BTC USD 75,555.6 Gold USD 4,355.19
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Kemerosotan Yen hadapi Amerika Syarikat berikutan paras terendah 40 tahun, Jepun campur tangan dan AS sokong

Kemerosotan Yen hadapi Amerika Syarikat berikutan paras terendah 40 tahun, Jepun campur tangan dan AS sokong​

Leonardo_Lightning_XL_This_is_CariGold_AI_image_processing_Dup_0.jpg

Image generated by CariGold

Ringkasan Isi Utama
  • Yen Jepun paras terendah 40 tahun berbanding Dolar AS
  • Kerajaan Jepun campur tangan menyokong mata wang
  • Trump sokong intervensi, sebut “isyarat persahabatan”

Menurut laporan Bloomberg, apabila Yen Jepun jatuh ke paras terendah dalam 40 tahun berbanding Dolar AS, kerajaan Jepun bertindak campur tangan bagi menyokong mata wang tersebut. Selain itu, Presiden AS Donald Trump menyatakan sokongan dan meletakkan kekuatan kewangan AS di belakang intervensi bersejarah itu, yang beliau gambarkan sebagai “isyarat persahabatan”.

Dalam episod terkini podcast “The Big Take Asia”, hos K. Oanh Ha berbincang dengan ketua koresponden pertukaran asing Asia, Ruth Carson, untuk menghuraikan punca kemerosotan yen, langkah yang mungkin diperlukan untuk mengembalikannya ke landasan yang lebih stabil, serta implikasinya terhadap ekonomi global.

Baca lanjut: Bessent menyatakan paras yen menjadi masalah bagi Jepun dan mata wang lain.

Dengaran lanjut: Terdapat tawaran langganan khas untuk pendengar podcast di Bloomberg.com/podcastoffer. Dengar dan ikuti “The Big Take Asia” di Apple Podcasts, Spotify, atau di mana sahaja anda mendapatkan podcast anda. Pelanggan Terminal: lawati NSUB <GO> untuk melanggan.

Episod ini diterbitkan oleh: Naomi Ng, Yang Yang, Rachael Lewis-Krisky dan Victor Swezey; Editor: Paddy Hirsch dan Tracey Samuelson; Pemeriksa Fakta: Victor Swezey; Reka Bentuk Bunyi/Juruteknik: Emma Munger dan Taka Yasuzawa; Penerbit Kanan: Naomi Shavin; Timbalan Ketua Eksekutif: Julia Weaver; Ketua Eksekutif: Nicole Beemsterboer.
 
Back
Top
Log in Register