dari pandangan TT sendiri..
yang mudah difahami...
 

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,140
Reaction score
76
Points
1,020
thx tt ...

bile guna file contoh

index.php

dalam tu korang leh rojak code ...

masuk je semua code : html, php, asp, dan sebagainya

layan~~~
 

zerovirus

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
182,140
Reaction score
76
Points
1,020
php file code

mesti la di mula dengan

<?php <-- buka


?> <-- tutup code php pada akhir file

same gak ngan html

<html> <-- buka

</html> <-- tutup code

:)):))
 

apis17

Fun Poster
Joined
Mar 4, 2008
Messages
565
Reaction score
45
Points
25
pengguna windows, disarankan guna dreamweaver utk coding PHP kerana ada built-in function yg akan keluar setiap kali menaip.

contohnya jika kita taip
beberapa pilihan akan keluar seperti
$_SESSION $_COOKIES dan $_SERVER
ianya memudahkan mereka2 yang selalu lupa/malas menaip coding sama berulang2..

utk linux, tidak dapat dikenalpasti perisian khusus tapi jika kita google perisian seakan sama dengan dreamweaver, ada mencadangkan Bluefish atau Wine utk install dreamweaver.exe dalam ubuntu.
 

NiKubes

Active Member
Joined
Dec 12, 2008
Messages
2,298
Reaction score
4
Points
25
Bagus thread macam ni. Boleh menimba ilmu :)
 

dinxq

Active Member
Joined
Jul 5, 2009
Messages
1,267
Reaction score
2
Points
30
Kelebihan Php ialah program run kat server bukan client.Dalam aplikasi web orang lebih suka guna Php kerana "code" script tak boleh dilihat oleh pengguna website.

Php juga membolehkan kita membina aplikasi web interactive iaitu website yang boleh respon kepada soalan pengguna seperti Facebook.

Untuk menggunakan Php kita mesti ada webserver.Php tak boleh digunakan dalam aplikasi windows.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register