BTC USD 49,441.2 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

kl-jakarta-bandung

mimie813

Super Active Member
Messages
6,531
Joined
Nov 26, 2009
Messages
6,531
Reaction score
290
Points
81
salam sume....nak mintak tlg sngt2....

first time nak g melancung overseas.....jakarta jer....
flight dah booking and dah konfirm ngan AA 10-13 March 2010..dapat promo tiket....

1.nak tau urusan berkenaan pasport dan visa....
2.ada sape2 yg ley info pasal hotel dan penginapan....dah survey kat go holiday.......just mana lah tau ada yg ley offer lagi murah ker....
paling murah kat go holiday ...hotel sanno....5 days rm 349...prasada mansion hotel rm 464....and batavia rm 508..bkn lah nak budget sangat...nak jimat skit jer...so duit tu ley bwk g soping...hehehehe...lgpun kebanyakan hotel yg ada agak jauh dari airport ...
3.ingat nak g bandung....mana best, naik train ker or flight jer ...

so...harap2 sangat lah ada yg dapat membantu....hotel mmg blom book lagi....

pape pun time kasih...:D:D

lupa2....lagi satu nak tau klu nak tukar duit .....mmg kena tukar kat sini dlu yer....
 
Last edited:
Sponsored Post

zolympus

Elite Member
Messages
3,417
Paid Membership
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,417
Reaction score
244
Points
33
1. Passport - dah buat belum? kalau belum buat, pergi ke mana-mana pejabat imigrisen.
2. Visa - sampai sana dia akan isu visa sementara. cuma kena bgtau tempat penginapan di mana masa ada di sana nanti.
3. Jakarta ke Bandung bukan dekat aje ke (mmg tak pernah pegi tapi rasanya mmg dekat pun). More often than not, kat sana nanti naik kenderaan MPV.
4. Tukar duit - lebih baik tukar di sana. Survey-survey la money exchanger yang ada kadar pertukaran yang berpatutan.

p/s: Nanti kat keluar Indonesia, nak keluar pun kena bayar. Dalam Rupiah 150k kot, kalau kat Jakarta. Jadi standby lah duit nak keluar sekali. Jangan habis kat shopping. Mgkn kat airport pun ada tmpt utk tukar duit juga tapi kadar dia lebih tinggi.

ikhlas,
dari orang yg x penah pegi jakarta hehehe
 

mimie813

Super Active Member
Messages
6,531
Joined
Nov 26, 2009
Messages
6,531
Reaction score
290
Points
81
1. Passport - dah buat belum? kalau belum buat, pergi ke mana-mana pejabat imigrisen.
2. Visa - sampai sana dia akan isu visa sementara. cuma kena bgtau tempat penginapan di mana masa ada di sana nanti.
3. Jakarta ke Bandung bukan dekat aje ke (mmg tak pernah pegi tapi rasanya mmg dekat pun). More often than not, kat sana nanti naik kenderaan MPV.
4. Tukar duit - lebih baik tukar di sana. Survey-survey la money exchanger yang ada kadar pertukaran yang berpatutan.

p/s: Nanti kat keluar Indonesia, nak keluar pun kena bayar. Dalam Rupiah 150k kot, kalau kat Jakarta. Jadi standby lah duit nak keluar sekali. Jangan habis kat shopping. Mgkn kat airport pun ada tmpt utk tukar duit juga tapi kadar dia lebih tinggi.

ikhlas,
dari orang yg x penah pegi jakarta hehehe

time kasih...
owh...visa derang yang kuakan....
sy ingt kan kita kena ambik visa kat sini....

nak kua indonesia kena byr....byr apa tu yek...
kira macam kita kena byr sb lawat negara dia ker...?
 

zolympus

Elite Member
Messages
3,417
Paid Membership
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,417
Reaction score
244
Points
33
time kasih...
owh...visa derang yang kuakan....
sy ingt kan kita kena ambik visa kat sini....

nak kua indonesia kena byr....byr apa tu yek...
kira macam kita kena byr sb lawat negara dia ker...?
nak pegi kejap aje kan? utk melancong - dan tak sampai 30 hari? boleh je rasanya.

kalau nak confirm, cubalah call kedutaan indonesia ke. aku dulu pegi kt sumatera barat (padang) - mmg xyah. sampai sana dia isu visa sementara.

psl bayaran nk keluar tu, x tau la apa nama dia. airport tax ke hape. tapi masa nk keluar kt airport kt padang tu, kena rupiah 100k. dia ikut airport kot. kat jakarta org cakap rupiah 150k.

aller. x sampai rm50 pun :p

ps: kalo haku, aku concern nak shopping kat mane :p :">
 

Ghost Rider

Super Active Member
Messages
7,100
Joined
Dec 6, 2008
Messages
7,100
Reaction score
19
Points
65
salam sume....nak mintak tlg sngt2....

first time nak g melancung overseas.....jakarta jer....
flight dah booking and dah konfirm ngan AA 10-13 March 2010..dapat promo tiket....

1.nak tau urusan berkenaan pasport dan visa....
2.ada sape2 yg ley info pasal hotel dan penginapan....dah survey kat go holiday.......just mana lah tau ada yg ley offer lagi murah ker....
paling murah kat go holiday ...hotel sanno....5 days rm 349...prasada mansion hotel rm 464....and batavia rm 508..bkn lah nak budget sangat...nak jimat skit jer...so duit tu ley bwk g soping...hehehehe...lgpun kebanyakan hotel yg ada agak jauh dari airport ...
3.ingat nak g bandung....mana best, naik train ker or flight jer ...

so...harap2 sangat lah ada yg dapat membantu....hotel mmg blom book lagi....

pape pun time kasih...:D:D

lupa2....lagi satu nak tau klu nak tukar duit .....mmg kena tukar kat sini dlu yer....

1)Setahu aku masuk Indon xyah Visa pun, ada passport jln...aku dh 2 kali pi..:">..passport skang buat sehari je dh siap..

2)bole survey kt internet, so nnti leh compare harga..aku rs tempah online lg murah (selain go holiday)

3)Bandung la tempat shooping yg paling bagus bg aku arr...sampai jakarta ko leh ambik keta sewa..perjalanan dlm 2 jam lebih skit, brgantung pd trafik la..kt sana aku cadangkn ambik hotel walking distance je dgn tempat2 shopping, cthnya Sukajadi hotel..

4)Duit elok tukar dimalaysia dulu jgn tukar kt sana, ingat ada perbezaan antara jual dan beli matawang..kalo dh nk balik tp ada duit lebih, tukar dulu kt indon, jgn tukar kt msia..

5)Kalo nk no tel keta sewa / supir aku bole bg..harga tgk jenis keta la...nnti ko call tanya harga..
 

Ghost Rider

Super Active Member
Messages
7,100
Joined
Dec 6, 2008
Messages
7,100
Reaction score
19
Points
65
time kasih...
owh...visa derang yang kuakan....
sy ingt kan kita kena ambik visa kat sini....

nak kua indonesia kena byr....byr apa tu yek...
kira macam kita kena byr sb lawat negara dia ker...?

itu airport tax, dlm tiket airasia airport tax indon xtrmasuk, berbeza dgn thai yg harganya termasuk airport tax msia dan thai..
 

mimie813

Super Active Member
Messages
6,531
Joined
Nov 26, 2009
Messages
6,531
Reaction score
290
Points
81
nak pegi kejap aje kan? utk melancong - dan tak sampai 30 hari? boleh je rasanya.

kalau nak confirm, cubalah call kedutaan indonesia ke. aku dulu pegi kt sumatera barat (padang) - mmg xyah. sampai sana dia isu visa sementara.

psl bayaran nk keluar tu, x tau la apa nama dia. airport tax ke hape. tapi masa nk keluar kt airport kt padang tu, kena rupiah 100k. dia ikut airport kot. kat jakarta org cakap rupiah 150k.

aller. x sampai rm50 pun :p

ps: kalo haku, aku concern nak shopping kat mane :p :">

hmmmm...tu pun satu gak.....ble bce ada satu thread pasal bandung,mmg cam best gle...tapi tiket nak g bln 3,agak mahal gak lah.....so fkr baik g jakarta then ley g bandung....itu pun klu x jauh....soping kat ner yer.....padang pun best kan...
 

mimie813

Super Active Member
Messages
6,531
Joined
Nov 26, 2009
Messages
6,531
Reaction score
290
Points
81
1)Setahu aku masuk Indon xyah Visa pun, ada passport jln...aku dh 2 kali pi..:">..passport skang buat sehari je dh siap..

2)bole survey kt internet, so nnti leh compare harga..aku rs tempah online lg murah (selain go holiday)

3)Bandung la tempat shooping yg paling bagus bg aku arr...sampai jakarta ko leh ambik keta sewa..perjalanan dlm 2 jam lebih skit, brgantung pd trafik la..kt sana aku cadangkn ambik hotel walking distance je dgn tempat2 shopping, cthnya Sukajadi hotel..

4)Duit elok tukar dimalaysia dulu jgn tukar kt sana, ingat ada perbezaan antara jual dan beli matawang..kalo dh nk balik tp ada duit lebih, tukar dulu kt indon, jgn tukar kt msia..

5)Kalo nk no tel keta sewa / supir aku bole bg..harga tgk jenis keta la...nnti ko call tanya harga..



thanks for the info....

cantekkk gak tu....nt ley x tlg tanyakan bape klu nak sewa kete...yg bese2 jer dah lah,janji x rosak....klu ada no phone ker, lagi senang....bkn apa, takut ble sampai sana kena ketuk kow2 jer....
 

Ghost Rider

Super Active Member
Messages
7,100
Joined
Dec 6, 2008
Messages
7,100
Reaction score
19
Points
65
hmmmm...tu pun satu gak.....ble bce ada satu thread pasal bandung,mmg cam best gle...tapi tiket nak g bln 3,agak mahal gak lah.....so fkr baik g jakarta then ley g bandung....itu pun klu x jauh....soping kat ner yer.....padang pun best kan...

ramai yg tempah tiket ke jakarta walaupun sebenarnya depa nk pi bandung..maklumlah, tiket ke bandung jarang2 ada offer, dh pulak tu setiasa full jgk..

kalo pi ramai2 ada untung turun ke jakarta, kalo keta sewa avanza dr jakarta ke bandung dlm 300k rupiah (dlm rm150) termasuk tol dan minyak..
 

mimie813

Super Active Member
Messages
6,531
Joined
Nov 26, 2009
Messages
6,531
Reaction score
290
Points
81
itu airport tax, dlm tiket airasia airport tax indon xtrmasuk, berbeza dgn thai yg harganya termasuk airport tax msia dan thai..

owwhhh...patutlah dalam ticket confirmation, x der tax untuk flight return....
derang charger lain rupanya....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register